Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

40 cm wełny w "dachu" - proszę o radę.

M21719512187

Recommended Posts

Witam,

Szukałem na różnych forach ale nigdzie nie znalazłem. Chciałbym zaizolować poddasze użytkowe 40 cm wełny mineralnej (skosy i sufit). Dach dwuspadowy o nachyleniu 40 st. Zastanawiam się tylko czy można układać 3 warsty tzn 15 cm między krokwiami, 10 cm i 15 cm tylko nie wiem jak tą drugą wartswe przytrzymać, z trzecią nie będzie problemu ponieważ docisne ją profilami i bedzie git. Zastanawia mnie też czy są takie długie wieszaki płaskie (jak na poniższym zdjęciu) i czy utrzymają taką grubość wełny. Jeżeli z 40 cm będzie dużo problemów to zdecyduje się na 35 cm. To już będe mógł położyć w dwóch warstwach.

Proszę o pomoc osoby siedzące w temacie. Ocieplenie będe wykonywał sam z różnych względów.

Pozdrawiam

grzybek.jpg

Edytowane przez M^2

Wieszaki pewnie są tej długości , tylko po co aż 40 cm. wełny ?
masz rację, jako "instalator" jako wykonawca, przecież nie można zrobić inaczej jak tylko o tyle o ile. Nie mówię że Ty, tylko sieją wykonawcy ziarno głupoty. Podświadomie wiedzą, że za parę lat trzeba będzie dawać więcej cm.

Już nóż wisi na węglowym gardle. To samo tyczy się wykonawców pseudoizolacji po 10cm EPS"a na plackach.. za parę lat trzeba będzie, to poprawić.

Oczywiście obłudnicy wykonawcy, z wyznawców "oddychania" ścian i 5-10cm izolacji staną się orędownikami 50cm.

Co chwilę widzę budowę totalnie nie przemyślaną jeśli chodzi o izolację. Dziwne jest to, ale ta mentalność... jak morzna na pisać krakuw, gdzie rzułta rosła rurza, no tak ale to nic nie kosztuje.. a w głowie robi normalnie niekturym sieczkę. Jak on może pisać źle.

Chłopie zł uciekają ci przez komin, a ty się martwisz pierdołami. Nie piszę to do Ciebie nie bój się. Pragnę tylko abyś zastanowił się czemu idziesz z prądem...

to dobrze mieć porządną izolację, choć wietrzę iż Kolega pytający jak dać 40 cm zapomniał o ścianach szczytowych i może być tak że te 10cm poszło na straty przez ścianę szczytową...

Ja np dałem na ściany szczytowe 15cm grafitowego styro. Teraz żałuję trochę że nie dałem 20 lub nawet 25... Tym bardziej że mam 28 cm pianki.

Ale i tak 99% ludzi którzy odwiedzają moją budowę puka się w czoło po co tak - przecież "tak się nie robi", "u mnie jest wymurowane pod deski i też jest ciepło" itp.

Kolejną sprawą jak już napisał מרכבה są kominy - po wnikliwym rozeznaniu się w temacie nie mogę sobie darować że je zbudowałem.

Fakt że wyszły mnie tanio, ale przeraziła mnie ilość ciepła jaka potrafi nimi uciec. O tyle dobrze że poznałem temat na tyle wcześnie że mogę je od wewnątrz zaizolować. Planuje dać na nie 10-12cm twardej wełny albo styropianu. W dużej części ograniczę ucieczkę ciepła.

Co do 40cm wełny - jeśli jest miejsce i fundusz to jestem jak najbardziej za. Tyle że wieszaki "grzybkowe" maksymalnie mają 27cm długości. Między krokwiami 15cm + 27cm grzybek - 3cm na profil i -4cm na zakład grzybka na krokiew to 35cm izolacji.

Edytowane przez drapek

Gość Konto usunięte_1*
ja dopiero co niedawno kupiony stary dom poniemiecki planowałem ocieplić na ściany tylko 10 cm w zasadzie tylko chyba dla estetyki bo ściany są warstwowe czyli pustka powietrzna około 5 cm , w tej chwili ściana ma coś około 42 cm dodam tylko 10 cm styro to już ponad 50 czy nie byłoby to komiczne jak by dać jeszcze więcej i czy warto w tym wypadku dawać więcej ? dodam że dom bardzo suchy

około 42 cm dodam tylko 10 cm styro to już ponad 50 czy nie byłoby to komiczne jak by dać jeszcze więcej i czy warto w tym wypadku dawać więcej ? dodam że dom bardzo suchy
Zadaj sobie pytanie jaki cel chcesz osiągnąć. 10cm niechby 12-20zł m2 za materiał .. a gdzie reszta ?

nie wypada dać tej treści więcej ? bo koszt 70-100zł za m2 elewacji- a gdzie koszt samej treści ?

A mnie zastanawia (laik jestem jako tako) czy mógłbym dać takie 40 cm w suficie ale w takich warstwach;

10 cm pod jętkami

20 między jętkami

10 nad jętkami???

A żeby mieć jeszcze jakiś stryszek to myślałem aby zrobić takie dodatkowe jętki powyżej tych które są aby wykorzystać je jako stelaż podłogi.

Można tak?

Pzdr

U mnie problem długich wieszaków nie zaistniał - Miedzy krokwiami mam 20cm wełny (krokwie 6x20 + listwy na grubość nadbitki ok 2cm), do krokwi mam przykręcone kantówki 5x10 "na sztorc" prostopadle do krokwi tj poziomo, miedzy nimi 10cm wełny i potem jeszcze 5cm wełny w stelażu. Trochę więcej drewna ale dodatkowo dach usztywniony jest.

to dobrze mieć porządną izolację, choć wietrzę iż Kolega pytający jak dać 40 cm zapomniał o ścianach szczytowych i może być tak że te 10cm poszło na straty przez ścianę szczytową...

Po części masz rację, niestety mam na ścianach szczytowych tylko 10 cm styropianu grafitowego. Wtedy nie do końca zdawałem sobie sprawe o pewnych rzeczach związanych z izolacją. Pocieszam się tylko tym, że, że dom jest z BK i on trochę izoluje. Ścian szczytowych już nie jestem w stanie "naprawić".

Co do ocieplania poddasza to zdecydowałem się na 38 cm (15 cm między krokwiami i 23 cm pod krokwiami). Niestety mam dalej problem z wieszakami, a najgorsze jest to, że już mam profile CD60, UD podocinane :/ Jak kupowałem profile itp (Rigips) to sprzedawca zapewniał, że są wieszaki o długości 30cm do CD60 i mogą być stosowane na takim nachyleniu jak ja mam tylko musi je sprowadzić bo nie ma na stanie. Jak przyszło co do czego to teraz twierdzi, że niestety ale te 30 centymetrowe są tylko do sufitów i skosów ale o nachyleniu do 15st.

Możecie doradzić jak ten problem rozwiązać?

drapek : Co do 40cm wełny - jeśli jest miejsce i fundusz to jestem jak najbardziej za. Tyle że wieszaki "grzybkowe" maksymalnie mają 27cm długości. Między krokwiami 15cm + 27cm grzybek - 3cm na profil i -4cm na zakład grzybka na krokiew to 35cm izolacji.

Jakie firmy te wieszaki 27? myślisz, że będą pasowały do profili Rigips CD60?

Edytowane przez M^2