nowy777 13.11.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Witam, Mam taką nie typową sytuacje. Mianowicie przeniosłem kotłownie w inne miejsce gdzie docelowo miał być tylko gabinet. przeniosłem ze względu na dodanie dodatkowego kotła na paliwo stałe, w projekcie mam tylko gazowe a nie chce być uzależniony tylko od gazu i jego cen. W nowej kotłowni jest juz komin ale tylko do kominka. Teraz pytanie jakie kominy powinienem dołożyć i ile wentylacji trzeba?? według mnie muszę mieć tam jeden spalinowy do kotła gazowego i dwa dymowe(jeden do kominka i drugi do kotła gazowego) i jedną lub dwie wentylacje?? Zostaje opcja żeby z kotła gazowego rura wychodziła w ścianie ale za to będę musiał zrezygnować z pieca kondensacyjnego i użyć jednofunkcyjnego. Proszę o podpowiedzi. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 13.11.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Witam, Mam taką nie typową sytuacje. Mianowicie przeniosłem kotłownie w inne miejsce gdzie docelowo miał być tylko gabinet. przeniosłem ze względu na dodanie dodatkowego kotła na paliwo stałe, w projekcie mam tylko gazowe a nie chce być uzależniony tylko od gazu i jego cen. W nowej kotłowni jest juz komin ale tylko do kominka. Teraz pytanie jakie kominy powinienem dołożyć i ile wentylacji trzeba?? według mnie muszę mieć tam jeden spalinowy do kotła gazowego i dwa dymowe(jeden do kominka i drugi do kotła gazowego) i jedną lub dwie wentylacje?? Zostaje opcja żeby z kotła gazowego rura wychodziła w ścianie ale za to będę musiał zrezygnować z pieca kondensacyjnego i użyć jednofunkcyjnego. Proszę o podpowiedzi. Dziękuję. troche bez sensu wstawiac dwa kotły, ak juz chcesz byc przezorny to do komina spalinowego wstaw rure od kondensatu, jakby putin zakrecil gaz wyciagasz gazowke a wrzucasz smieciucha. ja tak zrobilem. i kondensat jak najbardziej mozna wyrzucic przez sciane, tzn wylot spalin z kondensatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy777 13.11.2015 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 troche bez sensu wstawiac dwa kotły, ak juz chcesz byc przezorny to do komina spalinowego wstaw rure od kondensatu, jakby putin zakrecil gaz wyciagasz gazowke a wrzucasz smieciucha. ja tak zrobilem. i kondensat jak najbardziej mozna wyrzucic przez sciane, tzn wylot spalin z kondensatu Czyli wystarczą mi dwa kominy dymowe do kominka i "śmieciucha" i wentylacja a wylot spalin z kotła gazowego może spokojnie iść przez ścianę. Tym samym nie muszę mieć trzech kominów tylko dwa dymowe? Co do kotłów to wolę mieć dwa (narazie będzie jeden gazowy lecz z czasem drugi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 14.11.2015 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Co najmniej dwie wentylacje, jedna w kotlowni druga w pomieszczeniu gdzie kominek. Z gazowego przez sciane ale jak bedziesz kondensscyjny, bo zwyklego nie mozna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts