GTIII 15.11.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Witam mam postawiony komin systemowy Schiedel. Kanał dymowy ceramiczny w kominie ma średnicą 20 cm. Planuję zakup kominka wolnostojącego na pellet którego maksymalna temperatura spalin (według producenta) wynosi 180 stopni. Według instrukcji rura spalinowa łącząca kominek z kominem powinna mieć 10cm. Dystrybutor kominka posiada w sprzedaży takie redukcje stalowe jednak są one symetryczne. W moim przypadku rura spalinowa będzie przebiegać bardzo blisko ściany o konstrukcji drewnianej. ścianę obłożę płytami silikatowo-wapiennymi Silca 3cm (dam minimum dwie warstwy). Chciałbym dodatkowo odsunąć rurę spalinową od ściany wykonując nie symetryczną redukcję. Zyskał bym dzięki temu dodatkowe 5 cm. Czy można taką redukcję wykonać? Jeżeli tak to jak? Chodzi mi o rozwiązanie które zostanie zaakceptowane przez kominiarza na przeglądzie kominów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.11.2015 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Witam mam postawiony komin systemowy Schiedel. Kanał dymowy ceramiczny w kominie ma średnicą 20 cm. Planuję zakup kominka wolnostojącego na pellet którego maksymalna temperatura spalin (według producenta) wynosi 180 stopni. Według instrukcji rura spalinowa łącząca kominek z kominem powinna mieć 10cm. Dystrybutor kominka posiada w sprzedaży takie redukcje stalowe jednak są one symetryczne. W moim przypadku rura spalinowa będzie przebiegać bardzo blisko ściany o konstrukcji drewnianej. ścianę obłożę płytami silikatowo-wapiennymi Silca 3cm (dam minimum dwie warstwy). Chciałbym dodatkowo odsunąć rurę spalinową od ściany wykonując nie symetryczną redukcję. Zyskał bym dzięki temu dodatkowe 5 cm. Czy można taką redukcję wykonać? Jeżeli tak to jak? Chodzi mi o rozwiązanie które zostanie zaakceptowane przez kominiarza na przeglądzie kominów. Poproś miejscowego kominiarza o pomoc w podłączeniu. Tym chętniej odbierze Ci to co zrobi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GTIII 15.11.2015 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 No niestety to było by za proste. Próbowałem zrobić tak jak piszesz. Dzwonię do pierwszego kominiarza z ogłoszenia i po przedstawieniu mu sytuacji informuje mnie że przyjedzie ale za miesiąc bo teraz ma dużo pracy i tralatralal, dało się wyczuć że nie chce się mieszać w jakieś nie typowe historie. Dzwonię do drugiego i tu już sobie usiadłem, koleś mówi mi że jak mam dom drewniany to w odległości 1m od komina nie może być elementów drewnianych:cool:. A ja mam w projekcie 5cm od komina elementy nośne stropu... bez komentarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts