Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Luksfery + okno fix?

Recommended Posts

Witam,

Kupiliśmy niedawno mieszkanie, które jest stanowczo za ciemne. Z powodów własnościowych nie jest możliwe wybicie okna, pomyśleliśmy więc o luksferach. Jako że to będzie jedyne doświetlenie pomieszczenia i chcielibyśmy żeby było powierzchniowo duże, to zamiast dwóch warstw luksferów chcieliśmy wstawić jedną i dołożyć od środka okno fix żeby poprawić termikę. Czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem i wie że ma ono jakieś potężne wady? Pomijając brak możliwości wyczyszczenia szyby od środka?

Dziękuję i pozdrawiam

Kasia

• 3 weeks później...
Witam,

Kupiliśmy niedawno mieszkanie, które jest stanowczo za ciemne.

Gratuluję zakupu, ale nie wiem jak może być za ciemne mieszkanie. Za mało okien ma? To czemu je kupiliście.

Z powodów własnościowych nie jest możliwe wybicie okna, pomyśleliśmy więc o luksferach.

To jesteście właścicielami czy nie? Okna w bloku nie wybijesz bo zewnętrzne ściany są ścianami nośnymi więc nikt przy zdrowych zmysłach Wam nie pozwoli tego zrobić.

Jako że to będzie jedyne doświetlenie pomieszczenia i chcielibyśmy żeby było powierzchniowo duże, to zamiast dwóch warstw luksferów chcieliśmy wstawić jedną i dołożyć od środka okno fix żeby poprawić termikę. Czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem i wie że ma ono jakieś potężne wady? Pomijając brak możliwości wyczyszczenia szyby od środka?

Dziękuję i pozdrawiam

Kasia

Jeśli chcesz zrobić to w ścianie działowej pomiędzy pokojami to chyba nie potrzebny jest fix.

P.S. Z mojego doświadczenia - na wszystkie okna jakie mam to właśnie z FIXa podwiewa jakoś najbardziej. Nie wiem czym jest to spowodowane, ale tak właśnie się dzieje. Jakość okien (nawet nie pamiętam producenta) jest taka sobie średnia.