krzysztofh 13.07.2004 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Jestem na etapie ocieplania poddasza użytkowego i mam problem. Jak wykonać tzn. jak zamocować wełnę 5cm grubości, która powinna być ułożona poprzecaznie do krokwi? Ułożenie wełny 15cm pomiędzy krokwiami to bajka i łatwizna, ale co 5cm. Nie wiem jak to zamocować, bo później trzeba przykleić do profili folię paroizolacyjną. Proszę o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesek 13.07.2004 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Przypuszczam, że będziesz wykańczał GK, więc zrób rusztowanie do płyt i między to rusztowanie wepchnij wełnę a folię przyklej taśmą dwustronną do rusztowania Lesek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 13.07.2004 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Rusztowanie już jest. Na suficie co 40cm w wersji kżyżowej (dwie szyny spięte kżyżakiem), a na skosach co 50cm dokładnie wg wymagań Rigipsa. Problem w tym, że wełna 5cm nie będzie sie trzymać po włożeniu pomiędzy profile z powodu jej grubości - jest po prostu za elastyczna i sprężysta. Tak jak już pisałem wcześniej wkładanie wg tej technologii wełnę 15cm nie sprawia problemu z dwóch powodów: wełna jest gruba i krokwie są nieco porowate, więc całość się trzyma. Potem tylko sznurek i OK. A przy wełnie 5cm ten sposób odpada, no i mocowanie sznurkiem nie wchodzi w rachubę.Co na to praktycy, bo takich na Forum nie brakuje. Jakoś nie wierzę aby wszyscy mieli ten problem jeszcze przed sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxtor 13.07.2004 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Ja mam ułożone ocieplenie w nieco inny sposób. Pomiędzy krokwie mam położonš wełnę 18 cm (taka jest wysokoć krokwi) i przymocowš drutem. Na krokwie mam przybite poprzecznie łaty drewniane (5x5 cm). Pomiędzy łaty mam włożonš poprzecznie wełnę 5 cm. Na wełnę mam położonš folię paroizolacyjnš, która jest przymocowana do łat zszywkami. Miejsca połšczeń folii sš zaklejone zbrojona tamš. Do łat jest przymocowany stelaż do płyt k-g. Tamy dwustronnej użyłem do przymocowania folii do cian. Wiem, że tracę przez to ok. 5 cm (wysokoć łat) i ponoszę dodatkowo koszt. Ale byłem tego wiadomy i teraz mam pewnoć, że wszystko jest położone solidnie. Do minimum zostały wyeliminowane mostki termiczne, dodatkowo pomiędzy wełnš a płytami powstała warstwa powietrza, która również nieco izoluje. Wydaje mi się, że prostsze rozwišzanie (bez łat drewnianych)jest równie dobre, może nieco trudniejsze do wykonania. No i oszczędzamy trochę kasy i przestrzeni. Pzdrmaxtor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 13.07.2004 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 maxtor.Jak mocowałeś tą wełnę 5 cm pomiędzy łatami, bo nie bardzo wierzę że się sama trzymała do czasu położenia folii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 14.07.2004 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Witam. U nas trzymała się bez problemu między profilami Rigips-a, na przyklejonej do nich folii paroszczelnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 14.07.2004 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Ułożenie wełny 15cm pomiędzy krokwiami to bajka i łatwizna Dzięki serdeczne, właśnie z teściem zabraliśmy się za to ostatnio i już drugi dzień od tego pyłu (mimo stosowania szczelnych gogli i maski ochronnej) czuję się jakbym miał anginę - boli mnie nos, gardło a poza tym jeszcze szczypią mnie oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxtor 14.07.2004 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 maxtor. Jak mocowałeś tą wełnę 5 cm pomiędzy łatami, bo nie bardzo wierzę że się sama trzymała do czasu położenia folii? Trzymała sie bez większego problemu, ale być może dlatego, że stosowałem wełnę w płytach, a nie rozwijaną z belki (ta rozkłada się i trzyma znacznie słabiej) Polecam wełnę w płytach). Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 14.07.2004 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Witam. U nas trzymała się bez problemu między profilami Rigips-a, na przyklejonej do nich folii paroszczelnej. To znaczy, że najpierw była folia a potem wełna? Jakoś nie kumam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 15.07.2004 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 Patrząc od środka to tak... najpierw folia paroszczelna przyklejona do profili dwustronną tasmą, potem wełna między profilami, później wełna między krokwiami, deskowanie, papa itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 15.07.2004 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 Wczoraj robiłem ocieplenie skosów. Wełna 15 między krokwiami już była zasznurowana i umocowane profile poprzecznie do krokwi. Pomiędzy profile wkładałem wełne 5cm. W zasadzie bez problemu. Trzymała się jak krawędzie wełny wcisnąłem pod profile. Potem całośc dla pewności umocowałem (na krokwiach) delikatnie przyłapując gwoździami 2' z grzybkami do papiaków o średnicy ok 2,5cm aby za mocno nie ścisnąć wełny i jest super. Poszło nadspodziewanie gładko nie licząc igiełek które do dzisiaj czuję.Gorzej będzie z sufitami, na których jest kratownica z profili umocowana wieszakami do jętek. trzeba będzie wsunąć jakoś wełnę nad profile omijając wieszaki ale już czuję przez skórę że nie będzie łatwo. Jętki są osznurowane od dołu aby z góry położyć wenę 15cm, więc pole manewru jest dodatkowo ograniczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crimson 15.07.2004 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 To już po fakcie, ale mam zdecydowanie lepszą metodę na wełnę w soksach. Przerobione u siebie. Krokwie 15 cm wysokie. Wełnę kupiłem 20 cm grubą. Umieściłem ją między krokwiami. Leżała bez problemu bez żadnych mocowań i innych udziwnień sznurkowo-gwoździkowych. Dodatkowo na czoła krokwi (które zostały bez ocieplenia) wycina się nieco szersze paski z wełny 5 cm. Zakładamy te paski i po sprawie. Nic nie trza mocować i nic nie obwisa.Polecam !!!C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts