Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sie pali ekogroszek

Wadus

Recommended Posts

Witam,

Moze to juz bylo, ale moja konfiguracja CO jest juz na tyle specificzna ze wolalbym aby ktos doswiadczony jednak sie wypowiedzial i pomogl mi zaoszczedzic czasu w mozolnym ustawianiu pieca.

Co do CO to tak 125 m2 podlogowki na 128 m2 uzytkowej do tego grzejniki 1 wc, 1 lazienka, 1 garaz (35 m2), bojler 150 L

Piec witkowski 19 kW z palnikiem ekoenergia

Moj pierwszy sezon palenia na poczatku spalanie 36-40 kg/doba zawor 4D ustawilem na 4-6 aby dac jak najwiecej ciepla na dom aby sie ogrzal w miare szybko. zawor mieszjacy przed podlogowka przycial wode do 29 stopni. Temp. wew 23-24

po jakis 2 tygodniach zawor 4d na mniej niz 3 ( ponad 70%) ciepla wraca na kociol na grzejniki idzie 29 a na podloge znowu przycinam mieszaczem do 25 temp w domu 22 stopnie.

Spalanie ustabilizowalo sie na 20 kg/doba ale mam wrazenie ze to za duzo.

na wykresach praca pieca wyglada tak, ze przez jakeis 20 min piec grzeje wode do zadanej temp. 58-60 stopni potem po podgrzaniu przechodzi w stan czuwania i nastepne wlaczenie przy spadku temp. za jakies 20-30 min

Co mnie troche dziwi dlaczego piec tak dlugo dogrzewa wode na piecu ? 15-20 min ? przy powrocie na zaworze 4d prawie wiekszosci cieplej wody? nie rozumiem podlogowka az tak wychladza piec i tyle wody musi byc wtloczone w podlogowke ze az tak dlugo piec grzeje to wode ?