czarkowsky 16.11.2015 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Witam!Muszę wymienić w domu drewniany strop. Przy okazji chciałbym, aby poddasze było użytkowe: 3 pokoiki. Maksymalna wysokość belek stropowych jakie mogę położyć to 18 cm, czyli w grę wchodzi belka 18X8 cm. Szerokość pokoi - 3,8 m. Mam pytanie, jaki powinien być odstęp pomiędzy takimi belkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.11.2015 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Witam! Muszę wymienić w domu drewniany strop. Przy okazji chciałbym, aby poddasze było użytkowe: 3 pokoiki. Maksymalna wysokość belek stropowych jakie mogę położyć to 18 cm, czyli w grę wchodzi belka 18X8 cm. Szerokość pokoi - 3,8 m. Mam pytanie, jaki powinien być odstęp pomiędzy takimi belkami? Nie rozumiem, podajesz szerokość belki 8cm czyli musiałeś założyć obciążenia a co za tym idzie rozstaw belek do projektu. A jak nie umiesz kieruj się do projektanta. Strop to konstrukcja. 8 cm to lichy wymiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarkowsky 16.11.2015 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ekipa budowlana zaproponowała mi takie belki w odstępach co 50 cm. Chciałem poznać Wasze opinie, bo nie wiem czy chłopaki opierają się na jakichś wyliczeniach, czy tylko na doświadczeniu. A więc jakie powinienem użyć belki? Niestety nie mogą być wyższe niż 18 cm, bo powyżej są rury od centralnego ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.11.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ekipa budowlana zaproponowała mi takie belki w odstępach co 50 cm. Chciałem poznać Wasze opinie, bo nie wiem czy chłopaki opierają się na jakichś wyliczeniach, czy tylko na doświadczeniu. A więc jakie powinienem użyć belki? Niestety nie mogą być wyższe niż 18 cm, bo powyżej są rury od centralnego ogrzewania. Ekipa może mieć i 1000 lat doświadczenia ale zgodnie z PB to wymaga podpisu projektanta który musi posiadać stosowne uprawnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 16.11.2015 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Wykonanie powinno być wg. projektu, dobór więźby wg obliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GTIII 16.11.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 (edytowane) W moim projekcie są belki stropowe 18x5 co 50 cm przy maksymalnej rozpiętości 420cm. Ale w związku z tym że chciałem mieć widoczne bale na parterze, zmieniono ich rozmiar na 18x11 i rozmieszczono w odstępach ~62cm. Po pokryciu płytą osb 22mm strop wyraźnie pracował. Na płyty zamontowałem poprzecznie do bali legary 10x4,5 co 45cm i po tym zabiegu strop zrobił się sztywny. Na legary idą jeszcze raz płyty 22mm. Edytowane 16 Listopada 2015 przez GTIII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarkowsky 16.11.2015 23:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Dziękuję GTIII za konkrety. Jak widać projekt projektem, ale doświadczenie też trzeba posiadać. Twoja odpowiedź już mi dużo pomogła. Czytałem na forum, że niektórzy "usztywniają" takie belki poprzecznymi deskami co 30cm i na to dopiero kładą osb. Myślicie, że to wystarczy, aby nuusztywnić strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.11.2015 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Dziękuję GTIII za konkrety. Jak widać projekt projektem, ale doświadczenie też trzeba posiadać. Twoja odpowiedź już mi dużo pomogła. Czytałem na forum, że niektórzy "usztywniają" takie belki poprzecznymi deskami co 30cm i na to dopiero kładą osb. Myślicie, że to wystarczy, aby nuusztywnić strop? Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GTIII 17.11.2015 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Oryginalny przekrój stropu według mojego projektu pod którym podpisał się architekt: płyta osb1,8 deski 3,5cm belki 5x18 karton-gips na ruszcie metalowym Czy to będzie sztywne nie mam pojęcia a w zasadzie doświadczenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogaczykk 20.06.2016 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Witam, Planuję wymienić strop drewniany o rozpiętości 4m. Na stropie pokój użytkowy. Mam około 18cm dostępnej przestrzeni by złapać poziom do pozostałej części poddasza. Chce zostawić sufit podwieszany na dole. Budowlańcy proponują legary naprzemiennie 16x10cm z deską 16x3.2 co 40cm odległość pomiędzy osiami legarów. Na to płyta OSB 3.2CM. Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts