markiel 18.11.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Witam wszystkich. Czy dokonywał ktoś kalkulacji budowy dachu w firmach? Jakie macie doświadczenia i jakie to ma przełożenie na rzeczywistość? Wysłałem prośby o kalkulację do kilku firm, sam wyliczyłem też na trzech stronach. Wszędzie praktycznie te same materiały, a róznice miedzy najtańszym, a najdroższym prawie 10 tys. zł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JedrulaLSW 18.11.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Wolny rynek, koszta, ilość zatrudnionych osób, legalność firmy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztelan90 19.11.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Ja dokonywałem wyliczeń w firmie i na stronach. CO do kalkulatorów internetowych to nie wszystkioe dają radę, ale kilka było blisko. Co do firm - nawet rozmiar, liczba zatrudnionych nie powinna wpłynąc aż na takie rozbieżności, przynajmniej moim zdaniem. Ja wybrałem ofertę taką pośrodku i generalnie prawie idealnie wyszło z wyliczeniem tzn. ok. 600 zł różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 19.11.2015 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Tylko 10tys? Jak ja dałem do wyceny (Materiał + robicizna) to cena była od 40-70tys. Zapłaciłem w sumie 50tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MII 19.11.2015 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Ja dość dokładnie analizowałem wyceny i jednak te droższe wyceny były bardziej uczciwe bo: - zawsze miały więcej materiału podstawowego - miały więcej dachówek wentylacyjnych i ewentualnych wywiewek (koszt jednej wywiewki przy niektórych typach dachówki to 1kzł) - miały lepszy pas kalenicowy (popatrz sobie jaka jest różnica między dobrym pasem z Brassa a najtańszym z MDM) - miały doliczoną rolkę membrany na obróbki - miały inne spinki do dachówki - gorsze/tańsze płotki śniegowe - miały uszczelnienie kontrłat - nie każdy skład doliczał tarcice (tu też można kupić towar słabej jakośći i nie zainpregnowany) - niektórzy używali cieńszych desek czołowych (powinna być 2 calowa) - różne ilości haków, kolan i rur spustowych w wycenach Dach to jednak temat rzeka. Większość z nas podnieca się jaką dachówkę zakupić i jakie kolory rynien i obróbek mają być. Mało kto się zastanawia jaki pas kalenicowy zakupić, jak mają być mocowane dachówki czy które płotki śniegowe wybrać. O wyborze wykonawcy to już w ogóle nie wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 19.11.2015 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Wyceny najczęściej są niepełne, brak nieraz np. kosztów kominków, łat i kontrłat lub innych elementów, żeby lepiej wypaść wstępnie na tle konkurencji. Dopiero po wszystkim wyłazi szydło z wora i człowiekowi kołtun się jeży, że nie 10% niedoszacowania, a na przykład 30% całych kosztów dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts