escone 15.11.2015 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 (edytowane) Jak w temacie.Wiadomo, że domy szkieletowe to inna bajka niż murowane, dotyczy się to również konstrukcji dachu.Chciałbym porównać moją konstrukcje w odniesieniu do innych.Ja mam 139mm/39mm w rozstawie osiowym co 40cm. Dach krokwiowo/jętkowy ze ścianką kolankową opartą na stropie 230/39mm.Czyli tak typowo po amerykańsku Edytowane 15 Listopada 2015 przez escone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.11.2015 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 A czym się różnią obciążenia dla dachu w szkieleciorze od murowańca (pokrycie, śnieg)? Jak w murowańcu dasz cienkie (jak u Ciebie) krokwie gęściej będzie nie teges? Tak samo możesz chyba dać krokwie 140 x 75 w szkielecie, z rozstawem co 100 cm. Dach to dach, bez znaczenia na czym go położysz. Rozważania oczywiście hipotetyczne, bo nie podałeś długości elementów bez podpór.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escone 15.11.2015 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 A czym się różnią obciążenia dla dachu w szkieleciorze od murowańca (pokrycie, śnieg)? Jak w murowańcu dasz cienkie (jak u Ciebie) krokwie gęściej będzie nie teges? Tak samo możesz chyba dać krokwie 140 x 75 w szkielecie, z rozstawem co 100 cm. Dach to dach, bez znaczenia na czym go położysz. Rozważania oczywiście hipotetyczne, bo nie podałeś długości elementów bez podpór.... Jeszcze nie widziałem na żadnej budowie "tradycyjnej" konstrukcji dachu takiej jak w szkieletorze. Chodzi mi o drewno bez impregnacji, przede wszystkim suszone, 4 stronnie strugane i o sfazowanych krawędziach. Przekroje belek do domów budowanych zgodnie z technologią szkieletową są też inne,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin5 07.01.2016 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Faktycznie: drewno, z jakiego w Polsce wykonuje się "tradycyjną" więźbę dachową - woła o pomstę do nieba. Tragedia po prostu. Dziwię się, że polskie normy dopuszczają takie coś. Mokre, nieheblowane, podatne na ogień, podatne na skręcanie się i wyginanie podczas dosychania. A cena? Jakoś niespecjalnie niższa niż porządne drewno konstrukcyjne.Ja buduję z krokwi 220x45 co 40 cm, do tego pełne płytowanie z płyt MFP 12mm. Tylko płyty wiórowe wspomagają sztywność konstrukcji dachu. Dawanie zamiast nich - zwykłych desek (znowu podłej jakości) to oznaka braku znajomości tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.01.2016 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Faktycznie: drewno, z jakiego w Polsce wykonuje się "tradycyjną" więźbę dachową - woła o pomstę do nieba. Tragedia po prostu. nic nie woła .. w jednym kawałku drewna może być C14 do C70 to jest właśnie drewno .. a że ze skandynawi sprowadza się C70 .. a dla pewności brakarz pisze C30.. to już inna inszość .. nieheblowane, podatne na ogień, podatne na skręcanie się i wyginanie podczas dosychania. drewno schnąć kurczy się .. najmniej wzdłuż włókien, skurcz suszenia świerk, jodła 4% stycznie i 2% promieniowo. Tylko płyty wiórowe wspomagają sztywność konstrukcji dachu. Dawanie zamiast nich - zwykłych desek (znowu podłej jakości) to oznaka braku znajomości tematu. tak.. to płyty drewno podchodne bardziej pracują, a 12mm to nie zapewnia żadnej sztywności .. jeśli jesteś konstruktorem i liczysz i dajesz głowę za to ok .. Twoja sprawa, ale jeśli jesteś tylko wykonawcą .. to lepiej zejdź na ziemię i 12mm to żadne usztywnienie. Ja buduję z krokwi 220x45 co 40 cm a krokiew z poza zakresu drewna litego .. proporcje dla litego drewna do max 2,7 czyli ..121,5 mm ta krokiew winna mieć wysokości zachowując te podstawy podstaw. Chyba że masz to z drewna BSH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.01.2016 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 A czym się różnią obciążenia dla dachu w szkieleciorze od murowańca (pokrycie, śnieg)? Jak w murowańcu dasz cienkie (jak u Ciebie) krokwie gęściej będzie nie teges? Tak samo możesz chyba dać krokwie 140 x 75 w szkielecie, z rozstawem co 100 cm. Dach to dach, bez znaczenia na czym go położysz. . W murowanym wykonanie dachu jak w szkielecie jest możliwe, ale odwrotnie już niekoniecznie. Obciążenia na m2 powierzchni są tak jak piszesz takie same ale rozstaw co około 100 (jak w murowańcu) może powodować zbyt duże punktowe obciążenia. Szkielet ma określone rozstawy słupków w ścianie często to zakres od 40-60 cm i to determinuje rozstaw krokwi w dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.01.2016 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Sporo miejsc w dachu - jest takich że przekrój ma nośność 50% element już nie koniecznie. Kolejna sprawa, lokalne zniszczenia- tu docisk na podporze, to nie jest tak że krokiew się tylko liczy na zginanie i po sprawie. Tak samo przekrój krokwi 45x225 zwichrzenie i smukłość .. na 100% poza zakresem.Ale to w "zwykłej" przaśnej płaskiej statyce nie wyjdzie nigdy .. o policzy nośność przekroju - nigdy elementu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts