Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kompletna wymiana co wraz z piecem

barbier

Recommended Posts

witam,

szukam i nie moge znalesc

chce wymienic kompletnie cala isntalacje co:

piec

rury

kaloryfery

jakiej mocy piec potrzebuje dla domku jednorodzinego 135m2 aby bylo wystarczajaco cieplej wody do kapieli i ogrzania domu.

jak dobierac moc grzewcza kaloryferow do poszczegolnych pomieszczen.

jakie rury zakupic aby byly "latwe" w montarzu (czyt. abym mogl je sam polozyc)

piec powinien byc tani w urzytkowaniu a nie koniecznie w cenie zakupu to samo tyczy sie reszty z potrzebnych elementow instalacji

za wszelka pomoc z gory dzienkuje :)

--edit--

jezeli zapomnialem o Jakis komponentach instalacji prosze o uzupelnienie

Samodzielny montaż można łatwo przeprowadzić na rurach np. Hep2o lub TECE logo.

Kocioł - nawet jeśli jest to dom już istniejący to nie spodziewałbym się więcej niż 100W/mk więc kocioł mocy maksymalnej ~15kW (np. gaz lub pellet).

Grzejniki - najlepiej zrobić projekt centralnego ogrzewania, wszytko wyjdzie.

Witam. Mam podobny problem do rozwiązania z tą różnicą, że kocioł z podajnikiem już pracuje, zbiornik CWU 300l z wpiętym solarem. Pozostało mi zmodernizować samo ogrzewanie wnętrz. - wymiana kaloryferów na aluminiowe, przy równoczesnej wymianie instalacji przyłączeniowej. Znalazłem już w sieci, że zakłada sie zapotrzebowanie na ciepło dla domu średni ciepłego 160 - 190W/mkw powierzchni pomieszczenia, lub 35 - 40W/m sześć. Nie wiem jednak jakiego przekroju rur użyć do podłączenia grzejnika - 15 żeberek, czy 20 zeberek (fi15, 18) Piony wyliczę dla wyrównania przepływów z ew. uwzględnieniem oporów przepływu. Nadmieniam ze obecna instalacja wykonana jest z rur stalowych znacznie przewymiarowanych, z ogromną pojemnością wodną (fi1", 11/4", a nawet 11/2"), pięćdziesięcioletnich żeberek blaszanych które mogą w każdej chwili się rozszczelnić.

Całość chciałbym wykonać we własnym zakresie, w miedzi na lutach miękkich. Problem tylko w przekrojach rur. Moze ktoś z praktyków poradzi? Z góry dziekuję.