EmilB 13.07.2004 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Witam!Ile kosztowal i ile trzeba na to czekac? chodzi o projekt wjazdu.Do kogo sie z tym zwracac? - architekt, konstruktor a moze drogowiec?Gdzie nalezy to uzgadniac? Emil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 14.07.2004 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Witam! Ile kosztowal i ile trzeba na to czekac? chodzi o projekt wjazdu. Do kogo sie z tym zwracac? - architekt, konstruktor a moze drogowiec? Gdzie nalezy to uzgadniac? Emil Projekt wjazdu??? A może uzgodnienie wjazdu na działkę? Jeśli o to chodzi to nic nie kosztuje. Ja załatwiałem w referacie infrastruktury Urzędu Miasta i Gminy (bo droga jest własnością gminy). Potrzebny wniosek, załącznik w postaci 2 mapek na których sam wrysowałem gdzie chcę mieć wjazd na działkę. Po 7 dniach pocztą dostałem pisemko i mapkę z pozytywnym uzgodnieniem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karotka 15.07.2004 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 U mnie było inaczej. Wydział Dróg w gminie uzgadniał na podstawie przedstawionego projektu zjazdu. Projekt kosztował mnie 500 zł, robił go inżynier z uprawnieniami do projektowania dróg itp. Wszystko trwało około miesiąca. Póżniej projekt na zjazd dołaczyłam do wniosku o pozwolenie na budowę domu i otrzymałam zgodę już na wszystko razem (budynek+przyłącza+instalacje+zjazd).W dużych miastach projektanci biorą nawet 1000 zł, więc lepiej szukaj w małych miasteczkach.Ja mieszkam w Krakowie, a speca od projektów wzięłam z Wieliczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 15.07.2004 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 U mnie było inaczej. Wydział Dróg w gminie uzgadniał na podstawie przedstawionego projektu zjazdu. Projekt kosztował mnie 500 zł, robił go inżynier z uprawnieniami do projektowania dróg itp. Wszystko trwało około miesiąca. Póżniej projekt na zjazd dołaczyłam do wniosku o pozwolenie na budowę domu i otrzymałam zgodę już na wszystko razem (budynek+przyłącza+instalacje+zjazd). W dużych miastach projektanci biorą nawet 1000 zł, więc lepiej szukaj w małych miasteczkach. Ja mieszkam w Krakowie, a speca od projektów wzięłam z Wieliczki. Jestem zdziwiony, że to może aż tyle kosztować. Ciekawe od czego to zależy. Mój UMiG po prostu z niewiadomych przyczyn nie wymaga projektu (i bardzo dobrze ), a i Starostwo wydające pozwolenie na budowę również oczekuje tylko tzw. uzgodnienia. Może zależy to od rodzaju drogi? U mnie jest to droga gminna, ale ma charakter uliczki osiedlowej, nie ma ani asfaltu, ani krawężników, ani chodnika, nie ma też rowu - karotka, a u Ciebie jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIOT_R 15.07.2004 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 U mnie było inaczej. Wydział Dróg w gminie uzgadniał na podstawie przedstawionego projektu zjazdu. Projekt kosztował mnie 500 zł, robił go inżynier z uprawnieniami do projektowania dróg itp. Wszystko trwało około miesiąca. Póżniej projekt na zjazd dołaczyłam do wniosku o pozwolenie na budowę domu i otrzymałam zgodę już na wszystko razem (budynek+przyłącza+instalacje+zjazd). W dużych miastach projektanci biorą nawet 1000 zł, więc lepiej szukaj w małych miasteczkach. Ja mieszkam w Krakowie, a speca od projektów wzięłam z Wieliczki. Możesz podać namiar na tego projektanta ? Dzięki :Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karotka 16.07.2004 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 U mnie było inaczej. Wydział Dróg w gminie uzgadniał na podstawie przedstawionego projektu zjazdu. Projekt kosztował mnie 500 zł, robił go inżynier z uprawnieniami do projektowania dróg itp. Wszystko trwało około miesiąca. Póżniej projekt na zjazd dołaczyłam do wniosku o pozwolenie na budowę domu i otrzymałam zgodę już na wszystko razem (budynek+przyłącza+instalacje+zjazd). W dużych miastach projektanci biorą nawet 1000 zł, więc lepiej szukaj w małych miasteczkach. Ja mieszkam w Krakowie, a speca od projektów wzięłam z Wieliczki. Jestem zdziwiony, że to może aż tyle kosztować. Ciekawe od czego to zależy. Mój UMiG po prostu z niewiadomych przyczyn nie wymaga projektu (i bardzo dobrze ), a i Starostwo wydające pozwolenie na budowę również oczekuje tylko tzw. uzgodnienia. Może zależy to od rodzaju drogi? U mnie jest to droga gminna, ale ma charakter uliczki osiedlowej, nie ma ani asfaltu, ani krawężników, ani chodnika, nie ma też rowu - karotka, a u Ciebie jak? Ja też byłam zdziwiona, że na zjazd z mojej drogi gminnej bez asfaltu, poboczy, szerokość 3 m, nawierzchnia z szutru trzeba było projektu i uzgodnień. Na moje pytania co z tymi którzy przerzucają po prostu płyte betonową przez rów przydrożny lub go zasypują, albo budują zjazd po swojemu bez projektów urzędnicy maja odpowiedź, że tamci robili to nielegalnie i nadzór budowlany może się tym zająć. Widocznie co gmina to inna interpretacja, bo znajomi którzy się niedawno budowali po drugiej stronie Krakowa są zdziwieni takimi informacjami. Od nich projektu na zjazd nikt w ich gminie nie żądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 08.05.2005 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 A ode mnie zażądali decyzji WZiZT - to już chyba przegięcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WAMBUD 03.01.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Ciekaw jestem czy inżynier wystawił rachunek, podatki zapłacił i działał na legalnym oprogramowaniu, bo mi wydaje się, że raczej jest to niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts