Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza

Recommended Posts

Jestem na etapie ocieplania poddasza użytkowego i mam problem. Jak wykonać tzn. jak zamocować wełnę 5cm grubości, która powinna być ułożona poprzecaznie do krokwi? Ułożenie wełny 15cm pomiędzy krokwiami to bajka i łatwizna, ale co 5cm. Nie wiem jak to zamocować, bo później trzeba przykleić do profili folię paroizolacyjną.

Proszę o poradę

Rusztowanie już jest. Na suficie co 40cm w wersji kżyżowej (dwie szyny spięte kżyżakiem), a na skosach co 50cm dokładnie wg wymagań Rigipsa. Problem w tym, że wełna 5cm nie będzie sie trzymać po włożeniu pomiędzy profile z powodu jej grubości - jest po prostu za elastyczna i sprężysta. Tak jak już pisałem wcześniej wkładanie wg tej technologii wełnę 15cm nie sprawia problemu z dwóch powodów: wełna jest gruba i krokwie są nieco porowate, więc całość się trzyma. Potem tylko sznurek i OK. A przy wełnie 5cm ten sposób odpada, no i mocowanie sznurkiem nie wchodzi w rachubę.

Co na to praktycy, bo takich na Forum nie brakuje. Jakoś nie wierzę aby wszyscy mieli ten problem jeszcze przed sobą.

Ja mam ułożone ocieplenie w nieco inny sposób. Pomiędzy krokwie mam położonš wełnę 18 cm (taka jest wysokoœć krokwi) i przymocowš drutem. Na krokwie mam przybite poprzecznie łaty drewniane (5x5 cm). Pomiędzy łaty mam włożonš poprzecznie wełnę 5 cm. Na wełnę mam położonš folię paroizolacyjnš, która jest przymocowana do łat zszywkami. Miejsca połšczeń folii sš zaklejone zbrojona taœmš. Do łat jest przymocowany stelaż do płyt k-g. Taœmy dwustronnej użyłem do przymocowania folii do œcian. Wiem, że tracę przez to ok. 5 cm (wysokoœć łat) i ponoszę dodatkowo koszt. Ale byłem tego œwiadomy i teraz mam pewnoœć, że wszystko jest położone solidnie. Do minimum zostały wyeliminowane mostki termiczne, dodatkowo pomiędzy wełnš a płytami powstała warstwa powietrza, która również nieco izoluje.

Wydaje mi się, że prostsze rozwišzanie (bez łat drewnianych)

jest równie dobre, może nieco trudniejsze do wykonania. No i oszczędzamy trochę kasy i przestrzeni.

Pzdr

maxtor

Ułożenie wełny 15cm pomiędzy krokwiami to bajka i łatwizna

Dzięki serdeczne, właśnie z teściem zabraliśmy się za to ostatnio i już drugi dzień od tego pyłu (mimo stosowania szczelnych gogli i maski ochronnej) czuję się jakbym miał anginę - boli mnie nos, gardło a poza tym jeszcze szczypią mnie oczy :-)

maxtor.

Jak mocowałeś tą wełnę 5 cm pomiędzy łatami, bo nie bardzo wierzę że się sama trzymała do czasu położenia folii?

Trzymała sie bez większego problemu, ale być może dlatego, że stosowałem wełnę w płytach, a nie rozwijaną z belki (ta rozkłada się i trzyma znacznie słabiej) Polecam wełnę w płytach).

Pzdr

Wczoraj robiłem ocieplenie skosów. Wełna 15 między krokwiami już była zasznurowana i umocowane profile poprzecznie do krokwi. Pomiędzy profile wkładałem wełne 5cm. W zasadzie bez problemu. Trzymała się jak krawędzie wełny wcisnąłem pod profile. Potem całośc dla pewności umocowałem (na krokwiach) delikatnie przyłapując gwoździami 2' z grzybkami do papiaków o średnicy ok 2,5cm aby za mocno nie ścisnąć wełny i jest super. Poszło nadspodziewanie gładko nie licząc igiełek które do dzisiaj czuję.

Gorzej będzie z sufitami, na których jest kratownica z profili umocowana wieszakami do jętek. trzeba będzie wsunąć jakoś wełnę nad profile omijając wieszaki ale już czuję przez skórę że nie będzie łatwo. Jętki są osznurowane od dołu aby z góry położyć wenę 15cm, więc pole manewru jest dodatkowo ograniczone.

To już po fakcie, ale mam zdecydowanie lepszą metodę na wełnę w soksach. Przerobione u siebie. Krokwie 15 cm wysokie. Wełnę kupiłem 20 cm grubą. Umieściłem ją między krokwiami. Leżała bez problemu bez żadnych mocowań i innych udziwnień sznurkowo-gwoździkowych. Dodatkowo na czoła krokwi (które zostały bez ocieplenia) wycina się nieco szersze paski z wełny 5 cm. Zakładamy te paski i po sprawie. Nic nie trza mocować i nic nie obwisa.

Polecam !!!

C