Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kamienica+pc do cwu

navara1977

Recommended Posts

Witam,

kupiłem mieszkanie w kamienicy - parter 83 m3, wilgoć i brak wentylacji / 1 kanał w.grawit/. ogrzewanie to 2 piece węglowe, cwu z elektryki

Pomysł jest taki , żeby za pośrednictwem powietrznej PC produkować CWU przy jednoczesnym pozbywaniu się wilgoci poprzez wymianę powietrza czerpanego z wnętrza i wyrzucanego za ścianę.

W ścianach zewn. oczywiście szczelne okna z PCV więc chcę/muszę wyposażyć je w nawiewniki higrosterowane.

Czy to się da połączyć w sensowną całość ?

Z góry dziekuję za wszelką pomoc w temacie.

Ojojoj !!!

To nie takie proste.

1. skąd powietrze do PC ? z wnętrza pomieszczeń ? - zapomnij. Te nawiewniki okienne niewiele dadzą, PC po kilkudziesięciu minutach działania wytworzy Ci w domu podciśnienie i tymi piecami na węgiel się zaczadzisz zanim się zorientujesz. Rozwiązaniem jest uchylenie okna, ale w zimie to kiepski pomysł... (piece biorą tlen z pomieszczenia do palenia, załączona PC zacznie Ci to powietrze wyciągać z komory spalania na pomieszczenie)

2. gdzie wyrzut ? co znaczy za ścianę ? na korytarz, czy dwór ? Jak na zewnątrz to musisz założyć jakiś zamykany przepust na kanale wylotowym, by podczas spoczynku PC zimne powietrze nie wlatywało do mieszkania

Jak masz możliwość: weź małą PC typu Ariston 100 l (mały przepływ powietrza) i zamontuj nawiew z korytarza kamienicy, a wywiew na dwór. Do pewnej temp. PC wydoli (zależy od panujących tam warunków), a poza tym odcinasz te przeciągi od wnętrza mieszkania, gdzie będziesz palił w piecach.

poniżej udało się załączyć chyba obrazek,

tak to sobie wyobrażałem.

Wentylacja grawitacyjna 1 kanał na 83 m2 mieszkania /chętnie go zamuruje , pożytek z niego żaden/

w mieszkaniu 5-6 osób więc odrobinę ciepłej wody będziemy zużywali

nie wiem ile lat to się będzie zwracać ale komfort no i koszty eksploatacji chyba wychodzą cąłkiem nieźle,

może są jakies szanse na drobne dofinansowanie,

w związku z ustawą antysmogową lub inne...

dziękuję za uwagi,

proszę o kolejne,

pozdrawiam

navara1977 napisał:

Pomysł jest taki , żeby za pośrednictwem powietrznej PC produkować CWU przy jednoczesnym pozbywaniu się wilgoci poprzez wymianę powietrza czerpanego z wnętrza i wyrzucanego za ścianę.

W ścianach zewn. oczywiście szczelne okna z PCV więc chcę/muszę wyposażyć je w nawiewniki higrosterowane.

Czy to się da połączyć w sensowną całość ?

To tak.

To co później narysowałeś już nie.

Klimatyzacji tym nie zastąpisz.

Pompa nie może pracować wyłącznie na powietrzu wyciąganym z mieszkania.

Na wyciągu musisz zrobić bypass (na zewnątrz), by w razie zamknięcia nawiewników, pompa wciąż miała stały przepływ powietrza.

Tak czy siak, jest to raczej prowizorka i efekty mogą być różne.