Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zneutralizować zawór mieszający?

slawekgrz

Recommended Posts

Kręć e lewo. Pokrętło odsunie się od obudowy. Wtedy puszcza maksymalną temperaturę ze swojego zakresu pracy. Np. ja mam ESBE VTA322 pracujący w zakresie od 20 do 43 oC więc przy maksymalnym wykręceniu aktualnie idzie mi w podłogę 33 oC bo taka wychodzi woda z kotła. Edytowane przez knatom

Kręć e lewo. Pokrętło odsunie się od obudowy. Wtedy puszcza maksymalną temperaturę ze swojego zakresu pracy. Np. ja mam ESBE VTA322 pracujący w zakresie od 20 do 43 oC więc przy maksymalnym wykręceniu aktualnie idzie mi w podłogę 33 oC bo taka wychodzi woda z kotła.

Ja zrobiłem podobnie. W zasadzie mieszacz jest mi do d... potrzebny, ale jak już jest, to niech jest. Mam na nim tylko podziałkę typu 1, 1,5, ... i nie wiedziałem jaka temperatura odpowiada cyferkom, więc wykonałem proste doświadczenie. Ustawiałem sobie temp. zasilania na piecu i patrzyłem na termometr za mieszaczem jaką pokazuje temp. na wejściu podłogówki. Kiedy ta różnica zaczynała dochodzić do kilku stopni to już wiedziałem, że mieszacz zaczyna mieszać :-) i w taki mniej więcej sposób ustawiłem sobie podziałki temp. na mieszaczu. Teraz mam ustawione na mieszaczu, że nie wpuści więcej niż 40st. w podłogę, na kotle również ograniczone zasilanie do tych 40 (nie traci się energii na mieszanie). Wiadomo, że tym sposobem na 2 grzejniki (w kotłowni i garażu) oraz 2 drabinki nie pójdzie mi więcej jak te 40 st., ale jak dla mnie jest to zupełnie wystarczające.