Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogniwo Eko Plus vs SKAM-P

sicio

Recommended Posts

Witam.

Jestem w trakcie gruntownego remontu. I nadszedł czas na wybór pieca. Dom z 1969 roku, obecnie dobudowałem górę dach dwuspadowy 25cm wełny o najniższym współczynniku, na ścianach styropian 15cm. Powierzchnia użytkowa ok 85m2 dół, góra na razie bez ścian zajmuje jakieś ponad 100m2(na pewno będzie mniej po dostawieniu ścianek działowych). Ogrzewanie góra 6grzejników + grzejnik łazienkowy, ogrzewanie dół wszędzie podłogowe oprócz sypialni ok 14m2 gdzie będzie grzejnik + grzejnik łazienkowy na razie nie liczone moce. Jest już kominek 12kw z płaszczem wodnym i kolektory do grzania wody zbiornik 400L.

Wcześniej sam dół bez kominka i kolektorów ogrzewał piec na węgiel bodajże Narmet 14,5kw.

Proszę o poradę jaki piec na ekogroszek wybrać Ogniwo Eko Plus 16kw

cena ok 7200zł + 150zł dowóz czy SKAM-P PREMIUM 17kw

za 7700zł. Lokalni dostawcy proponowali Defro Komfort Eko 15kw w cenie 7100zł lub TQD HotFire 16kw za 5900zł.

A może przy kominku nie ma konieczności brać 15-17kw tylko 12kw i w razie mrozów(zapewne kilka dni w roku), dogrzać kominkiem?

Proszę o szczerą poradę, bo już nie wiem jakie będzie najlepsze wyjście, a dostawcy nie będą do końca bezstronni.

W razie jakby ktoś miał sprawdzonego dostawcę w woj. Podlaskim proszę o namiary:)

Edytowane przez Redakcja

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na początek policz sobie szacunkowe zapotrzebowanie na ciepło: http://cieplowlasciwie.pl/start

Kominek z płaszczem wodnym, kolektory, kocioł na paliwo stałe... Kto Cię tak urządził ? Bez bufora, ciężko będzie to wszystko ogarnąć (następne koszty).

Szukaj najmniejszego kotła z podajnikiem.

Dobrze, później policzę bo nie pamiętam tak z głowy wymiarów.

Oj wygląda na to, że na własne życzenie. Zamarzył się kominek to wybraliśmy z płaszczem, żeby również ogrzewał jak będzie używany. Stoi jeszcze nie podłączony. Kolektory z projektu unijnego wpadły. Niestety wcześniej nie wpadłem na forum żeby się poradzić.

Jak rzetelnie wpisałeś dane, to wynik wychodzi w miarę ok. Do tego trzeba jeszcze doliczyć CWU.

Zauważ że 7kW potrzeba w najmroźniejszy dzień zimy, a ile takich mamy w roku ?

Oddaj ten kominek z PW i rozejrzyj się za jakimś małym bez płaszcza, popalisz trochę dla klimatu i szybko Ci się to znudzi.

Jak już masz te solary, to musisz zapodać jakiś duży (300l) zasobnik CWU z dwiema wężownicami, jedna pod solary, druga do kotła.

Przy obecnej konfiguracji tylko bufor Cię ratuje.

Co do mocy kotła, wejdź sobie na esterownik.pl i popatrz jakie kotły na jakie domy mają różni użytkownicy i na jakich średnich mocach te kotły pracowały przez ostatnie 3 zimy (te dwie ostatnie się nie liczą).

Wynik zapotrzebowania Z tego wynika że potrzebuję 7kw, tylko jaki. I czy te 7kw podoła przecież to stary dom, choć w razie mocnej zimy mogę dopalić kominkiem? Jak to połatać z tego co wcześniej wspomniałeś?

Projektowe obciązenie cieplne zanizone, szacuje ze jest zblizone do 8-9 kW, zapotrzebowanie na ciepło w miare dobrze. Podział strat bez sensu.

nie wiem czy będzie możliwość zwrotu, sprawdzę.

W takim razie piec Ogniwo Eko Plus 10kW lub SKAM-P 7kW czy 12kW? Ze względu na szacowane zaniżenie obciążenia cieplnego?

SKAM-P 7kW, o ile wiem, nie ma wykonanych stosownych badań. Niech wypowie się w tym temacie jarecki.

SKAM-P 12kW oraz OEPlus 10kW - jak najbardziej.

nie wiem czy będzie możliwość zwrotu, sprawdzę.

W takim razie piec Ogniwo Eko Plus 10kW lub SKAM-P 7kW czy 12kW? Ze względu na szacowane zaniżenie obciążenia cieplnego?

Nie koniecznie, kazdy kocioł moze oddawac moc maksymalną wiekszą niz znamionowa, o ile 10 kW nie bedzie zbyt duzym przewymiarowaniem to 12 kW tak.

Czyli jedyne słuszne wyjście to Ogniwo Eko Plus 10kW? Wyczytałem że SKAM-P 7kw ma moc 10kw a 7kw to znamionowa, już nie mam pojęcia.

Trochę dziwi mnie, że do domu z 1969 roku wystarczy taki niewielki piec. Choć jak robiłem elewacje i przekrycie to od razu zainwestowałem w ocieplenie żeby oszczędzić na ogrzewaniu:)

Może ktoś poleci sprawdzonego sprzedawce, bo w moim rejonie raczej sprzedają defro i nie dostanę nigdzie ogniwa.

Edytowane przez sicio

Czyli jedyne słuszne wyjście to Ogniwo Eko Plus 10kW? Wyczytałem że SKAM-P 7kw ma moc 10kw a 7kw to znamionowa, już nie mam pojęcia.

Trochę dziwi mnie, że do domu z 1969 roku wystarczy taki niewielki piec. Choć jak robiłem elewacje i przekrycie to od razu zainwestowałem w ocieplenie żeby oszczędzić na ogrzewaniu:)

Może ktoś poleci sprawdzonego sprzedawce, bo w moim rejonie raczej sprzedają defro i nie dostanę nigdzie ogniwa.

Moze i dom 1969 roku ale termomodernizowany. Podane wczesniej wartosci projektowego obciązenia cieplnego to tylko szacunki, skoro są watpliwosci do mocy kotła to pomóc moze dokładne i rzetelne ozc. Moze sie okazac ze SKAM-P 7kW wystarczy na 99% sezonu grzewczego, a jego moc maksymalna na pozostały 1%

Bierz jak najmniejszy, i tak przez 95% czasu będzie się "nudzić".

Trochę dziwi mnie, że do domu z 1969 roku wystarczy taki niewielki piec.

Większość się dziwi, niewielu wierzy nawet jak im to wyłożyć jak na patelni. Dlatego tyle kopcących smoków stoi w domach.

Choć jak robiłem elewacje i przekrycie to od razu zainwestowałem w ocieplenie żeby oszczędzić na ogrzewaniu:)

Prawidłowo. ;)

Ja jestem użytkownikiem ( szczęśliwym )Skama-p 12kw) i mogę ci doradzić żebyś podjechał sobie do kogoś i na żywo zobaczył jak działa jeden i drugi kocioł .Pogadał z użytkownikami na co narzekają a na co nie .

Edytowane przez kamihi

Dowiedziałem się że zbiornik od solarów 400L ma dwie wężownice więc zostanie podłączony również piec. Nie wiem czy to coś zmienia w wyborze pieca.

Asolt napisał że pewnie przybliżone zapotrzebowanie to 8-9kW Czy dla Skam-pa to nie przekszadza? Do tego posiada kilka sterowników, czy warto dopłacać?

W Skam-P masz palnik dopasowany wielkością i mocą do kotła, czyli w Skam 7 kW o mocy maksymalnej 10 kW jest palnik o mocy maksymalnej 12 kW, dla porównania w Ogniwo 10 kW jest palnik o mocy 30 kW tylko z mniejszą ilością otworów napowietrzających, do tego dodaj ślimak mielący na miał połowę ekogroszku - sporo osób już pisało jakie to rodzi problemy, kilka spotkałem w praktyce i sam widziałem jak to wygląda.

Najbliżej Ciebie mam kontakt do użytkownika kotła z palnikiem takim jak w Skam-P 7 kW w Piszu - jak chcesz napisz na priv to podam namiar i sam z nim porozmawiasz.

W Skam-P masz palnik dopasowany wielkością i mocą do kotła, czyli w Skam 7 kW o mocy maksymalnej 10 kW jest palnik o mocy maksymalnej 12 kW, dla porównania w Ogniwo 10 kW jest palnik o mocy 30 kW tylko z mniejszą ilością otworów napowietrzających, do tego dodaj ślimak mielący na miał połowę ekogroszku - sporo osób już pisało jakie to rodzi problemy, kilka spotkałem w praktyce i sam widziałem jak to wygląda.

Najbliżej Ciebie mam kontakt do użytkownika kotła z palnikiem takim jak w Skam-P 7 kW w Piszu - jak chcesz napisz na priv to podam namiar i sam z nim porozmawiasz.

SKAM-P 7kW to taki kocioł, który jest, ale go nie ma.

Jego producentem jest podobno firma SEKOM z Pleszewa (wpisz w googlach sekom-pleszew, to ją znajdziesz), ale w ofercie tej firmy nie ma takiego kotła, ani tym bardziej żadnych wyników - parametrów jego pracy na mocy nominalnej, czy minimalnej, czy jakiejkolwiek innej. Nikt też chyba nie widział jeszcze wyników badań dla tego kotła. Ja, w każdym razie, nie widziałem.

SUSPENSER, jak znam życie, też ich nie pokaże. Skieruje rozmowy "pod stół", czyli "na priva", żeby nikt nie zobaczył - to taka jego metoda.

Moim zdaniem, warto zasięgnąć informacji u źródła, czyli w firmie SEKOM. Można też spróbować u jareckiego, choć i on, od pewnego czasu, też woli "na priva". Jednak z tego, co wiem, to u jareckiego co najmniej do przyszłego roku też SKAM-Pa 7kW nie będzie w sprzedaży.