Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyburzenie ściany nośnej- pytanie do ekspertów

Recommended Posts

Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie (chyba) ściany nośnej. Planuję dobudówkę budynku jednorodzinnego piętrowego typu kostka i już na tym etapie zastanawiam się nad wyburzeniem jednej ściany, czy da się to w ogóle zrobić oraz czy można. Na zamieszczonym rysunku przedstawiłem ogólny pogląd ścian- co prawda nie są to wszystkie ściany, ale te które wg mojej opini są w tym domu najważniejsze. Niebieskim kolorem zaznaczyłem ścianę nośną grubości 30cm która biegnie od ściany zewnętrznej do komina, za kominem biegnie dalej jako ściana działowa 10cm, która w przyszłości też będzie wyburzona. Czerwona ściana to ta którą chcę wyburzyć, biegnie ona od ściany zewnętrznej i łączy się ze ścianą nośną, jest ona grubości 30cm. Interesuje mnie jej wyburzenie i zamurowanie jednych z drzwi do pomieszczenia. Jest możliwość umieszczenia w połowie tej ściany filaru, który nie będzie w żaden sposób przeszkadzał w późniejszym użytkowaniu pomieszczenia. Dodam tylko że ściana, którą chcę usunąć ma długość ok 4m.

opzetten4.jpg

Wgłębiałem się w temat i myślę że powinno się to udać z użyciem dwóch stalowych legarów wykonanych np. z IPE180

Czy można i czy da się to wykonać? Może ktoś z was robił takie coś u siebie? Pozdrawiam

Edytowane przez luce1

To co planujesz czyli wyburzenia i rozbudowa wymaga pozwolenia. Aby je uzyskać potrzebujesz projektu rozbudowy i inwentaryzacji tego co masz wraz z opinią konstruktora czy możesz dokonać rozbudowy i wyburzeń.

Dlaczego 2x IPE180 a nie 2x IPN120 lub 2x C300 ?

• 1 year później...

Witam, podepnę się pod temat z moim pytaniem.

Chce wyburzyć ścianę nośną wewnątrz budynku gdzie ma powstać otwór o długości 210cm. Projektant po obliczeniach stwierdził zebym wstawił tam dwa dwuteowniki HEB 140 o długości 270 cm. Zapytałem go czy nie mógłbym wstawić zamiast tych dwuteowników dwóch nadproży strunobetonowych 12x12 to on nie potrafił odpowiedzieć na to pytanie. Nie wie co to są nadproża strunobetonowe i upiera się cały czas przy tych dwuteownikach. Co wy o tym sądzicie ? cena zdecydowanie przemawia za nadprożami strunobetonowymi

może źle się wyraziłem, on cos tam słyszał i wie o strunobetonie ale nigdy się w to nie wgłębiał i nie praktykował- tak mi powiedział. Moja ekipa remontowa też jest za dwuteownikami. Zastanawia mnie jedno, czy rzeczywiście te dwuteowniki będą mocniejsze niż te strunobetonowe nadproża 12x12 np firmy KONBET SBN ?

Witam, podepnę się pod temat z moim pytaniem.

Chce wyburzyć ścianę nośną wewnątrz budynku gdzie ma powstać otwór o długości 210cm. Projektant po obliczeniach stwierdził zebym wstawił tam dwa dwuteowniki HEB 140 o długości 270 cm. Zapytałem go czy nie mógłbym wstawić zamiast tych dwuteowników dwóch nadproży strunobetonowych 12x12 to on nie potrafił odpowiedzieć na to pytanie. Nie wie co to są nadproża strunobetonowe i upiera się cały czas przy tych dwuteownikach. Co wy o tym sądzicie ? cena zdecydowanie przemawia za nadprożami strunobetonowymi

Jaką grubość (szerokość) ma ta ściana nośna?

Dwuteowniki HEB 140 maja szerokość 14cm.

Projektant chce wstawić dwa HEB'y 140 ?

Może pomyliłeś HEB 140 z IPE 140?

Jakie są obciążenia na to nadproże?

Nadproża strunobetonowe mogą być zastosowane alternatywnie ale tylko po sprawdzeniu warunków nośności i innych .

Np. czy w założeniach do obliczeń nadproży nie ma współpracy z żelbetowym wieńcem.

Ściana nośna ma grubość 30 cm. Zwykły pustak. Niestety nie znam obciążeń jakie miały by oddziaływać na to nadproże. Musiałbym zapytać projektanta bo on to wyliczał. Ściana nośna przebiega przez środek domu i w centralnej jego części ma zostać wybita dziura. Dom kostka. Dziura na pierwszym piętrze. Strop żelbetowy. Nad nadprożem jeszcze jedno piętro- czyli strop plus ściana nośna plus jeszcze jeden strop i dach.

Poniżej zdjęcia :)

nadproże.jpgproj.jpg

nadproże.jpg

proj.jpg

Projektant musiałby podać wyznaczoną taką wartość jak - "maksymalny obliczeniowy moment zginający" na całe nadproże (oba dwuteowniki). I wtedy wystarczy porównać aby ten moment był mniejszy niż moment niszczący podany przez producenta nadproża razy 3 (bo chyba 3 belki wejdą)

Nie dziwię się że nie podjął się nadproża strunobetonowego, wszak jeszcze nawet współcześnie na wielu Politechnikach w kraju konstrukcje sprężone nie są w ogóle wykładane!

Edytowane przez wojtusp

Sprężone nadproża są tak samo niezawodne i bezpieczne ...

O momencie zginającym wspomniałeś.

A co z nośnością na ścinanie i ugięciem ?

Ścian 30cm z pustaków to może być - pustak 25cm + 2 x tynk 2,5cm = 30cm.

Ciekawe czy dobór nadproża "2x HEB 140" wynika z nośności czy nie z szerokości (błędnie przyjętej).

Element drugorzędny. Nie ma sensu sprawdzać. Prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne, niż takie dość długie nadproże zostanie ścięte.

To nadproże w ogóle ostatecznie nie powinno zacząć pracować. Bo początek pracy oznacza zarysowanie ściany nad nim. Więc jest pewną bardzo niezbędną asekuracją. Ale to już dyskusja na inny temat :)

Edytowane przez wojtusp

Im element dłuższy to większa siła ścinająca więc argument "dość długie nadproże" jest nietrafiony.

Jak by było "krótkie nadproże" to szybciej.

Jaką nośność na ścinanie ma 3x nadproże sprężone KONBET a jak ma 2x HEC 140 ??

Nadproże KONBET może być jak jest to potwierdzone obliczeniowo.

Trzy belki 12x12 cm raczej "nie wejdą" bo będą wystawać.

3 x 12 = 36cm > 30cm.

a gdybyśmy właśnie porównali przykładowo dwa Heby 140 vs dwa nadproża strunobetonowe Konbetu 12x12 na dziurze w ścianie nosnej o x długości i x szerokości oraz z jakimś ciężarem oddziałowującym na nie, czy jesteśmy w stanie obliczyć które nadproże będzie miało większą nośność ?. Ja jestem laikiem w tym temacie ale zastanawiam się cały czas nad tym. Bo mam okazje kupić te strunobetony a w porównaniu do hebów wychodzi mi o kilkaset złotych taniej. Mój projektant juz postanowił więc za wiele do powiedzenia nie mam :) a ekipa fachowców nie ma zdania- zrobią tak jak sobie projektant zażyczy :)

W ciemno był założył, że 1x HEB 140 ma dużo większą nośność niż 1x SBN 12x12.

Na nadproża działają dwa stropy + stropodach + c.wł. ścian nośnych.

Obciążenie bardziej punktowe (filarek drzwiowy z wyższej kondygnacji) niż równomiernie rozłożone.

W obliczeniach nadproży SBN przyjmuje się współpracę z wieńcem stropowym.

Gdzieś z 7 razy mocniejszy jest taki HEB niż strunobeton "Naproże 11,5x12 cm TYP B (sploty 3ϕ 6,85/2060 MPa)".

Według mnie spokojnie wystarczą te belki strunobetonowe, jeżeli nie ma bardzo niekorzystnych obciążeń od stropów.

Z usług tego projektanta bym nie korzystał. Rada 2 razy HEB 140 była według mnie na odwal. Na pewno będzie bezpieczne, ale interes inwestora ma gdzieś.

Gdzieś z 7 razy mocniejszy jest taki HEB niż strunobeton "Naproże 11,5x12 cm TYP B (sploty 3ϕ 6,85/2060 MPa)".

Według mnie spokojnie wystarczą te belki strunobetonowe

Piszesz:

"spokojnie wystarczą te belki strunobetonowe" SBN ale nie podajesz czy 2x SBN czy 3xSBN i do tego

jeżeli nie ma bardzo niekorzystnych obciążeń od stropów.

Sprawdziłeś czy są "bardzo niekorzystne obciążenia" czy nie sprawdziłeś?

A może sprawdziłeś ugięcia?

Wstawią nadproża i może zaczną rysować się ściany na piętrze wyżej?

Dzaro ma swojego projektanta więc ten projektant liczy i ponosi odpowiedzialność za swoje projekty i obliczenia.

Dzaro wstawi te belki 2xSBN i jak zacznie coś się dziać do wyłożysz kasę własną lub ze swojego ubezpieczenia?

Twoja rada: "Z usług tego projektanta bym nie korzystał." nie jest na miejscu.

No to niestety jestem chyba skazany na te dwuteowniki :) ale koszt mnie przeraża. Z drugiej strony jak ma to być bezpieczne to chyba nie ma co oszczędzac.

Jedno nadproże SBN to jakieś 100 PLN a jeden HEB 140 L=6,00m to ok.135 PLN/m czyli ~800 PLN za komplet dwóch nadproży (zostaną odpady).

Można zamienić na wyższy IPE - lżejsze i tańsze są.

IPE lepiej zmieści się.

Zapytaj swojego projektanta czy nie może być nadproże np. z 2x IPE 220

Powinno być o ok. 1/3 tańsze niż HEB140.

Edytowane przez d7d