transo 15.11.2015 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Witam. Posiadam kominek jak w temacie. Otwieranie drzwi jest do góry lub przy czyszczeniu na bok. Szyba podnosi się coraz ciężej... Czym i gdzie smarować dokładnie mechanizm podnoszenia. Z palenia na palenie coraz ciężej chodzi. Pomocy !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszal 16.11.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ja kiedyś miałem również podobny dylemat. Sporo osób radziło mi przesmarowanie kółek ( są widoczne w szczelinach pomiędzy szybą a obudową po lewej i prawej stronie - 1 szt. na dole i 1szt na górze) smarem miedziowym - co prawie uczyniłem. Że niby wysoka temperatura, itp. Z racji wymiany szyby w kominku miałem serwis Spartherm u siebie w domu. Zadałem im to samo pytanie - i odpowiedź była zaskakująca: WD40 Ma oczyścić z nieczystości które się tam zebrały i tyle. Stosuję z powodzeniem "co jakiś czas" i drzwi pracują jak nowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KBB 03.01.2016 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Witam:Użytkuję kominek Spartherm Varia 2LRh. Mam podobny problem. Szybę opuszczam z dużym trudem. Nie stosowałem WD40 do smarowania , ponieważ nie mam dostępu do kółek. Natomiast zapiekła mi się śruba (mała śrubka na imbus) do otwierania szyby by ją wyczyścić. WD40 nie pomógł. Z pomocą kątówki rozciąłem śrubkę i teraz mogę ją otworzyć. Tak więc użytkownikom kominków Spartherm proponuję stosować kątówkę do rozcinania elementów metalowych które zacinają się. Ewentualnie palić w kominku zapałkami lub szyszkami. Wtedy z pewnością eksploatacja kominka będzie zgodna z prospektem i opowieściami dealera firmy Spartherm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.01.2016 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Witam: Użytkuję kominek Spartherm Varia 2LRh. Mam podobny problem. Szybę opuszczam z dużym trudem. Nie stosowałem WD40 do smarowania , ponieważ nie mam dostępu do kółek. Natomiast zapiekła mi się śruba (mała śrubka na imbus) do otwierania szyby by ją wyczyścić. WD40 nie pomógł. Z pomocą kątówki rozciąłem śrubkę i teraz mogę ją otworzyć. Tak więc użytkownikom kominków Spartherm proponuję stosować kątówkę do rozcinania elementów metalowych które zacinają się. Ewentualnie palić w kominku zapałkami lub szyszkami. Wtedy z pewnością eksploatacja kominka będzie zgodna z prospektem i opowieściami dealera firmy Spartherm. Wkłady tej firmy serwisuje się używając najpierw rozumu a dopiero potem młotka i szlifierki kątowej...Jakby co, to Sparthermem już w zasadzie nie handluję...Sporadycznie sprzedaję wkłady gilotynowe (np takie jak Varia 2LRh), ze względu na najlepszy serwis, którego tzw urządzenia gilotynowe czasem wymagają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts