Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza miedzy krokwiami a murłata-szybkie pytanie.

shogun1985

Recommended Posts

Witam,

Bardzo proszę o podpowiedz czy na tak ułożony styropian za murłata można od razu kłaść wełnę ,czy jest to poprawnie zrobione?. Szczelina między styropianem a dachem to 2-3cm. N 2 zdjęciu widać jak to wygląda z zewnątrz. Rozumiem ze styropian na zewnątrz musi dojść do samego dachu? czy powinna zostać na szczelina 2-3cm dla wentylacji?

P1050876.jpg

P1050877.jpg

Witam,

Bardzo proszę o podpowiedz czy na tak ułożony styropian za murłata można od razu kłaść wełnę ,czy jest to poprawnie zrobione?. Szczelina między styropianem a dachem to 2-3cm. N 2 zdjęciu widać jak to wygląda z zewnątrz. Rozumiem ze styropian na zewnątrz musi dojść do samego dachu? czy powinna zostać na szczelina 2-3cm dla wentylacji?

Powinna zostań szczelina.

Obrobiona siatką przeciw owadom

Czy jest to poprawnie zrobione hmm w tym momencie jest na płasko, lepiej jakby był z klinem dociągnięty do deskowania minus szczelina wentylacyjna. Mniej problematycznie przy cieciu wełny.

Pozdrawiam

na zewnątrz chce dać 5cm styropian, poniewaz dom jest z porothermu 38 a wełna to URSA 039

To jest budynek gospodarczy czy dom?

Bo jeśli dom, to te 5cm styro, to będzie za mało.

Policzyłeś dobrze, czy to wystarczy? Obawiam się że może być problem z odbiorem budynku. Poza tym koszty ogrzewania nie będą na pewno niskie.

Ale to Twój dom, zrobisz jak uważasz.

5cm styropianu 0,031 da ci około U=0,22. Dla porównania napiszę Ci, że obecnie standardem na forum jest 20cm styropianu grafitowego na ścianie. Mimo, że mają np porotherm 25cm osiągają wtedy wynik U=0,13. Jeśli Ty chciałbyś uzyskać taki wynik musiałbyś na swój porotherm położyć 18cm grafitu (0,031)

Twój budynek z 5cm warstwą styropianu będzie spełniał obecne warunki i bedzie mógł być odebrany. Natomiast sam porotherm 38 daje U=0,35 co nie spełnia wytycznych.

Edytowane przez link2jack

porotherm 38+5 cm styro to juz kawał sciany, nie wydaje mi się żeby zimno przenikało przez taki mur, powiem wiecej nie dawałbym wcale styropianu gdyby nie gniazdka elektryczne przez które hula wiatr. Zamiast grubszego styropianu raczej zainwestowałbym tą gotówkę w grubszą warstwę wełny na dach.

Jak widać - Ciebie już nie nawrócimy... wydałeś kupe kasy na porotherm 38 i coż twoje 13cm więcej porothermu daje 2 cm styropianu grafitowego oszczędności względem porothermu 25 + 20cm styropianu. Ogrzewać bedziesz pewnie węglem wiec rzeczywiście tona w tą czy w tamtą nie robi różnicy... miłego szuflowania :)

Z ciekawości - jak grubą warstwę wełny chcesz położyć?

Edytowane przez link2jack

"codzienną pracę palacza" do pieca zaglądam co kilka dni, posiada spory podajnik. Myślę że po ociepleniu dachu i z zewnątrz ta częstotliwość się zmniejszy.Ewentualnie zostanie zmiana opału na pelett i wiem że tragedii nie będzie.Tona to dużo , dlatego dziwi mnie to wyliczenie(na jakiej podstawie?) że te 2 domy z porównania miały by taką różnicę w ilości zużycia opaału.Dom 5 letni ,ale teraz jest wykańczany.

po prostu nie wydaje mi się że ktoś kto ma dom z porothermu 25+20cm styro bedzie zużywał dużo mniejsze ilośći tego samego opału niż w domu z porothermu 38+5cm styro.

Dla jednego dużo mniej, dla innego nie. Rzecz wzgledna. Tak jak wzlgledne jest to czy 38porothemru + 5cm styropianu jest "wystarczajace" do ocieplenia domu czy nie. Dla nadzoru budowlanego wystarczajace, dla kogos kto chce miec komfortowy, energooszczedny/pasywny dom, pewnie nie.

Wasza dyskusja jest idiotyczna na forum budowlanym bo dotyczy filozofii.

polecam przemyśleć decyzję i dać co najmniej 10 cm 0,031. Jeśli to nowy dom to w perspektywie 10-15 lat na pewno się to zwróci nie licząc już komfortu cieplnego panującego w domu. Będzie czuć różnicę po wygaszeniu pieca - z 10 cm styropianu budynek będzie lepiej trzymał ciepło ( akumulacja )

Na opale też oszczędzisz i będziesz np grzał mniejszymi temperaturami żeby osiągnąć zadaną temperaturę w pomieszczeniu.

Za robociznę czy to 5 cm czy 25 i tak zapłacisz tak samo. Dochodzi tylko koszt materiału. W skali całej inwestycji nie będzie to jakoś mega dużo.

Dla jednego dużo mniej, dla innego nie. Rzecz wzgledna. Tak jak wzlgledne jest to czy 38porothemru + 5cm styropianu jest "wystarczajace" do ocieplenia domu czy nie. Dla nadzoru budowlanego wystarczajace, dla kogos kto chce miec komfortowy, energooszczedny/pasywny dom, pewnie nie.

Jaki sens jest dawać 20cm styropianu i nazywać to energooszczędnością , jeśli reszta domu nie jest budowana pod system energooszczędny?Tak jak ja uważam że porównywane ocieplenia domów będą miały podobną ilość zużycia opału , a wy możecie uważać ze mniej zużyje dom zbudowany z porotherm 25+20cm styro. No chyba że ktoś mi to w jakiś sposób udowodni że jest inaczej... :)

Nikt nie będzie całego dnia poświęcał, żeby policzyć zużycie opału w Twoim domu. Fachowe OZC odpowie z dość dużą dokładnością, ile i jakiego opału zużyłbyś, przy konkretnej podanej izolacji. Nawet na tym forum są od tego fachowcy, raczej się nie mylą.

Ja ze swojej strony myślę, że przy normalnej zimie zużyjesz więcej niż tonę na sezon w porównaniu z tym grubym ociepleniem.

Oszacować to możesz w przybliżeniu (ale to tylko orientacyjnie), tutaj http://cieplowlasciwie.pl/start .

Jeden wieczór jak będziesz się nudził.