Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Swój dom za wszelką cenę ( lecz bez pieniędzy )

ziutek50

Recommended Posts

Witam, z góry mówię, że mam świadomość, że to pewnie mały "cziting", a z resztą sami oceńcie...

Powiedzmy, że ktoś zdesperowany chce mieć domek przy bardzo niskich oszczędnościach, nie przeszkadza mu nawet mieszkanie w ok. 19 m2 (tj budowla do 25 m2).

Nasz desperat ma działkę, "speców" ale bardzo chce ominąć architektów, plany itp. Sam sobie - mówi - narysuje plan na 25 m2, cóż to za problem, a nie będę po pińć tysia płacił za projekt i aranżację...

Czy nasz desperat ma szanse przy wybudowaniu "budynku gospodarczego", "domku letniskowego" czy cokolwiek?

Zachęcam do żywej dyskusji :)

Ale musi być niezwiązany z gruntem. Pytanie do autora - myślałeś o domku holenderskim? Opcjonalnie pokombinowałbym z jakimś używanym kontenerem socjalnym.

Z tego co się orientuję każdy budynek trwale związany z gruntem musi mieć projekt, adaptację itp. bez tego ani rusz (bez znaczenia czy robisz to zwykłym trybem czy na zgłoszenie).

budynek niezwiązany trwale z gruntem to np. buda dla psa lub kojec ale też szopka na narzędzia postawiona na czterech cegłówkach. Jeśli natomiast w jakikolwiek sposób przytwierdzisz budynek do gruntu np. użyjesz pecków betonowych i dzięki stalowym prętom przykręcisz konstrukcję to mowa o budynku związanym z gruntem bo nie można go z łatwością przesunąć (np, wiatr nie może)

Warto się zastanowić czy mocowanie do gruntu jest konieczne skoro wiele domów drewnianych a właściwie wszystkie stare domy drewniane w naszym kraju stały na 2-3 warstwach cegieł ułożonych pod ścianami, na których bezpośrednio opierała się podwalina to czy te Twój "domek" musi być przymocowany do podłoża czy będzie na tyle ciężki, stabilny i mocny aby mógł stać np na czymś na wzór płyty fundamentowej. Przy takim rozwiązaniu również nie ma mowy o związaniu trwałym z gruntem.

Edytowane przez jarekpolak

Ale musi być niezwiązany z gruntem. Pytanie do autora - myślałeś o domku holenderskim? Opcjonalnie pokombinowałbym z jakimś używanym kontenerem socjalnym.

Z tego co się orientuję każdy budynek trwale związany z gruntem musi mieć projekt, adaptację itp. bez tego ani rusz (bez znaczenia czy robisz to zwykłym trybem czy na zgłoszenie).

nieprawda. Postawilam budynek gospodarczy na zgloszenie do 35m2 . W starostwie poinformowano mnie ,ze moge sobie zrobic piwnice ,ich to nie interesuje. Albo po scianach zewnetrznych bylo do 35m2. Nie wiem kto to wymyslil ,ze budynek na zgloszenie nie moze byc trwale zwiazany z gruntem. Jest to calkowita NIEPRAWDA!

nieprawda. Postawilam budynek gospodarczy na zgloszenie do 35m2 . W starostwie poinformowano mnie ,ze moge sobie zrobic piwnice ,ich to nie interesuje. Albo po scianach zewnetrznych bylo do 35m2. Nie wiem kto to wymyslil ,ze budynek na zgloszenie nie moze byc trwale zwiazany z gruntem. Jest to calkowita NIEPRAWDA!

Pytanie dotyczy chyba budynku do 35m2 bez projektu.

A działka na której go stawiałaś była objęta planem zagospodarowania i przeznaczona w tym planie pod zabudowę lub może stał już na niej inny budynek...?
dzialka na ktorej juz stoi ten budynek nie ma planu bo gminie sie nie spieszy a ja nie mam kasy zeby robic plan tylko dla mojej dzialki. jest to dzialka rolna. nic innego na niej nie jest zbudowane. doprowadzilam do budynku prad , woda ze studni wierconej, tez na zgloszenie.

To nie jesteś wogóle zorientowany. Stawiasz na fundamentach i bez projektu.Poczytaj nowe PB