Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie kupić niekręcony używany samochód do budowlanki?

piłkarz451

Recommended Posts

pilkarz: zależy od tego czy masz jakiegoś mechanika u siebie w ekipie. Ja nie mam żadnego przekonania do elektroniki. Do tego szukaj auta na ramie, z silnikiem w dobrym stanie, zależy od tego co wozisz - na bliźniaku. Zabudowa - twoja decyzja. W autach do '99 roku da się trafić na pełną niemal mechanikę. Opisz swe wymagania coś się trafi.

Ja miałem Sprintera CDI z najmocniejszym silnikiem. Sprawdził się. Zamortyzował się ze dwa - trzy razy, a na koniec tak fajnie jeszcze wyglądał i "chodził", że mi go ukradli...:D

W międzyczasie kupiłem staruszka, też sprintera, z tych pierwszych, z prostymi lampami. Na bliźniakach, z dużym silnikiem, z oryginalną windą, za niewielkie pieniądze...Coś pięknego! Będę go utrzymywał przy życiu jak tylko długo się da, mimo zakupu nowego, bo potrzebuje dwóch...No i tego nowego się trochę boję...Ale inne marki też mają wady, a do niemieckich wad, już się przyzwyczaiłem...

Jeżeli szukasz używany to zależy jaką kwotą dysponujesz.

Najlepiej kupić taki powiedzmy 3-5 letni od jakiejś firmy, która wiesz, że nie robi dużych przebiegów. Dla dostawczaka 100tyś przebiegu rocznie to wcale nie jest dużo jeśli ciągle ktoś nim jeździ.

Kupujesz od firmy na fvat w leasingu, ale najpierw trzeba sprawdzić kondycję auta wizualną (idzie poznać przebieg) i techniczną (po tym co było wymienione względem fabrycznego też idzie poznać przebieg).

Ogólnie temat bardziej na forum motoryzacyjne niż budowlane, ale akurat na samochodach trochę się znam.

No właśnie a ja się nie znam za bardzo i dlatego się tego boję. Można stracić sporo pieniędzy i czasu.

Znalazłem 4 letniego Forda Transita na autogiełdzie "niekręcone" co o nim myślisz ?

Rocznik 2011

Silnik 2.0 diesel

Moc 115 KM

Przebieg - 98 502

Cena -51 699

Na zdjęciach wygląda ok, ale martwi mnie ten przebieg .

no powiedzmy, że ja robię poniżej 25 tys. autem dostawczym, żadna sztuka mieć niskie przebiegi w pewnych typach działalności.

natomiast musiałbym mieć coś z głową, żeby np. kupić nowy i sprzedać po 2 latach.

Jak ktoś poradził wcześniej: 2-3 latek po leasingu z polskiej ręki.

są firmy sprzedające tylko takie auta, odkupowane od funduszy na tzw. licytacjach.

przebieg ok. 200 tys jest realny i w miarę o.k.

marki nie doradzę - bo ogólnie wszystko teraz jest dużo gorsze niż kilka lat wstecz.

najlepsze opinie ma master, najgorsze mercedes, najtańszy jest fiat/psa

powodzenia

• 4 weeks później...
Panowie,

gdzie najlepiej jest kupić samochód dostawczy dla małej firmy budowlanej?

Jakie modele polecacie ?

Podzielcie się swoimi doświadczeniami, awaryjnością, kosztami eksploatacyjnymi.

thx

Mam Transita, używany znalazłem z salonie. Warto poszukać, a same koszty ubezpieczenia są małe, samochód na siebie zarabia.

no powiedzmy, że ja robię poniżej 25 tys. autem dostawczym, żadna sztuka mieć niskie przebiegi w pewnych typach działalności.

natomiast musiałbym mieć coś z głową, żeby np. kupić nowy i sprzedać po 2 latach.

Jak ktoś poradził wcześniej: 2-3 latek po leasingu z polskiej ręki.

są firmy sprzedające tylko takie auta, odkupowane od funduszy na tzw. licytacjach.

przebieg ok. 200 tys jest realny i w miarę o.k.

marki nie doradzę - bo ogólnie wszystko teraz jest dużo gorsze niż kilka lat wstecz.

najlepsze opinie ma master, najgorsze mercedes, najtańszy jest fiat/psa

powodzenia

Kupując nowy już wyjeżdżając z salonu masz 20% w plecy a po dwóch latach użytkowania to połowa ceny. No chyba , że chcesz komuś zrobić prezencik to owszem nowy.

ja sprowadziłem Mastera 2,8 ze Szwecji

chodzi jak przeciąg

za darmo tam oddają - normy spalin wykluczają podobno starsze samochody w tych rejonach

pali do dychy - załadowany czy na pusto - czyli mniej niż nowe z tej półki

nie zniszczony, nie kręcony, cieplutki i nawet ma Webasto - wspaniała rzecz

polecam

Ja szaleje na samochodzie, a w zasadzie dwóch... Jeden ma 11 lat (ad. 04, Fabia I 1,9 SDI nalot ok 473 tys km) chodzi jak przeciąg..., drugi to auto z dowodem osobistym 23 lata). Renault Messenger (tzw. B-series) silnik 2,5 TD 106 (116?) kucy, na bliźniaku, ładowność w papierach ok 1300 kg, faktyczna 2800... nie zniszczony, nie zharatany... pełna mechanika żadnych elektronicznych wynalazków. Daje sobie radę. Przez krótki most spalanie ok 10-11 na stówkę...