Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przekształcenie budynku gospodarczego

freddd

Recommended Posts

Witam,

posiadam dom i osobno jakieś 7 metrów dalej stoją parterowe pomieszczenia gospodarcze i garaż (razem 30 m2). Chciałbym przerobić te pomieszczenia na mieszkanie. Konkretniej miałby to być mini domek z jednym pokojem + kuchnia + łazienka. Ściany to lany beton i w niektórych miejscach murowane.

Podciągnięty jest prąd z domu i to by było na tyle. Kanalizacja to nie problem bo jest studzienka kilka metrów dalej. Gorzej z wodą bo trzeba by było chyba ją pociągnąć z domu. Teraz pytanie do was. Czy da radę to przekształcić prawnie na budynek mieszkalny i jakim mniej więcej kosztem (może ktoś już coś takiego wykonywał), jak to wygląda w świetle nowych przepisów budowlanych, ile może kosztować projekt, czy trzeba oprócz projektu ponieść jakieś dodatkowe koszta? Z mediami nie będzie większych problemów i nad wykończeniem też myślałem. Ocieplenie od środka ala domy szkieletowe wełną. Ogrzewanie elektryczne (wykończenie mam już praktycznie przemyślane). Uwaga pomieszczenia gospodarcze są przyklejone do budynku piętrowego sąsiada.

"oprócz projektu jakieś dodatkowe koszta" :-) wiesz, nawet gdyby ktos musiał ci zrobić "tylko projekt" za darmo toconajwyzej ta osoba zaczęłaby ponosić koszta... Dziś "projekt" to prowadzenie procedury, niczym nie różnicące sie od powierzenia sprawy sądowej adwokatowi. Mam nadzieję że nowelizacja ustawy coś tu ułatwi. Ponoć urzędy teraz wyrzucaja branżę elektryczna z projektów, za to Nadzorynadal tej branzy wymagają. Na szkoleniu prelegent nie umiał odpowiedzieć jak powinno być. Do tej pory konieczność dostarczenia projektów branżowych (elektryka wod-kan) bardzo wydłużała czekanie na projekt. Sama mam garaż do zaniesienia do urzedu i nie wiem czy lepiej dla mnie dać tam te niechciane branze czy nie dać...