Aerie 17.11.2015 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 (edytowane) w Edytowane 8 Marca 2016 przez Aerie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sproj 18.11.2015 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Witam, Nie dawno stałam się właścicielką 100 letniego domu. Fundamenty domu siadają i ściany kładą się na jeden bok, chciałam się dowiedzieć czy dało by radę wzmocnić owy fundament i jak to zrobić. Fundament jest wykonany z cegły posadowionej poniżej poziomu gruntu chyba nie jestem do końca pewna. Niżej zdjęcia jak dom wygląda z zewnątrz. Z góry dziękuję za odpowiedź i poświęcony czas.http://i68.tinypic.com/33yky1j.jpghttp://i66.tinypic.com/24o3lvs.jpg Witam, powinna Pani zlecić wykonanie opinii technicznej i wykonanie projektu takiego wzmocnienia. Takie wzmocnienie może mieć postać np. iniekcji ("zastrzyków cementowych") - jednak jest to rozwiązanie dość drogie wykonywane przez specjalistyczne firmy. Można również podbić fundament - czyli odcinkami wylewać pod fundamentem ceglanym-nowy, żelbetowy, Na pewno nie mogą być to roboty wykonywane bez nadzoru osoby do tego uprawnionej i znającej się na rzeczy. Proszę też nie odkopywać tego fundamentu na dłuższych odcinkach bo może to pogorszyć stan konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 19.11.2015 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Ooo - 100 letni "kanadyjczyk" Jak podoba się domek, odrysować, rozebrać i zbudować od nowa z nowych bali i starych cegieł - będzie pewnie taniej niż "remontować" do tzw. usranej śmierci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 19.11.2015 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Klasyczny Fachwerk. Szachulec to coś podobnego, ale wypełnienie jest z gliny, nie z cegły. Tutaj jest klasycznie fundament kamienny, nie ceglany. To była kiedyś norma. Koło siebie mam mnóstwo takich chałup. Niemcy to remontują i mieszkają latami. Wymiana czegokolwiek polega na podstęplowaniu, wybraniu cegieł i wymianie elementu. Tak samo robią z fundamentami. Na zdjęciach widać, że dach też pływa i tu może być problem. To też się naprawia, ale kawałkami, daje nowe łaty. Robota prawie dla szkutnika. Kolega Beton44 ma trochę racji, takie domy się rozbiera i stawia od nowa, wymieniając część belek. Ale, często jest też tak, że drewno wygląda nieciekawie, a po przecięciu piłą, okazuje się, że jest zdrowe i cały dom nie wymagał aż takich napraw, na jakie się nastawialiśmy. W takim domu jest zimno, bo cała konstrukcja się rozszczelnia z czasem, ale na chatkę letnią się nadaje. Przy zmianach wstawia się czasami węższą cegłę i styropian, wnęki tynkuje, że wygląda jak szachulec. Obawiam się, czy dom nie jest wpisany w rejestr zabytków. Warto to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Materi 20.11.2015 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Witam, powinna Pani zlecić wykonanie opinii technicznej i wykonanie projektu takiego wzmocnienia. Zdecydowanie tak - przy takich inwestycjach nawet podpowiedzi na forum nie będą wystarczające, a tylko i łącznie opinie i speclastyczne badania ekspertów np. http://www.agcel.pl/projektowanie-i-nadzor/ekspertyzy-i-opinie-techniczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 20.11.2015 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 ... nie wiem , czy ktoś zauważył, ale ściany "siadają" i dach ciągną w dół, jednym słowem cała konstrukcja pracuje nie tak jak trzeba ... budynek jest tym samym niebezpieczny ! ... również raczej nie zna izolacji termicznej, czy wodochronnej - można założyć, że wszystkie zewnętrzne przegrody są zawilgocone z konstrukcją drewnianą włącznie. Nie wiem, czy w tym wypadku ( tak jak piszą poprzednicy ) nie lepiej to od razu rozebrać i postawić nowy obiekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 23.11.2015 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Co do "zauważania" to chyba wystarczy przeczytać post #1 "ściany przechylają się"... Czytaj cały wątek ze zrozumieniem - już kolejny chyba taki co tylko oglądasz obrazki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 23.11.2015 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 ... zwracam uwagę na niebezpieczeństwo przebywania w tym budynku.- ogólnie : prawie wszystko da się uratować ( naprawić lub wymienić ), pytanie tylko jakim kosztem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 23.11.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Może być niebezpiecznie, ale nie musi.Widzę jakieś zmiany, co nieco widziałem takich budynków i oglądam na co dzień, ale na tym się nie znam dobrze i nie podejmuję się komentować. Trzeba mieć wiedzę, być w środku, obejrzeć. Obawiam się, że na tym forum nie ma osoby, która się na tym zna. Dlatego polecam skontaktować się z kimś, kto współpracuje z sensownym skansenem, choćby tym w Olsztynku, który ma obiekty w bardzo dobrym stanie, więc pewno ma też dobrych fachowców pod ręką.W Niemczech speców od fachwerku jest dużo , w Polsce trzeba kogoś sensownego poszukać. Oglądałem remont podobnego budynku wykonanego przez sąsiada. Wszyscy kręcili głowami i dziwili się, a po remoncie przyznali, że facet wiedział, co robi, a zrobił to tanim kosztem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts