Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[b]impregnat do wi??by[/b]

Recommended Posts

To Mój pierwszy post, toteż proszę o wyrozumiałość :oops:

proszę o pomoc w wyborze impregnatu na więźbę dachową,

Dach będzie kryty blachodachówką i ktoś odradził mi impregnację środkami solnymi (bo mogą uszkodzić blachę), jeżeli to prawda proszę doradzić mi co mam zastosować ( i jak?)

dzięki

My poprzednio też mieliśmy blachodachówkę i więźbę impregnowaliśmy Fobosem, a później zabrakło na hurtowni i dokupiłem Ogniochron (ale to chyba mniej więcej to samo); fachowcy od dachu byli dobrą ekipą i nic nie wspominali o przeciwskazaniach co do takich środków;

z preparatów niesolnych to można chyba zastosować np Drewnochron (również zawiera środki grzybo i pleśniobójcze) ale myślę, że będzie to droższe rozwiązanie;

To Mój pierwszy post, toteż proszę o wyrozumiałość :oops:

proszę o pomoc w wyborze impregnatu na więźbę dachową,

Dach będzie kryty blachodachówką i ktoś odradził mi impregnację środkami solnymi (bo mogą uszkodzić blachę), jeżeli to prawda proszę doradzić mi co mam zastosować ( i jak?)

dzięki

zastosuj boramon jest niewiele drozszy a o klase wyzej niz preparaty solne

dzięki za rzeczowe informacje, uściślając powiem, żę:

- łaty, kontrłaty również będą impregnowane,

- metodą impregnacji w moim przypadku będzie malowanie pędzlem lub natrysk na gotową więźbę.

Jeszcze jedno pytanie ile razy należy malować lub opryskiwać aby wszysko było O.K.?

Też jestem przed takim wyborem i wg mnie w przypadku zastosowania blachy dobrym środkiem jest Boronamon C 30, ponieważ jest środkiem niesolnym oraz zwalcza też grzyby pleśniowe i domowe, które są już na drewnie. Środek niesolny może być np. tylko na łatach i kontrłatach (sąsiedztwo blachy), natomioast więźba (oddalona od blachy) może być zaimpregnowana preparatem solnym, np. Fobos 2M, który ma szeroki zakres działania. Poza tym warto zawsze wrzucić do wyszukiwania nazwę preparatów, aby wiedzieć więcej.

(1 litr Bronamonu daje 7 litrów roztworu, 5 litrów - hmm zapomniałam trzeba sprawdzić -najprawdopodobniej preparatu powinno zaimpregnować 120 m kwadratowych).

dzięki karolinka za podpowiedź

znalazłem informację na temat boramonu c 30, ale co z impregnacją przeciwogniową (boramon c 30 jej nie zapewnia), czy można ją pominąc?

wlasnie sprawdzilem karte charakterystyk zarowno boramonu drewnosolu i foli dachowej

I tak boramon czwrtorzedowe sole anionow nie wchodza one w reakcje z folia dachowa jak i metalem

W przypadku drewnosolu naleze metal zabezpieczyc na czas pryskania antykorozyjnie.

Co do boramonu to nie zabezpiecza przeciwogniowo ale tez nie podnosi palnosci drewna.

Ja nie zabezpieczalem swojej wiezby przeciwogniowo ale mozesz to zrobic dodatkowo ogniochronem z altaxu

• 1 year później...