Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam!!!

Jako że mam zamiar zapewnić w swoim domu gruntową pompę ciepła to chciałbym wykorzystać możliwość chłodzenia pasywnego. Zdaję sobie sprawę że nie będzie to prawdziwa klima i przy zbyt niskiej temp podłogi może wykroplić się na niej woda (wykres moliera), ale w połączeniu z glikolowym GWC może przynieść to naprawdę niezłe efekty - jeśli w upały rzędu 28-30 stopni uda się schłodzić dom o 5 stopni to będzie luks :)

Idąc dalej tym tropem chciałbym wykonać taki system chłodzenia osobiście "tymi ręcami" :)

Schemat podłączenia takiego układu mam przemyślany, sterowanie również - to w sumie banalna sprawa.

Jedynie co to mam problem z doborem wymiennika płytowego. Ma ktoś dostęp do jakiegoś sprawdzonego darmowego programu?

A może wie jak z grubsza policzyć moc takiego wymiennika do celów chłodzenia pasywnego?

Skontaktowałem się z firmą robiącą wymienniki Promag - dobrali mi wymiennik 65kW. Ma dobrą cenę i mógłbym odebrać osobiście bo co miesiąc przejeżdżam w pobliży firmy ;) Miał ktoś do czynienia z wymiennikami tej firmy?

dane które podałem do doboru to:

glikol na wejściu 10-12stopni

podłogówka na wejściu 27-30 stopni

temp wody jaką chcę uzyskać i puszczać w podłogę około 18 stopni.

Pewnie i tak wezmę jeden model większy wymiennik tj. około 80kW żeby był zapas.

Może uda się skorzystać z doboru jeszcze w innych firmach dla porównania.

jakie mianowicie dane są potrzebne? temp podałem wyżej. Co mogę dopisać to:

- będą dwie pętle glikolu po 200m każda

- dwa rozdzielacze do podłogówki w domu - łącznie będzie 11 obwodów po około 70-80m każdy.

Pompki jakie planuję zamontować do tej instalacji po obu stronach to 25/60.

jakie mianowicie dane są potrzebne? temp podałem wyżej.

Te wartości temperatur które podałeś są zupełnie nierealne. Owszem będziesz widział takie temperatury, ale nie podczas konieczności chłodzenia w środku lata.

Statycznie z odwiertów bez oddawania ciepła mógłbyś przyjąć około 13*C, z poziomego DZ około 16*C.

Natomiast podczas pracy na chłodzenie gdy będziesz dostarczał ciepło do dolnego źródła temperatury glikolu jeszcze wzrosną.

Ta sama sytuacja z temperaturą powrotu z podogówki: podczas chłodzenia nie licz na powrót z podłogi na poziomie 27-30*C tylko o ładnych kilka stopni niżej.

PS. Jaką powierzchnię wymiany tego wymiennika ci dobrali?

(.....)Z cennika secespolu mogę co najmniej 20% rabatu udzielić.

HEHE, biznes biznes, wszędzie biznes... Ale dobrze, przynajmniej ruch na forum większy i nie wieje nudą ;)

Jak będe mógł pomóc to czemu nie :)

Poza tym chłodzenie pasywne (nie mylić z klimatyzacją) to temat warty zgłębienia. W przyszłym roku będziemy testować instalaję wentylacyjną z chłodnicą. Instalacja wentylacyjna jest przewymiarowana o około 50% i wydaje mi się, że ma to szansę lekko schłodzić budynek. Z tego roku (ciepłego) mamy temperatury zewnętrzne i budynku i zobaczymy co będzie w przyszłym roku. Regeneracja DZ (aczkolwiek nie wiem czy jakaś znacząca) też może mieć jakiś pozytywny wydźwięk. Poczekamy - zobaczymy. Działają już u was gdzieś takie instalacje? Planujemy "zamknąć" instalację wentylacyjną na czas chłodzenia aby niepotrzebnie nie "zasysać" gorącego powietrza z zewnątrz.

Edytowane przez AdrianEH
Poza tym chłodzenie pasywne (nie mylić z klimatyzacją) to temat warty zgłębienia.

Z pewnością tak.

W przyszłym roku będziemy testować instalaję wentylacyjną z chłodnicą. Instalacja wentylacyjna jest przewymiarowana o około 50% i wydaje mi się, że ma to szansę lekko schłodzić budynek.

Tak jak piszesz: LEKKO. Żadnych cudów nie oczekuj bo będziesz zawiedziony.

Z tego roku (ciepłego) mamy temperatury zewnętrzne i budynku i zobaczymy co będzie w przyszłym roku. Regeneracja DZ (aczkolwiek nie wiem czy jakaś znacząca) też może mieć jakiś pozytywny wydźwięk.

Mocno symboliczny, ogólnie pomijalny.

Poczekamy - zobaczymy.

Tak, to prawda. Zobaczycie ;)

Działają już u was gdzieś takie instalacje?

Tak, dlatego zabieram głos....

Planujemy "zamknąć" instalację wentylacyjną na czas chłodzenia aby niepotrzebnie nie "zasysać" gorącego powietrza z zewnątrz.

Hmmmm, czyli zamierzasz zrezygnować na okres lata z wentylacji???

Zupełnie nie rozumiem?

To jak będzie ten obiekt wentylowany? Nie będzie - tak jak piszesz???

We własnym domu to być może zrozumiem takie "eksperymenty", nikomu poza sobą i domownikami nie zaszkodzisz ale u klienta? Skąd taki pomysł?

Hmmmm, czyli zamierzasz zrezygnować na okres lata z wentylacji???

Zupełnie nie rozumiem?

To jak będzie ten obiekt wentylowany? Nie będzie - tak jak piszesz???

We własnym domu to być może zrozumiem takie "eksperymenty", nikomu poza sobą i domownikami nie zaszkodzisz ale u klienta? Skąd taki pomysł?

Nie zamierzam rezygnować z wentylacji na okres letni. Cłodzenie będzie wykorzystywane w najgorętsze dni i to pewnie nie całe. Na siłownikach chcemy zamkąć obieg pomijając centralę. Testujemy u siebie i na własnej skórze - u klienta nie do pomyślenia :)

Jak już testowałeś coś takiego to podaj więcej szczegółów... Lepsze będzie pasywne chłodzenie płaszczyznowe?

Statycznie z odwiertów bez oddawania ciepła mógłbyś przyjąć około 13*C, z poziomego DZ około 16*C.

Natomiast podczas pracy na chłodzenie gdy będziesz dostarczał ciepło do dolnego źródła temperatury glikolu jeszcze wzrosną.

Ta sama sytuacja z temperaturą powrotu z podogówki: podczas chłodzenia nie licz na powrót z podłogi na poziomie 27-30*C tylko o ładnych kilka stopni niżej.

PS. Jaką powierzchnię wymiany tego wymiennika ci dobrali?

Może faktycznie przesadziłem z temp podłogi - żeby podłoga miała 27-30 stopni to by musiał być ukrop konkretny.. Realne więc będą granice 25stopni.

Nawet jeśli z odwiertów będzie wyciągane 13 stopni to myślę że przy odpowiednich przepływach powinno się uzyskać 18-20stopni na wlocie w podłogę, więc to już powinno w jakimś stopniu zbić temp w domu.

Dobrali w "Promag'u" wymiennik 65kW - powierzchnia wymiany 0,96m2.