Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek VARIA 2R 100h-4S (Spartherm)- smarowanie podnoszonej części

transo

Recommended Posts

Ja kiedyś miałem również podobny dylemat. Sporo osób radziło mi przesmarowanie kółek ( są widoczne w szczelinach pomiędzy szybą a obudową po lewej i prawej stronie - 1 szt. na dole i 1szt na górze) smarem miedziowym - co prawie uczyniłem. Że niby wysoka temperatura, itp.

Z racji wymiany szyby w kominku miałem serwis Spartherm u siebie w domu. Zadałem im to samo pytanie - i odpowiedź była zaskakująca: WD40 :)

Ma oczyścić z nieczystości które się tam zebrały i tyle.

Stosuję z powodzeniem "co jakiś czas" i drzwi pracują jak nowe :)

• 1 month później...

Witam:

Użytkuję kominek Spartherm Varia 2LRh. Mam podobny problem. Szybę opuszczam z dużym trudem. Nie stosowałem WD40 do smarowania , ponieważ nie mam dostępu do kółek. Natomiast zapiekła mi się śruba (mała śrubka na imbus) do otwierania szyby by ją wyczyścić. WD40 nie pomógł. Z pomocą kątówki rozciąłem śrubkę i teraz mogę ją otworzyć. Tak więc użytkownikom kominków Spartherm proponuję stosować kątówkę do rozcinania elementów metalowych które zacinają się. Ewentualnie palić w kominku zapałkami lub szyszkami. Wtedy z pewnością eksploatacja kominka będzie zgodna z prospektem i opowieściami dealera firmy Spartherm.

Witam:

Użytkuję kominek Spartherm Varia 2LRh. Mam podobny problem. Szybę opuszczam z dużym trudem. Nie stosowałem WD40 do smarowania , ponieważ nie mam dostępu do kółek. Natomiast zapiekła mi się śruba (mała śrubka na imbus) do otwierania szyby by ją wyczyścić. WD40 nie pomógł. Z pomocą kątówki rozciąłem śrubkę i teraz mogę ją otworzyć. Tak więc użytkownikom kominków Spartherm proponuję stosować kątówkę do rozcinania elementów metalowych które zacinają się. Ewentualnie palić w kominku zapałkami lub szyszkami. Wtedy z pewnością eksploatacja kominka będzie zgodna z prospektem i opowieściami dealera firmy Spartherm.

Wkłady tej firmy serwisuje się używając najpierw rozumu a dopiero potem młotka i szlifierki kątowej...Jakby co, to Sparthermem już w zasadzie nie handluję...Sporadycznie sprzedaję wkłady gilotynowe (np takie jak Varia 2LRh), ze względu na najlepszy serwis, którego tzw urządzenia gilotynowe czasem wymagają...;)