replo 17.11.2015 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Witam, Narazie mysle intensywnie nad roznymi instalacjami w domu. Chcialbym jak najwiecej zrobic sam. Jako ze mam jako takie zdolnosci manualne to mysle ze instacje rekuperatora bede mogl przeprowadzic samodzielnie. Rozlozenie przewodow itd mam juz przemyslane. Nie wiem jaka centrale kupie (zakup planuje na 2017 rok - wiec jeszcze duzo czasu). Teraz meritum pytania. W domu pewnie zaloze jakis sterownik z tygodniowym sterowaniem. Do tego chcialbym dolozyc jeden-dwa czujniki (pewnie czujnik CO2 albo/i wilgotnosci). W kuchni chcialbym dolozyc wlacznik dzwonkowy ktory da mi impuls do centrali zeby przez (zaluzmy) 15 minut pracowala na maksymalnych obrotach. Czy dam rade to sam polaczyc tak zeby nie bylo w przyszlosci problemow? Na czym polega fizyczne polaczenie wszystkich tych elementow? Czy finalnie cos sie programuje w sterowniku/centrali? PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 17.11.2015 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Witam, Narazie mysle intensywnie nad roznymi instalacjami w domu. Chcialbym jak najwiecej zrobic sam. Jako ze mam jako takie zdolnosci manualne to mysle ze instacje rekuperatora bede mogl przeprowadzic samodzielnie. Rozlozenie przewodow itd mam juz przemyslane. Nie wiem jaka centrale kupie (zakup planuje na 2017 rok - wiec jeszcze duzo czasu). Teraz meritum pytania. W domu pewnie zaloze jakis sterownik z tygodniowym sterowaniem. Do tego chcialbym dolozyc jeden-dwa czujniki (pewnie czujnik CO2 albo/i wilgotnosci). W kuchni chcialbym dolozyc wlacznik dzwonkowy ktory da mi impuls do centrali zeby przez (zaluzmy) 15 minut pracowala na maksymalnych obrotach. Czy dam rade to sam polaczyc tak zeby nie bylo w przyszlosci problemow? Na czym polega fizyczne polaczenie wszystkich tych elementow? Czy finalnie cos sie programuje w sterowniku/centrali? Pozdrawiam Andrzej Sam jestem na etapie wyboru centrali jak narazie wygrywa Thesslagreen ze sterwonikiem AIR++ Sterownik laczy sie 1 przewodem UTP (cat5/6) co do czujnikow to dalbym sobie spokoj, jedyny czujnik jaki bym zainstalowal to ten od czadu tak na wszelki wypadek jesli masz kominek/piec gazowy/weglowy Poza tym sterownik ma opcje przewietrzania i wiele innych bajerow, ktorych pewnie i tak nigdy sie nie wykorzysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
replo 18.11.2015 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 domelek. Co do czujnikow to jeszcze nie jestem w 100% pewien czy je chce czy nie chce. Zastanawialem sie na czym polega podlaczenie takiej centrali ze sterownikiem, czujkami, wlacznikami dzwonkowymi itd. Czy wystarczy podlaczyc odpowiednie przewody w odpowiednie miejsce i juz.Czy moze po podlaczeniu trzeba cos programowac?Wiekszosc czujnikow ktore znam generuja napiecie od ... Volt do... Volt (np od 0V do10V) w zaleznosci od natezenia jakiegos skladnika. Np. Czujnik CO2 da napiecie 0V jezeli w powietrzu nie ma(0%) CO2. Napiecie +10V bedzie jak w powietrzu bedzie 100% CO2. Czyli napiecie +5V bedzie jak w powietrzu bedzie 50% CO2 itp. W jaki sposob zakomunikowac centrali ze ma wlaczyc maksymalne obroty jezeli napiecie odczytane z czujnika bedzie wynosilo (powiedzmy) +3V?W jaki sposob nalezy zrealizowac opoznienie czasowe dla wlacznika dzwonkowego, czyli wyslac informacje do centrali ze po zwarciu obwodu ma sie krecic na maksymalnych obrotach przez 15 minut? PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 18.11.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 domelek. Co do czujnikow to jeszcze nie jestem w 100% pewien czy je chce czy nie chce. Zastanawialem sie na czym polega podlaczenie takiej centrali ze sterownikiem, czujkami, wlacznikami dzwonkowymi itd. Czy wystarczy podlaczyc odpowiednie przewody w odpowiednie miejsce i juz. Czy moze po podlaczeniu trzeba cos programowac? Wiekszosc czujnikow ktore znam generuja napiecie od ... Volt do... Volt (np od 0V do10V) w zaleznosci od natezenia jakiegos skladnika. Np. Czujnik CO2 da napiecie 0V jezeli w powietrzu nie ma(0%) CO2. Napiecie +10V bedzie jak w powietrzu bedzie 100% CO2. Czyli napiecie +5V bedzie jak w powietrzu bedzie 50% CO2 itp. W jaki sposob zakomunikowac centrali ze ma wlaczyc maksymalne obroty jezeli napiecie odczytane z czujnika bedzie wynosilo (powiedzmy) +3V? W jaki sposob nalezy zrealizowac opoznienie czasowe dla wlacznika dzwonkowego, czyli wyslac informacje do centrali ze po zwarciu obwodu ma sie krecic na maksymalnych obrotach przez 15 minut? Pozdrawiam Andrzej W Thessla Green podłączasz czujniki i nie musisz nic programować. Musisz zależnie od tego co chcesz - ewentualnie dokupić płytkę, skonfigurować czujniki w menu serwisowym. Na stronie jest pełne info i techniczne i instrukcja. Praktycznie wszystko jest konfigurowalne. PS. Kręci się na takich obrotach jakie ustawisz i tyle czasu ile ustawisz. Jest także opisane w dokumentacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
replo 06.06.2016 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Witam, Jaki przewód należy poprowadzić od centrali do włącznika dzwonkowego oraz do czujników czadu? Czy 3x1.5 będzie dobrze? Może lepiej będzie zastosować skrętkę albo jakiś przewód internetowy? Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts