Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi zewnętrzne stalowe GERDA TT PLUS czy MAR-TOM

Recommended Posts

Witam, zwracam się do was drodzy forumowicze o pomoc w wyborze drzwi wejściowych zewnętrznych do domu. Waham się pomiędzy drzwiami uniwersalnymi GERDA TT PLUS (gr. 5,8) a drzwiami energooszczędnymi MAR-TOM (gr. 7,2). Oba modele będą wybrane bez przeszkleń. Czy ktoś z was ma może zamontowane któreś z tych drzwi lub zna jakieś pomocne opinie na ich temat? Z góry dziękuje za pomoc.

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
Niestety niema takiej możliwości już, remont zabrał większość pieniędzy. A gdyby miał Pan wybierać z tych dwóch co podałem to rozumiem że Martom raczej, tak?

bardzo szczelne są dzrwi od Dako, z PVC. Moj sąsiad kupił i zazdroszczę, bo ja tez poszedlem po reklamie i kupilem Gerdę. W tym Dako jeszcze sobie dobrał okna w tym samym stylu i cały dom fajnei wygląda i technicznie naprawdę ok.

bardzo szczelne są dzrwi od D***, z PVC....

Bardzo chętnie dowiem się jak "szczelne". Możesz wrzucić jakiś papier na potwierdzenie parametru przepuszczalności powietrza?

Czy po prostu też idziesz na całość i liczysz że inni pójdą "po reklamie" ?

Jak to jak szczelne są te drzwi? Przecież kolega napisał że "bardzo".

Oj Fin - chyba zostajesz w tyle z nowymi normami zgodnymi z dyrektywami unijnymi implementowanymi do naszego prawa. "Bardzo" oznacza bardzo szczelne drzwi. A papier to wkładasz pomiędzy skrzydło i ościeżnicę aby sprawdzić czy równo dolega ;) hi hi hi.

A co do dylematu kolegi Wigii który zapewne już kupił 100 lat temu drzwi to powiem że nie wiem. Nie wiem gdzie mieszkasz i czego oczekujesz. Dodatkowo porównujesz dwie zupełnie inne półki o czym pisałem wcześniej - może komuś się przyda przy przekopywaniu forum za jakiś czas :).

• 10 months później...
uciekaj przed gerdą, tanie modele omijaj szerokim łukiem, gtt plus to dziadostwo jakiego świat nie widział i za to chcą pieniądze i to niemałe. wałkuję ten bubel od ponad 2 lat, drzwi z przeszkleniem wyginają się i odchodzą dołem od ram w każdy mróz poniżej -5C, wiatrołap z podłogówką i grzejnikiem, niejaki jabłoński z gerdy napisał w odpowiedzi na reklamację - nie widząc i nie będąc, że na pewno są w nieogrzewanym pomieszczeniu bez wentylacji :D progi stalowe nierdzewne - model za dopłatą 2x wymieniany - bo rdzewiały, w końcu wstawili drewniany, po niecałych 2 latach dąb gerdy się rozwarstwił wzdłużnie i wypada uszczelka- parodia i zlewanie klienta do czego dołączają się sprzedawcy nie chcąc na siebie brać odpowiedzialności z tytułu rękojmi, bo jaki pan taki kram. ostatni raz wezwałem ciechanowskiego sprzedawcę tego chłamu do wymiany, potem idę z całą korespondencją do rzecznika konsumentów i nadam sprawie bieg prawny . któregoś dnia wygrzebię wszystkie zdjęcia - pordzewiałe progi, wygięte drzwi, przez które do domu nawiewał śnieg i sklecę kolejny wątek w cyklu - jak nas olewają producenci bubli wespół ze sprzedawcami

Chciałbym zobaczyć kilka zdjęć na podparcie tego co piszesz. Nie abym Ci nie wierzył, bo sam zmuszony jestem to sprzedawać (pracuję u kogoś) i wiem o czym piszesz. Niemniej teraz to są tylko "puste słowa" dla kogoś kto będzie przeglądał ten wątek za kilka lat. Co do droższych modeli Gerdy to OK - raczej ciężko wieszać takie psy jak Ty teraz ;).