Jastrząb 19.11.2015 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Jaki sens jest dawać 20cm styropianu i nazywać to energooszczędnością , jeśli reszta domu nie jest budowana pod system energooszczędny?Tak jak ja uważam że porównywane ocieplenia domów będą miały podobną ilość zużycia opału , a wy możecie uważać ze mniej zużyje dom zbudowany z porotherm 25+20cm styro. No chyba że ktoś mi to w jakiś sposób udowodni że jest inaczej... Czyli co. Nie warto dobrze ocieplac scian, bo masz np, 1 kiepskie okno dachowe z drugiej strony? Czyli albo kotlujemy wegiel 24/7 bo dom kiepski a next level to dom pasywny i nie grzejemy wogole? Stanów posrednich nie ma? NO jakas filozofia to jest niechybnie. Czy ocieplisz lepiej sciany, czy zastosujesz cieplejssze okna, mniej Cie bedzie ogrzewanie kosztowało, bo przez ta sciane czy przez te okno mniej Ci ciepla ucieknie. Kropka. Czy zysk bedzie maly/duzy, czy ilosc opału Ty bedziesz kwalifikował jako podobną czy niepodobna to juz Twoja decyzja!! To czy byloby to 10% mniej czy 30% mniej da sie naprawde dosyc precyzyjnie policzyc. Ale, zaraz, Ty nie lubisz obliczen, Tobie trzeba "udowodnic". Tyle ze nikt Ci tu nie bedzie nie bedzie niczego udowadniał bo to nie lezy w niczyim interesie. Bo to jest Twoja decyzja i Twoj dom Jesli o mnie chodzi to mozesz walnac tynk na porotherm pod tynk dac folie i przez gniazdka Ci nie bedzie wiało. Przeciez zuzycjesz "podobna" ilość opału, no chyba ze mi udowodnisz jakos ze jest inaczej...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shogun1985 19.11.2015 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Nikt to nie prosił o takie wyliczenia, a na pewno nie ja. (nie ma co się bulwersować). Ja już dostałem odpowiedz na swoje pytanie, a że rozmowa ciągnie się dalej to już nie mnie obwiniać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 19.11.2015 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Nikt to nie prosił o takie wyliczenia, a na pewno nie ja. (nie ma co się bulwersować). Ja już dostałem odpowiedz na swoje pytanie, a że rozmowa ciągnie się dalej to już nie mnie obwiniać. Pozdrawiam Dlatego napisalem ze dyskusja jest idiotyczna. Bo Ty nie wierzysz w obliczenia musisz "zobaczyc" roznice. A jesli Cie dyskusja nie ineresuje to nie bierz w niej udziału. Dosyc proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shogun1985 19.11.2015 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 "Tyle ze nikt Ci tu nie bedzie nie bedzie niczego udowadniał bo to nie lezy w niczyim interesie. Bo to jest Twoja decyzja i Twoj dom Jesli o mnie chodzi to mozesz walnac tynk na porotherm pod tynk dac folie i przez gniazdka Ci nie bedzie wiało. Przeciez zuzycjesz "podobna" ilość opału, no chyba ze mi udowodnisz jakos ze jest inaczej...... ' kolega może niech zacznie czytać ze zrozumieniem. Bo rozmowa dotyczyła porównania ocieplenia porothermu 25+20 styro a 38+5 styro. Za pewne sam u siebie masz sŚciany grubości 1 m bo tak sobie wyliczyłeś ze będzie najcieplej a według mnie są jakieś granice... Widzę ze co niektórzy lubią sobie dopowiadać co im na myśl przyjdzie :)Napisałem też, że wolałbym dołożyc grubsza warstwe wełny na dach niz grubszy styropianu na sćiany . "A jesli Cie dyskusja nie ineresuje to nie bierz w niej udziału. Dosyc proste." -czy ja napisałem że mnie nie interesuje ? jesteś wróżbitą , czy ty dajesz tu pozwolenie na to co użytkownicy mają chcieć a czego nie?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 19.11.2015 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 kolega może niech zacznie czytać ze zrozumieniem. Bo rozmowa dotyczyła porównania ocieplenia porothermu 25+20 styro a 38+5 styro. Za pewne sam u siebie masz sŚciany grubości 1 m bo tak sobie wyliczyłeś ze będzie najcieplej a według mnie są jakieś granice... Widzę ze co niektórzy lubią sobie dopowiadać co im na myśl przyjdzie :)Napisałem też, że wolałbym dołożyc grubsza warstwe wełny na dach niz grubszy styropianu na sćiany . . Nie specjalnie wiem, na czym ma polegac porownywanie 25+20 z 38+5 gdy Ty jawnym tekstem piszesz ze cyferki Cie nie przekonuja a musisz zobaczyc roznice. Z tym sie nie da dyskutowac. Ale jak pisalem, Twoja decyzja i Twoj dom. Twoje rachunki, Twój komfort cieplny. Kropka. Zdaje sie ze dycyzje ostateczna juz i tak podjales. "A jesli Cie dyskusja nie ineresuje to nie bierz w niej udziału. Dosyc proste." -czy ja napisałem że mnie nie interesuje ? jesteś wróżbitą , czy ty dajesz tu pozwolenie na to co użytkownicy mają chcieć a czego nie?.Napisales ze odpowiedz na swoje pytanie uzyskales, ale nie Twoja wina ze dyskusja sie ciagnie. Moze jest ze mna coś nie tak, ale ja ta wypowiedz rozumiem w ten sposob wlasnie. SKoro piszesz o winie, to dyskusja jest niepotrzebna i CIe nie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 19.11.2015 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Niepotrzebna i niemiła dyskusja.shogun1985, poświęć chwilę wieczorem i policz z grubsza to zużycie opału na cieple właściwym. Rozjaśni Ci się nieco. Może to by zapobiegło takiej głupiej dyskusji, rozmywającej istotę zagadnienia. No i oczywiście opublikuj jeśli będziesz mógł, może inni skorzystają i nie popełnią błędów. Koszt robocizny i wielu składników ocieplenia ten sam (siatka, klej, tynk itp). Różnica cenowa tkwi tylko w cenie zakupu styro. Najczęściej nie warto kłaść 5cm, optymalnie wychodzi na ten moment 15-20cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 19.11.2015 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 A wracając do tematu- to lepiej kleić styropian z klinem wzdłuż deskowania. A wełnę docisnąć do 'ścianki' że styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 20.11.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Zapraszamy do obejrzenia filmu na temat ocieplenie poddasza: ocieplenia dachu, ocieplenia ściany działowej na zimnym strychu, ocieplenia i wygłuszenia stropu: Zobacz inne filmy murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora- to telewizja poradnikowa o Was i dla Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts