Marian100 14.11.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Witam specjalistów!Właśnie w tym tygodniu przykryliśmy dom. Etap przed zimą został zakończony w 100% i bardzo się z tego cieszę. Ale też ilość rzeczy do ogarnięcia przed nadejściem wiosny mnie przeraża. Pierwszy temat który dręczy mnie już od jakiegoś czasu to ogrzewanie. Co znajomy - nowa koncepcja. Chciałbym aby mieć ogrzewanie gazowe oraz kominek z płaszczem wodnym. I chyba unikać tradycyjnych kaloryferów. I tu dochodzę do ważnej decyzji: czy mam zastosować montaż ogrzewania podłogowego metodą mokrą z grubą wylewką betonową czy może metodą suchą z użyciem systemów które pozwolą mi na szybsze nagrzanie i wychłodzenie podłogi. No bo zastanawiam się w jakim celu mam grzać tyle kubików betonu. Skłaniam się do metody suchej na logikę rzecz biorąc, gdzie mógłbym szybciej sterować ciepłem niż. Wiem jak to wygląda przy metodzie mokrej bo mam tak teraz w szeregowcu. I jakby nie 1 dodatkowy kaloryfer to ciężko by było osiągać na szybko temperaturę. Liczę na Wasze cenne porady jeżeli ktoś już używa ogrzewania wykonanego metodą suchą. (chyba dobrze to nazywam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.11.2015 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Pewnie nie pomogę w decyzji, zadam kilka pytań co dla Ciebie oznacza szybkie sterowanie temperaturą? Po co Ci to potrzebne? W czym Ci przeszkadza granie betonu w posadzce? Mam sporo podłogówki w nowym budynku 100%, włączam na jesieni kocioł wyłączam wiosną nie majdruje temperaturą co godzinę nie wiem w po co to komu. Nagrzanie posadzek stabilizuje temp. w budynku. Zdarza się czasem ostanio tak było że po dniach zimnych temp. rano koło zera w dzień zrobiło się +15 i było ciut za ciepłow ciągu dnia, ale takich dni w roku jest ze 3-4. Odwrotnie czyli za zimno chyba nie występuje sterowniki dają rade. Nie wiem jak funkcjonuje ta sucha wersja ale to bardziej przypomina grzanie grzejnikiem, albo gorzej bo grzejniki mają swoja powierzchnie a taka rurka, no cóż...... a w wersji betonowej masz ogromną powierzchnie która oddaje ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.11.2015 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 No właśnie. Napisz o co chodzi z ta sucha metodą...Jak to się konstruuje. Większą sterowalność podłogówki zalanej betonem, osiągniesz dając mniej betonu. Będzie mniejsza bezwładność. Tylko tu kłania się wiedza, na ile można sobie pozwolić "odchudzać" grubość betonu i PO CO? Nawiązując do kominka z PW. Przy normalnej podłogówce, raczej bufor. Z drugiej strony, zalety podłogówki to jej duża bezwładność i duża akumulacyjność. Kominek wówczas raczej bez płaszcza, po to by mieć alternatywne, awaryjne, niezależne źródło ciepła i coś, co podgoni temperaturę w nagłych wypadkach. Takich jak zanik zasilania, czy nagłe, duże spadki temperatury na zewnątrz. Zwykle awaria systemów CO, gdzie piec gazowy współpracuje z kominkiem PW, eliminuje jedno i drugie źródło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 15.11.2015 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Próbuje sobie przypomnieć ile razy w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat zamarzłem w domu z powodu awarii prądu... i nie mogę sobie przypomnieć Pewnie zależy też to od regionu Polski ale jak nie będzie prądu dłuższy czas będą inne problemy niż tylko brak ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts