Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Silikat 6,5

Recommended Posts

Witam

Planuje stawiać ścianę działową długą na:

-4,4m wysoką na 3,1m

Chcę postawić z silikatów, pasuje mi grubość 6,5/ pustak N6,5. Choć wiem że istnieje klasa N8.

Ale proszę ocenić pustaka N6,5

Jako tynk będzie robił gips, więc nie będzie takiego tradycyjnego który by dodatkowo wzmacniał.

Pustak będzie miał pióro-wpusty, murowany na klej/ cienkowarstwowo.

Ewentualnie będę dawał klej na pióro- wpust.

Na ścianie na pewno nie będzie wisiało nic ciężkiego. Bo nawet nie lubię wiszących szafek i innych ciężkich rzeczy. Będzie farba, obrazy itp.

Oczywiście ściankę połączę ze ścianami nośnymi z obu stron.

Waga ściany to prawie 1,5t

Jestem ciekaw czy będzie coś z tego.

Jest się czego obawiać?

Jak będzie to stabilne?- jeśli ktoś ma z tego pustaka to prosiłbym o ocenę.

Będę brał jednak silikat N8, nie 6,5

Będę wykonywał sam, zbudowałem już kilka ścian działowych, z "starego" MAXa, 9cm oraz z bloczków betonowych itd.

Wybudowane przeze mnie ściany są stabilne i równe. Zrobiłem i kładłem też betonowe nadproża nad drzwi.

Myślę że budowa z silikatów będzie łatwiejsza. Wszystko zależy o wypoziomowania pierwszego poziomu na zaprawie, potem na kleju do góry.

Pasków papy czy lepiku nie muszę stosować, bo ściana będzie na stropie.

Łączenia ze ścianą nośną i miękki materiał pod sufitem (ja daje paski styropianu)

Wcześniejsze ściany musiałem tynkować, a to już mi średnio wychodziło i długo zeszło aż w końcu zrobiłem idealnie prosto. Na szczęście miałem wtedy ogrom wolnego czasu.

Właśnie dlatego że chcę oszczędzić czasu i pieniędzy na tynku, będę się starać robić ściankę równiutką.

Edytowane przez adrianoos966