adrianoos966 16.11.2015 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 WitamPlanuje stawiać ścianę działową długą na:-4,4m wysoką na 3,1m Chcę postawić z silikatów, pasuje mi grubość 6,5/ pustak N6,5. Choć wiem że istnieje klasa N8.Ale proszę ocenić pustaka N6,5Jako tynk będzie robił gips, więc nie będzie takiego tradycyjnego który by dodatkowo wzmacniał.Pustak będzie miał pióro-wpusty, murowany na klej/ cienkowarstwowo. Ewentualnie będę dawał klej na pióro- wpust.Na ścianie na pewno nie będzie wisiało nic ciężkiego. Bo nawet nie lubię wiszących szafek i innych ciężkich rzeczy. Będzie farba, obrazy itp.Oczywiście ściankę połączę ze ścianami nośnymi z obu stron.Waga ściany to prawie 1,5tJestem ciekaw czy będzie coś z tego.Jest się czego obawiać?Jak będzie to stabilne?- jeśli ktoś ma z tego pustaka to prosiłbym o ocenę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/205908-silikat-65/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianoos966 18.11.2015 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 (edytowane) Będę brał jednak silikat N8, nie 6,5Będę wykonywał sam, zbudowałem już kilka ścian działowych, z "starego" MAXa, 9cm oraz z bloczków betonowych itd.Wybudowane przeze mnie ściany są stabilne i równe. Zrobiłem i kładłem też betonowe nadproża nad drzwi.Myślę że budowa z silikatów będzie łatwiejsza. Wszystko zależy o wypoziomowania pierwszego poziomu na zaprawie, potem na kleju do góry.Pasków papy czy lepiku nie muszę stosować, bo ściana będzie na stropie.Łączenia ze ścianą nośną i miękki materiał pod sufitem (ja daje paski styropianu)Wcześniejsze ściany musiałem tynkować, a to już mi średnio wychodziło i długo zeszło aż w końcu zrobiłem idealnie prosto. Na szczęście miałem wtedy ogrom wolnego czasu.Właśnie dlatego że chcę oszczędzić czasu i pieniędzy na tynku, będę się starać robić ściankę równiutką. Edytowane 18 Listopada 2015 przez adrianoos966 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/205908-silikat-65/#findComment-6964081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts