sicio 27.11.2015 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Czyli podsumowując1. Praca w zakresie mocy 2,5 - 10kW SKAMP 3 - 10 kW Ogniwo2. Czyszczenie na plus dla SKAMPA3. Łatwość w obsłudze na plus dla Ogniwa (podejrzewam, że kosztem większego poboru opału)4. Więcej konfiguracji sprzętowej w SKAMPie. Choć mało, który użytkownik będzie wiedział co wybrać. 5. Kosz zasypowy w Ogniwie 180dm3 a w SKAMP 130kg (opcja 170kg)6. Za bardzo nie wiem jak wygląda palenie na dodatkowym opale/ drewno węgiel.7. Na Ogniwo trzeba krócej czekać.Oba piece odstają od innych z tego co czytałem. I pewnie jeden jak i drugi jest dobrym rozwiązaniem.Cenowo Ogniwo nieco droższe, ale żeby uzyskać opcję jak z eCoala to już nie ma takiej różnicySKAMP bodajże 6300zł + sterownik BRULI 600zł Obu przedstawicieli prosiłbym o odpowiedzi, bez oczerniania konkurencji: Ogniwo1. Jak jest z paleniem drewna i paliwa zastępczego (sporo desek zostało po budowie). Czy wystarczy ustawić tryb półautomatyczny? I ile drzwiczek ma kocią i gdzie jest dodatkowy ruszt bo w części zdjęć widać 2(palenisko i popiół). SKAMP1. Jak wygląda sprawa z paleniem na dodatkowym ruszcie. Tu widzę że są 3 drzwiczki( ruszt dodatkowy, palenisko i popiół). Trzeba włączyć jakiś tryb?2. Jaką konfigurację najlepiej wybrać? Chciałbym mieć możliwości eCoali sterowania kotłem przez internet. Czy tylko Bruli wchodzi w gre. Czy może można zamontować Bruli ale radzimy bardziej kupić wersje z SPP2. Nie jest mi potrzebna pełna automatyka bo pewnie nauczę się ustawiać piec bo po co ma więcej palić, ale dobrze by było jakbym mógł wrzucić automat jak żona zostanie sama w domu:) W razie jakbym coś źle napisał proszę o informację będę edytował post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.11.2015 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 ... Oba piece odstają od innych z tego co czytałem. I pewnie jeden jak i drugi jest dobrym rozwiązaniem. Działają juz prototypy RBR 8 kW (wersje przedsprzedazowe), nie sądze na podstawie ocen uzytkowników ze odstaje on od w/w kotłow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.11.2015 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Działają juz prototypy RBR 8 kW (wersje przedsprzedazowe), nie sądze na podstawie ocen uzytkowników ze odstaje on od w/w kotłow no,no asolt...jestem pod wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 27.11.2015 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 (edytowane) zawijan - zostały tutaj zalinkowane 2 dokumenty: http://czysteogrzewanie.pl/wp-content/uploads/2014/08/skam-p-certyfikat.pdf http://czysteogrzewanie.pl/wp-content/uploads/2014/08/skam-p-certyfikat-lodz.jpg możesz się wypowiedzieć w tej kwestii? bo statystyczny zjadacz chleba nie wie, ze taka czy siaka norma od x.y.201xx już nie obowiązuje, obowiązuje inna, więc jeden papier jest ważny, drugi nie itp itd nie wie też, czy świadectwo/certyfikat jest ważne bezterminowo czy tylko na 3 lata.... To pierwsze jest świadectwem badań według procedur opartych na normie PN EN 303-5:2012 i kryteriów opracowanych przez IChPW w Zabrzu. Nie ma tam danych niezbędnych do określenia klasy kotła według normy PN EN 303-5:2012, więc nie daje żadnej podstawy do zaklasyfikowania kotła do klasy 3, lub 4, lub 5 według normy PN EN 303-5:2012. To jest dokument, który może służyć do uzyskania dofinansowania tam, gdzie dysponent środków go uhonoruje. To drugie nie jest żadnym świadectwem, bo nie ma na nim żadnych podpisów instytucji akredytowanej. To tylko część świadectwa. Całe świadectwo powinno wyglądać tak: http://www.sas.busko.pl/pl/produkty/sas-solid/certyfikat-ekologiczny.html P.S. Badania z Łodzi dotyczą kotłów 17-350kW. Nie obejmują ani 12kW, ani 7kW. Badania z Zabrza dotyczą kotłów 12,5-25kW. Nie obejmują ani 12kW, ani 7kW. Edytowane 27 Listopada 2015 przez zawijan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.11.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 no,no asolt...jestem pod wrażeniem Nadmiar wiedzy na ogół nie szkodzi, niektórym jednak moze zaszkodzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareckikl 29.11.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Domyślnie Niedawno kupiłem Skam P Plus 12 KW ze sterownikiem Talos, ogrzewam ok. 130 m2 budynku średnio docieplonego. Od rozruchu kotła jadę na ustawieniach fabrycznych. Kocioł chodzi na max, wentylator na max, ale jest niski poziom ekogroszku. Mam ręczny zawór 3 drogowy, ale na razie go nie włączyłem, mam pompę do CWU ale na razie z niej nie korzystam. Chcę pierw opanować kocioł. Czy ktoś z kolegów forumowiczów miał podobne doświadczenia i poda choć orientacyjne nastawy siły nadmuchu, przerwy w podawaniu, długości cyklu podawania paliwa itd. Nie jestem zbyt bystry w obsłudze elektroniki, muszę kogoś prosić o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 03.12.2015 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Niedawno kupiłem Skam P Plus 12 KW ze sterownikiem Talos, ogrzewam ok. 130 m2 budynku średnio docieplonego. Od rozruchu kotła jadę na ustawieniach fabrycznych. Kocioł chodzi na max, wentylator na max, ale jest niski poziom ekogroszku. ... Czy ktoś z kolegów forumowiczów miał podobne doświadczenia i poda choć orientacyjne nastawy siły nadmuchu, przerwy w podawaniu, długości cyklu podawania paliwa itd. Nie jestem zbyt bystry w obsłudze elektroniki, muszę kogoś prosić o pomoc. Żadnych z podanych parametrów nie trzeba nastawiać w Talosie - zrób tylko korektę mocy palnika na +10 lub więcej i to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.12.2015 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Suspenser, kolega już to wie, posta powielił w kilku miejscach, prawo początkującego http://forum.muratordom.pl/showthread.php?223799-Niedopalony-ekogroszek-Ardeo-12kW&p=7007869&viewfull=1#post7007869 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.12.2015 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Wiem, że wie, ale powieliłem odpowiedzi, żeby za jakiś czas nie było, że nikt nie odpisał i kolejni zaczną o to samo pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
termes 26.01.2016 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Zamontowałem trzy piece skam-p 12kw i z tego co widzę to piec ulega co chwilę lekkim modyfikacją, nawet na +. Zmienili rodzaj deflektora na wkomponowany w ruszt, poprawili ilość śrub przy wyczystce od podajnika co nie powoduje już wyginania zaślepki i przedostawania się miału, jest już przycisk do przełączenia kierunków obrotów na ślimaku. Zmian takich niby błahych nie uświadczymy w piecach z masowej produkcji tam błędy nie są niwelowane z każdą nową partią a sugestie użytkowników mają mały wpływ na rozwój pieca danego modelu. Ale piece z firm jak SAS, Defro mają za to dopieszczone wykończenia - zawiaski, drzwiczki, izolacje i płaszcze. Parę rzeczy w skam-p można wykonać inaczej albo jeszcze poprawić . Myślę tu o spawach takich jak np. połączeniu górnej wyczystki w piecu z korpusem - jest wykonane na zakładkę, a czy można inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czepciu 22.02.2016 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Kamihi Jestem zza miedzy, chciałbym do Ciebie podjechać i pogadać. Jesteś w sobotę, napisz na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niebieski33 16.06.2016 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Ja również rozważam zakup albo OGNIWA albo SKAM-PaAle z tego co widzę to tylko w SKAM-P ie jest dodatkowy ruszt na którym mogę spalać deski czy coś po sprzątaniu lasu który posiadam. OGNIWO chyba w ogóle nie ma takiej możliwości co jak dla moich potrzeb go dyskwalifikuje a szkoda bo Biecz akurat jest za miedząChyba że ktoś wyprowadzi mnie z błędu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 16.06.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Ja również rozważam zakup albo OGNIWA albo SKAM-Pa Ale z tego co widzę to tylko w SKAM-P ie jest dodatkowy ruszt na którym mogę spalać deski czy coś po sprzątaniu lasu który posiadam. OGNIWO chyba w ogóle nie ma takiej możliwości co jak dla moich potrzeb go dyskwalifikuje a szkoda bo Biecz akurat jest za miedzą Chyba że ktoś wyprowadzi mnie z błędu? Sam się wyprowadź (z błędu). Gdybyś nie robił hejtu tylko szukał rzetelnej wiedzy to byś wszedł na ich stronę i zobaczył, że wszystkie OEP mają tzw. ruszt awaryjny. Ale ty wolisz inaczej, to krzyż na drogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 16.06.2016 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 (edytowane) Teoretycznie się da w Ogniwie, ale niedużo tam na raz załadujesz. Edytowane 16 Czerwca 2016 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.06.2016 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Ja również rozważam zakup albo OGNIWA albo SKAM-Pa Ale z tego co widzę to tylko w SKAM-P ie jest dodatkowy ruszt na którym mogę spalać deski czy coś po sprzątaniu lasu który posiadam. OGNIWO chyba w ogóle nie ma takiej możliwości co jak dla moich potrzeb go dyskwalifikuje a szkoda bo Biecz akurat jest za miedzą Chyba że ktoś wyprowadzi mnie z błędu? Tak jak Boluś pisze OEP ma ruszt awaryjny w postaci rusztodeflektora, takiego rusztu niema tylko nowa M-ka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.06.2016 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Teoretycznie się da w Ogniwie, ale niedużo tam na raz załadujesz. Tak jak prawie w każdym kotle z podajnikiem, nie dotyczy to tylko Ogniwa a każdego takiego typu kotła, ruszt traktować jak wskazuje na to jego nazwa czyli AWARYJNY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niebieski33 17.06.2016 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 nie bardzo rozumiem o jakim hejcie mówisz?podałem tylko fakty. i mój tok rozumowaniaDzwoniłem do Ogniwa w sprawie rusztu i Pan z działu technicznego utwierdził mnie w przekonaniu że w kotle Ogniwa z podajnikiem nie ma dodatkowego rusztu na którym możnaby coś dodatkowego spalać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.06.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 (edytowane) nie bardzo rozumiem o jakim hejcie mówisz? podałem tylko fakty. i mój tok rozumowania Dzwoniłem do Ogniwa w sprawie rusztu i Pan z działu technicznego utwierdził mnie w przekonaniu że w kotle Ogniwa z podajnikiem nie ma dodatkowego rusztu na którym możnaby coś dodatkowego spalać to coś ten pan udzielił Ci złych informacji, przeczytaj co napisałem wyżej. Tylko nowe Ogniwo Eko PlusM 26kW niema rusztu awaryjnego, starsze Eko Plusy mają rusztodeflektory, jest to zarazem i deflektor i ruszt awaryjny i można na nim palić tradycyjnie z tym że jak również napisałem wyżej jest to upierdliwa czynność i nie dotyczy to tylko kotłów Ogniwo. Sterownik eCoal ma nawet w oprogramowaniu soft kotła zasypowego, wtedy sterownik normalnie steruję pracą całego układu jak przy pracy na podajniku z tym że dorzucasz na ruszt ręcznie. W tak ustawionym trybie nie potrzeba nawet demontować czujnika spalin, sterownik sam pilnuje temp. żeby nie została przekroczona co mogłoby doprowadzić do uszkodzenia wspomnianego czujnika. Pamiętać że w tym trybie palimy jak na podajniku przy zamkniętych drzwiczkach. Druga opcja jak przy zwykłym śmieciuszku ( zasypowcu ) demontujemy czujnik spalin ( jeden wkręt ) i powietrza dopuszczamy przez uchylenie drzwiczek popielnika. Jak już komuś bardzo się zapragnie palenia na tym ruszcie polecam opcję pierwszą czyli tryb ZASYPOWY w sterowniku. Edytowane 17 Czerwca 2016 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niebieski33 18.06.2016 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Dziękuje za mail.Wróciłem jeszcze raz do ogniwa. Jak już pisałem Ogniwo byłoby dla mnie korzystniejsze bo jest po prostu znacznie bliżej niż Pleszew w Wielkopolsce.Wydaje mi się że do zamieszania przyczynił się Pan z serwisu w Bieczu bo z tego co widzę teraz na stronie oni mają rzeczywiście taki piec bez rusztu i możliwości wsypu- Eko Plus-MNatomiast Eko-Plus jak pisze Karoka może mieć możliwość zasypu.Jeszcze dopytam w poniedziałekUpierdliwość palenia mnie jakoś nie przeraża- chodzi mi tylko bardziej o możliwość takiego palenia " w razie czego" no i o okazjonalne palenie gdy sprzątamy w lesie gałęzie lub jakieś zwalone od czasu do czasu drzewo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 18.06.2016 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Dziękuje za mail. Wróciłem jeszcze raz do ogniwa. Jak już pisałem Ogniwo byłoby dla mnie korzystniejsze bo jest po prostu znacznie bliżej niż Pleszew w Wielkopolsce. Wydaje mi się że do zamieszania przyczynił się Pan z serwisu w Bieczu bo z tego co widzę teraz na stronie oni mają rzeczywiście taki piec bez rusztu i możliwości wsypu- Eko Plus-M Natomiast Eko-Plus jak pisze Karoka może mieć możliwość zasypu. Jeszcze dopytam w poniedziałek Upierdliwość palenia mnie jakoś nie przeraża- chodzi mi tylko bardziej o możliwość takiego palenia " w razie czego" no i o okazjonalne palenie gdy sprzątamy w lesie gałęzie lub jakieś zwalone od czasu do czasu drzewo Szanowny Panie blue 123 Świeże drewno (gałęzie, drobnica itp.) mają dużą wilgotność. A ponieważ wszystkie paliwa tzw. odnawialne mają części lotnych więcej niż stary węgiel kopalny, to proces ich spalania przebiega całkiem inaczej. Mniemam, ze nie będziesz pan trzymał 2 - 3 lata gałęzi i drobnicy do wyschnięcia lecz chcesz pan to wsadzić do ognia na już. Jeśli tak to proponuje panu zakup kotła "firmowego" na którym pan K. ma prowizję. Najlepiej kupić u niego. Szofer łebski, to ze strachu przed blamażem nawet na swój koszt 500 km pojedzie. A wie pan jak będzie wyglądał w środku pański kociołek? Tak jak kociołek każdej innej firmy. Zasyfiony na amen, Ścianki komory i wymiennika czarne jak fujarka Lucyfera po 4 wzwodzie, będą się błyszczały niczym buzia Pani Broszki przed kamerami TVPiS, a później jak się pyl do tego przylepi, to wyjdziesz pan dobrze na skupie złomu. Co najmniej 10 kg wagi więcej. Za frico. Ale kto bogatemu zabroni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts