slawekgrz 15.11.2015 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Koledzy, mam zawór mieszający ustawiony tak, że nie widzę opisów na nim. Chcę aby temperatura szła na podłogę jaka jest ustawiona na piecu, jak ustawić ten zawór aby nie mieszał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 15.11.2015 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Musiała by być temperatura na kotle niższa od ustawionej temperatury na zaworze. Odkręć go na maxa. Widać to bo trzpień się wykręca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 15.11.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Musiała by być temperatura na kotle niższa od ustawionej temperatury na zaworze. Odkręć go na maxa. Widać to bo trzpień się wykręca. A jak odkręci, to czasem nie zrobi sobie 100% podmieszania? Według mnie, to raczej powinien go całkowicie zakręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 16.11.2015 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Im bardziej go zakręci tym niższa będzie szła temperatura wody na podłogówkę, czyli więcej będzie brało z powrotu. Powinien moim zdaniem otworzyć go całkowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morus666 16.11.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Im bardziej go zakręci tym niższa będzie szła temperatura wody na podłogówkę, czyli więcej będzie brało z powrotu. Powinien moim zdaniem otworzyć go całkowicie. Czy taki można całkowicie zamknąć aby nie mieszał czy zamyka się tylko częściowo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 16.11.2015 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 To jest zawór termostatyczny więc działa od - do a nie otwórz - zamknij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 17.11.2015 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Im bardziej go zakręci tym niższa będzie szła temperatura wody na podłogówkę, czyli więcej będzie brało z powrotu. Powinien moim zdaniem otworzyć go całkowicie. Ok, chodziło mi o to, żeby odciąć powrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knatom 17.11.2015 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 (edytowane) Kręć e lewo. Pokrętło odsunie się od obudowy. Wtedy puszcza maksymalną temperaturę ze swojego zakresu pracy. Np. ja mam ESBE VTA322 pracujący w zakresie od 20 do 43 oC więc przy maksymalnym wykręceniu aktualnie idzie mi w podłogę 33 oC bo taka wychodzi woda z kotła. Edytowane 17 Listopada 2015 przez knatom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 18.11.2015 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Kręć e lewo. Pokrętło odsunie się od obudowy. Wtedy puszcza maksymalną temperaturę ze swojego zakresu pracy. Np. ja mam ESBE VTA322 pracujący w zakresie od 20 do 43 oC więc przy maksymalnym wykręceniu aktualnie idzie mi w podłogę 33 oC bo taka wychodzi woda z kotła. Ja zrobiłem podobnie. W zasadzie mieszacz jest mi do d... potrzebny, ale jak już jest, to niech jest. Mam na nim tylko podziałkę typu 1, 1,5, ... i nie wiedziałem jaka temperatura odpowiada cyferkom, więc wykonałem proste doświadczenie. Ustawiałem sobie temp. zasilania na piecu i patrzyłem na termometr za mieszaczem jaką pokazuje temp. na wejściu podłogówki. Kiedy ta różnica zaczynała dochodzić do kilku stopni to już wiedziałem, że mieszacz zaczyna mieszać i w taki mniej więcej sposób ustawiłem sobie podziałki temp. na mieszaczu. Teraz mam ustawione na mieszaczu, że nie wpuści więcej niż 40st. w podłogę, na kotle również ograniczone zasilanie do tych 40 (nie traci się energii na mieszanie). Wiadomo, że tym sposobem na 2 grzejniki (w kotłowni i garażu) oraz 2 drabinki nie pójdzie mi więcej jak te 40 st., ale jak dla mnie jest to zupełnie wystarczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts