Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozwiązanie komina wentylacyjnego

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Zwracam się z prośba o poradę odnośnie rozwiązania wentylacji... Sytuacja wygląda tak (zdjęcie w załączeniu). Wyjmuje lokal usługowy, który za poprzedniego najemcy funkcjonował przez lata bez większych problemow. Właściciel budynku (wtedy parterowego) nadbudował jedną kondygnację (piętro), niestety pomijając kwestie wentylacji. Obecnie nad lokalem jest niezależne mieszkanie a obecny w lokalu węzeł sanitarny ( kabina wc) wentylowany jest poprzez "przebicie" przez ścianę zewnętrzną , nie jest zakończone na/ponad połać dachowej. Jest to niezgodne z przepisami (sanepid).

Reasumując mój przydługi wstęp mam pytania :

1.Jak rozwiązać kwestię komina wentylacji węzła sanitarnego, moja koncepcja jest właściwa???

2.Obecnie wywiewka jest z PCV, Czy również zastosować ten materiał???

3.Konieczne jest ocieplenie komina ???

Smix6.jpg

Pomijam kwestie estetyczne, chodzi mi o możliwie najtańsze i skuteczne rozwiązanie...

Paweł

Gość Konto usunięte_12*
Zwracam się z prośba o poradę odnośnie rozwiązania wentylacji... Sytuacja wygląda tak (zdjęcie w załączeniu). Wyjmuje(?) lokal usługowy,

Domyślam się, że ten lokal wynajmujesz, więc nie jest twoją własnością(?)

Podobną sytuację masz w równoległym wątku w tym dziale:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?243362-Problem-z-zimną-łazienką

Twoja "koncepcja" nie ma racji bytu, bo WG nie będzie tam działać :no:

Jedynym sensownym rozwiązaniem jest wentylacja mechaniczna (WM) opisana w kilku słowach w załączonym wątku - o ile uzyskasz zgodę właściciela na zmiany elewacji (czerpnia + wyrzutnia).

Pozdrawiam :)