Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt indywidualny domu parterowego do oceny

jayy

Recommended Posts

Prosze o ocenę koncepcji projektu mojego domu, ma to być dom parterowy bez garażu i kotłowni 195 m 2. Czy widzicie jakies błedy, które warto naprawić, nam się ten rozklad podoba, poza niewielkimi niuansami, chcielibyśmy jedynie gabinet przeniesc w jakies cichsze miejsce, być mioze nie widzimy jednak jakichs błędów, których chcielibyśmy uniknąć, z góry dziękuje za uwagi

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/fac18a89b8447d79

Edytowane przez jayy
POWIEKSZENIE zdjecia

Nie widać wymiarów zbyt dobrze, ale:

1) bardzo dużo przestrzeni na komunikację

2) wejście do kuchni daleko od wejścia

3) dziwne te ścianki w jadalni i salonie

4) tramwajowy układ jadalni i salonu - będzie ciasno, nie będzie możliwości przestawienia mebli

5) widoku na kominek nie będzie z żadnego miejsca poza tarasem

Co jest przy ściance naprzeciw łóżka w głównej sypialni?

Salon jest jakby "przejściowy" bo są 2 strefy nocne po lewej i prawej sypialnia,do których prowadzą korytarze (duża strata powierzchni na komunikację). Piękny duży dom i na pewno nie tani w budowie,wszystko zależy od waszych potrzeb i oczekiwań.

Przy parterówce fajnie nieco oddzielić strefę dzienną od nocnej np:

http://images78.fotosik.pl/72/972e4d249cf3f7c4med.png

Rozumiem oddzielenie sypialni rodziców w jednej części domu od pokoi dziecięcych w drugiej części domu.

Nie wiem po co te ścianki w przestrzeni dzienne- moim zdaniem niepotrzebna strata przestrzeni - w tak dużym domu pomyślałabym o dodatkowej garderobie przy wiatrołapie, jeśli nie chcecie widzieć szaf z jadalni.

Kominek przeniosłabym na środek, dwustronny między jadalnią a salonem.

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/fac18a89b8447d79_zpsgulqxn3w.png

Pomyślałabym również o innym ustawieniu pokoi dziecięcych - jeśli dobrze widzę, to nie są duże, jak na metraż domu - starałabym się tak je ustawić, żeby zniwelować wejścia bezpośrednio przy ścianie.

Projekt wg mnie wyglada jakoś chaotycznie, jakby poskladany z elementów, niespójny

Obrys budynku bardzo nieregularny, być może ma to logiczne uzasadnienie w elewacji, ale jak patrzę na rzut, to mi to nie pasuje

Rozkład oczywiście musi pasować przede wszystkim mieszkańcom, wydaje mi się jednak, że wygodniej byłoby dla wszystkich przenieść wc dla gości ze strefy dzieci, rownież pralnia w tej części jakoś mi nie pasuje

zgadzam się z przedmowczyniami, że salon z jadalnią słabo rozwiązany, nie daje komfortu rodzinnego spędzania czasu

rozumiem oddzielenie części dla rodziców od dzieci, rozumiem też chęć zasłonięcia kuchni, jednak tu jest to rozwiązane bez pomysłu