zelur 16.11.2015 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Witam, Od razu napiszę, że jestem studentem i te rozwiązania potrzebne są mi na zajęcia. Chodzi mi o mocowanie okna o wymiarach h=2m b=1m, więc to okno dość spore. Strop 15 cm, izolacja 15cm Pierwszy to narożnik i połączenie z oknem: narożnik.jpg natomiast drugi to połączenie okna z żelbetowym stropem tarasu nad pomieszczeniem ogrzewanym: taras.jpg i chodzi tutaj o sposób zamocowania do ściany/stropu. Na początku wymyśliłem to co jest na rysunkach, czyli mocowanie do ściany/stropu jakimś połączeniem kątowym i przykrycie go tynkiem, tynk też przykrywa ten kawałek izolacji termicznej, tylko czy są w ogóle takie systemowe połączenia kątowe do okien, czy mógłby być to nawet zwykły kątownik (pewnie trudniej by było go ukryć pod tynkiem). Jednak zacząłem drążyć ten temat. Z tego co czytałem, można to rozwiązać tak że mocowanie okna do ściany/ stropu odbywa się normalnie z tym że warstwa izolacji "przykrywająca" okno w tym przypadku nie mogłaby być 15 cm, tylko pewnie max 5cm, co mogłoby spowodować mostek termiczny, tylko właśnie pytanie czy w ogóle by go spowodowało. I druga sprawa to poszerzony profil montażowy, coś jak w tym oknie u góry: http://www.eko-dom.eu/pliki/Image/montaz18.jpg . Przez co ramę takiego okna spokojnie można przykryć termoizolacją grubości 15 cm. Teraz mam problem, bo nie mam doświadczenia i obeznania w tym temacie. Nie przychodzę też z niczym, bo myślałem nad tym sporo i zapronowałem to co wymyśliłem. Proszę o ocenę moich przemyśleń, ewentulanie podanie jakiegoś innego rozwiązania ktore mi umknęło. I jeszcze takie pytanie trochę niezwiązane z tematem o ciepły montaż okna, przy izolacji termicznej 15 cm można wysunąć okno poza lico ściany czy zazwyczaj wysuwa sie tylko połowę szerokości ramy, bo też czytałem różne opinie na ten temat. Liczę na pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 17.11.2015 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 pomijajac kwestie ekonomiczne mozna zamontowac w ociepleniu 15 cm w licu ocieplenia. Wysuwanie o polowe i tak juz wymusza zastosowanie odpowiednich systemow mocowan w ociepleniu. Reszta za mala by odpowiedziec z komorki nie widze rysunkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 17.11.2015 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 ale wnioskujac z opisu przy wewnetrznym docieplaniu stropu i braku opuszczonego nadproza stosuje sie poszerzenia od gory. Choc nie jest bledem zastosowanie katownika ale nie ma go jak przymocowac do czola profila by pozniej byl niewidoczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 17.11.2015 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Dosyć rzadkie to przypadki, bowiem zwykle "przedłużeniem" okna jest strop lub ściana, ale jednak spotykane.Jeżeli jednak jesteśmy już postawieni przed takim faktem to najpraktyczniejszym, najtańszym i jednym z cieplejszych jest zastosowanie poszerzeń - nad oknem lub z boku.Jeżeli chodzi o montaż, jeszcze nazywamy standardowym, w stan surowy to zwykle okno postawione jest na listwie podparapetowej i zbyt wiele nie można go wysunąć- ot 10, max 20 mm w zależności od systemu, ponieważ listwa zsunie się z muru.Wysunięcie " do połowy ramy" bez dodatkowego podparcia, na "zwykłych" kotwach, jest już sporym ryzykiem, nawet przy montażu bez listwy podparapetowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 17.11.2015 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Witam Są rozwiązania systemowe od poszerzeń po zamocowania konsolami odpowiednio wyprofilowanymi i w tym przypadku ta odległość maksymalna może być 150mm a na specjalne zamówienie nawet 250mm. Więcej informacji mogę podesłać na pocztę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zelur 17.11.2015 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Dzięki za zainteresowanie się tematem i pomoc Jeśli chodzi o te dodatkowe informacje to chętnie się czegoś dowiem. Mój email: [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts