Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogniwo Eko Plus vs SKAM-P

sicio

Recommended Posts

Aj ja tylko chcę kupić dobry piec:/ Początkowo myślałem, że muszę mieć 16kW, po ozc wyszło że 10kW będzie aż nadto.

Wcześniej rozpatrywałem SKAM-Pa i Ogniwo z racji że w rankingach to najlepsze piece. O 7 wyczytałem tu http://czysteogrzewanie.pl/ranking-kotlow/skam-p-plus-premium/

A teraz nie mam pojęcia już co wybrać?

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

SKAM-P 7kW to taki kocioł, który jest, ale go nie ma.

Jego producentem jest podobno firma SEKOM z Pleszewa (wpisz w googlach sekom-pleszew, to ją znajdziesz), ale w ofercie tej firmy nie ma takiego kotła, ani tym bardziej żadnych wyników - parametrów jego pracy na mocy nominalnej, czy minimalnej, czy jakiejkolwiek innej. Nikt też chyba nie widział jeszcze wyników badań dla tego kotła. Ja, w każdym razie, nie widziałem.

SUSPENSER, jak znam życie, też ich nie pokaże. Skieruje rozmowy "pod stół", czyli "na priva", żeby nikt nie zobaczył - to taka jego metoda.

Moim zdaniem, warto zasięgnąć informacji u źródła, czyli w firmie SEKOM. Można też spróbować u jareckiego, choć i on, od pewnego czasu, też woli "na priva". Jednak z tego, co wiem, to u jareckiego co najmniej do przyszłego roku też SKAM-Pa 7kW nie będzie w sprzedaży.

15-11-2015 14:40 #10166

"Na razie nie będziemy tutaj gadać, bo zrobi się jarmark i nic z tego nie wyjdzie. Jak skończymy, to będziesz mógł tu wszystko opisać.

Podaj mi na priva swój email."

I kto to mówi.

15-11-2015 14:40 #10166

"Na razie nie będziemy tutaj gadać, bo zrobi się jarmark i nic z tego nie wyjdzie. Jak skończymy, to będziesz mógł tu wszystko opisać.

Podaj mi na priva swój email."

I kto to mówi.

Czytelnik forum chciał pomocy przy eksploatacji kotła, który już zakupił i eksploatuje. Zaoferowałem mu taką pomoc.

A że niepubliczną... bo jakbyście zaczęli się wszyscy wtrącać, to z pewnością by oszalał. Macie taką moc.

Jeśli mi się nie uda - ustąpię wam pola...

Aj ja tylko chcę kupić dobry piec:/ Początkowo myślałem, że muszę mieć 16kW, po ozc wyszło że 10kW będzie aż nadto.

Wcześniej rozpatrywałem SKAM-Pa i Ogniwo z racji że w rankingach to najlepsze piece. O 7 wyczytałem tu http://czysteogrzewanie.pl/ranking-kotlow/skam-p-plus-premium/

A teraz nie mam pojęcia już co wybrać?

Był tu taki wątek

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?241889-Najmniejszy-kocioł-z-podajnikiem-na-węgiel

Gościu poszukiwał najmniejszego kotła na węgiel.

Przeczytaj. Powinno Cię zainteresować.

Nikt też chyba nie widział jeszcze wyników badań dla tego kotła. Ja, w każdym razie, nie widziałem.

SUSPENSER, jak znam życie, też ich nie pokaże. Skieruje rozmowy "pod stół", czyli "na priva", żeby nikt nie zobaczył - to taka jego metoda.

Zdecydowanie mylisz mnie z kimś innym - nie kieruję rozmów na priv i jeśli czegoś nie mam lub nie wiem piszę o tym otwarcie.

Moim zdaniem, warto zasięgnąć informacji u źródła, czyli w firmie SEKOM. Można też spróbować u jareckiego, choć i on, od pewnego czasu, też woli "na priva". Jednak z tego, co wiem, to u jareckiego co najmniej do przyszłego roku też SKAM-Pa 7kW nie będzie w sprzedaży.

Masz rację - najlepiej pytać u źródła, a kotła do przyszłego roku na pewno nikt nie kupi bo zarezerwowane są wszystkie terminy na produkcji aż do końca Stycznia 2016.

Zdecydowanie mylisz mnie z kimś innym - nie kieruję rozmów na priv i jeśli czegoś nie mam lub nie wiem piszę o tym otwarcie.

Masz rację - najlepiej pytać u źródła, a kotła do przyszłego roku na pewno nikt nie kupi bo zarezerwowane są wszystkie terminy na produkcji aż do końca Stycznia 2016.

Kotłów nie ma, ale wyniki badań chyba są. Sam piszesz, że są.

To dlaczego ich nie ma???

Na tej stronie producenta... czy gdziekolwiek indziej.

Jutro przekręcę do producenta i napisze czego się dowiedziałem.

Podsumowując najlepiej pasowałby mi SKAM-P 7kW (wyczytałem że wygodniej się czyści oraz moc byłaby bardziej zbliżona do tej co potrzebuję) z kolei Ogniwo z całą dokumentacją i rozbudowanym sterownikiem(wprawdzie SKAM-Pa można również wyposażyć w odpowiedni sterownik i nie wiem czy cenowo nie taniej).

Takie dodatkowe pytanie, do kogo mógłbym się odezwać z forum, aby kupić piec w dobrej cenie:)

Nie mam wiadomości na priv.

Jak dodzwoniłem się to sekretarka udzieliła informacji, że jest w ofercie piec o mocy 7kW, gdy zapytałem się o badania "jakie badania, co Pan chce wiedzieć to powiem". W każdym razie potwierdzam info, że do końca stycznia pozajmowane terminy.

Wracając do zakupu u kogo uda mi się kupić Ogniwo Eko Plus 10kW po dobrej cenie:) I czy na coś muszę zwrócić uwagę, bo tu chyba nie ma opcji z różnymi sterownikami.

No tak, tutaj też zawijan musi swój czarny PR uprawiać

Sicio to sa tematy zastępcze a Zawijan to autor kotła ogniwo, palnika i sterownika jak się często chwali, chwali się tym, gdy jest dobrze a milknie, gdy tematy ida gorzej, wówczas raptem nie wie, od lat się nie zajmuje, nie jest na czasie, pytajcie w ogniwie itp.

Sam zobacz czy te papiery są poprawne i co się na to odpowiada:

poczytaj sobie tutaj, może Cię to zainteresować:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus&p=7000057&viewfull=1#post7000057

Kotły Ogniwo w tej chwili dostępne w hurtowniach i na rynku wyposażone są jeszcze w starsze palniki z wielka japagą na wychodzenie paliwa, taka japaga spokojnie pozwoli Ci na uzyskanie mocy ok.40kW jak będzie to odpowiednio napowietrzone i wyposażone w odpowiedni wentyl. Im się wydawało,że wystarczy bezkarnie zmniejszyć tylko liczbę otworów i będzie gitara.

Otóż nie będzie, bo ślimak będzie mielił węgiel, na końcu palnika będziesz miał niewypalony miał, kocioł cały zwali się na czarno, palić się będzie tylko bliżej kosza , przesunie się w pewne miejsce strefa dosuszania paliwa i będziesz inwestował w kosze zasypowe i ślimaki a to kosztuje w tych modelach, bo jest tylko przez nich i dla nich, innej opcji wyboru nie masz....

Zawijan naobiecywał na tym forum, w prasie fachowej wielokrotne dłuższe żywotności palników żeliwnych, zapewniał wszystkich, że to nic,że pali się bliżej kosza, przecież i tak jest dobrze....

a czym to się w perspektywie 3-4lat skończyć może zobacz sobie tutaj:

https://esterownik.pl/forum/posty,2441/ulamany-slimak

zobacz sobie tutaj, zobacz jak raptem z dumnego autora zrzuca winę na producenta, czemu nie weźmie odpowiedzialności za swoje błędy konstrukcyjne na siebie?

No tak, tutaj też zawijan musi swój czarny PR uprawiać

Sicio to sa tematy zastępcze a Zawijan to autor kotła ogniwo, palnika i sterownika jak się często chwali, chwali się tym, gdy jest dobrze a milknie, gdy tematy ida gorzej, wówczas raptem nie wie, od lat się nie zajmuje, nie jest na czasie, pytajcie w ogniwie itp.

Sam zobacz czy te papiery są poprawne i co się na to odpowiada:

poczytaj sobie tutaj, może Cię to zainteresować:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus&p=7000057&viewfull=1#post7000057

Kotły Ogniwo w tej chwili dostępne w hurtowniach i na rynku wyposażone są jeszcze w starsze palniki z wielka japagą na wychodzenie paliwa, taka japaga spokojnie pozwoli Ci na uzyskanie mocy ok.40kW jak będzie to odpowiednio napowietrzone i wyposażone w odpowiedni wentyl. Im się wydawało,że wystarczy bezkarnie zmniejszyć tylko liczbę otworów i będzie gitara.

Otóż nie będzie, bo ślimak będzie mielił węgiel, na końcu palnika będziesz miał niewypalony miał, kocioł cały zwali się na czarno, palić się będzie tylko bliżej kosza , przesunie się w pewne miejsce strefa dosuszania paliwa i będziesz inwestował w kosze zasypowe i ślimaki a to kosztuje w tych modelach, bo jest tylko przez nich i dla nich, innej opcji wyboru nie masz....

Zawijan naobiecywał na tym forum, w prasie fachowej wielokrotne dłuższe żywotności palników żeliwnych, zapewniał wszystkich, że to nic,że pali się bliżej kosza, przecież i tak jest dobrze....

a czym to się w perspektywie 3-4lat skończyć może zobacz sobie tutaj:

https://esterownik.pl/forum/posty,2441/ulamany-slimak

zobacz sobie tutaj, zobacz jak raptem z dumnego autora zrzuca winę na producenta, czemu nie weźmie odpowiedzialności za swoje błędy konstrukcyjne na siebie?

A na kogo ty zwalałeś winę, kiedy to w twoich kotłach łamały się palniki i korodowały kosze???

ZAWSZE winien jest producent - bo to on PRODUKUJE, SPRZEDAJE I BIERZE ODPOWIEDZIALNOŚĆ.

zawijan ci nie w smak, bo pokazuje, jak robicie w bambuko klientów, wpychając im produkty bez badań. A kto jest odpowiedzialny za to, żeby produkt był odpowiednio przebadany i sprawdzony (już pominę tu tak oczywistą rzecz, jak wykonanie)???

W bambuko to Ty zrobiłeś wszystkich na około z wielokrotnie dłuższą żywotnościa palników żeliwnych

i powtarzam Ci gościu o czym dobrze wiesz, że skamy badania mają

a rób tak dalej, to suchej nitki nie zostawię i może wreszcie się za Ciebie ogniwo weźmie a może wreszcie też jakis admin za dupę Cię wytarga za ten czarny PR i chamskie promowanie Ogniwa przez oczernianie innych

, za to coś wyprawiał i jakie g.wno żeś zmalował z tymi palnikami użytkownicy powinni Ci nie dawać spokoju i to przypominac i wypominac konstruktorze.... Mam Ci przypomniec Wasze teksty o "cudownym smarowaniu" żeliwa w żeliwie przy brucerach? a może wkelimy kilka fotek posypanych palników żeliwnych w/g Twojego autorstwa?

Zobacz sobie coś za dokumenty podrukował a o jakich ilościach sadzy na tych cudach techniki wypisują ich użytkownicy. Badania made by VW

Edytowane przez Jarecki79

Tutaj sobie zobacz jak pięknie pracuje Twoje przebadane cudo:

https://esterownik.pl/forum/posty,2437/problem-niska-temperatura-spalin-duzo-sadzy-oep-25kw?m=80453#80453

masz coś w tym temacie do powiedzenia, jakies rady może dla użytkownika, ale takie, które pomogą, a nie ,że jest nieudacznik i że nie umie kotła obsługiwać, ma przeciez Twój palnik i Twój automatyczny sterownik, przeciez nic nie musi umieć!