Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym zabezpieczyć krokwie szczytowe?

DrKubus

Recommended Posts

Mam dylemat, w związku z zastosowaniem ocieplenia nakrokwiowego, musiałem podwyższyć krokwie szczytowe o grubość ocieplenia (12 cm). Po takim zabiegu, krokwie szczytowe mają 34 cm wysokości. Czym najlepiej je zabezpieczyć?

Myślałem o struktonicie, ale najwyższe mają 30 cm wysokości. Nie bardzo chcę położyć gładką blachę, bo będzie pracować i wyginać się?

W tej chwili szczyty prezentują się tak:

http://samobudowa.pl/foto/2dach1.jpg

http://samobudowa.pl/foto/2dach2.jpg

Na chwilę obecną zastanawiam się nad zabejcowaniem tego na ciemny kolor (tylko nie wiem, bejcować krokiew, czy położyć na tym zabejcowaną boazerię)?

A może jakiś inny pomysł? Co macie u siebie?

Na chwilę obecną zastanawiam się nad zabejcowaniem tego na ciemny kolor (tylko nie wiem, bejcować krokiew, czy położyć na tym zabejcowaną boazerię)?
Zaipregnować i polakierować. Lub zaipregnować i olejować. Ja mam pierwszą wersję. Krokwie miałem szlifowane przed montażem.

Ja bym nie kładł kolejnej warstwy w postaci boazerii, bo z czasem ci się popaczy (powygina) i będzie wyglądać "półprofesjonalnie". A i koszt większy i roboty więcej.

W tej chwili dach jest zakryty więc będzie to trudne ale można było wysunąć dach na łatach co pozwoliłoby zgubić jego szerokość na szczycie. Mozna zastosować podwójny rząd płytek włóknocementowych. W załączeniu kilka zdjęć z wybranych moich realizacji. Na pierwszym jest osłonięta izolacja nakrokwiowa. Pozdrawiam.

P1050407.jpg

P1030198.jpg

P1010401.jpg

A może obróbki blacharskie, zasłaniające konstrukcję i optycznie pomniejszające wysokość krokwi?

Choć takie obróbki robi się na wcześniejszym etapie, warto też poprosić ekipę o pokazanie swoich prac, bo nie każda radzi sobie z blachą..

dach_obrobki.jpg

dach_obrobki_2.jpg

Edytowane przez piotrek0m