Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogniwo Eko Plus vs SKAM-P

sicio

Recommended Posts

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam jeszcze 2 pytania do użytkowników OEPlusa.

W ich materiałach podają że można spalać ekogroszek pomieszany z trocinami. Dają też możliwość spalania łupin etc.

Czy jest możliwe do podajnika nasypanie zrębków? czy podajnik zadziała czy też ich spalanie mogłoby się odbywać jedynie na ruszcie awaryjnym.

Drugie pytanie? przynajmniej w Nowym Sączu nie mają na stanie OEP 10kW żebym mógł go zobaczyć na żywca- ze zdjęć widać że po otworzeniu górnych drzwiczek do rusztu jest rzeczywiście niedaleko- no właśnie ile jest od krawędzi drzwiczek do rusztu? żebym mógł sobie to wyobrazić

No to jeszcze trzecie pytanie? czy jest na forum ktoś z okolic Nowego Sącza czy Nowego Targu/ Zakopanego ewentualnie z okolic Krakowa Bochni-Brzeska u którego mógłbym zobaczyć taką OEP 10 kW? i posłuchać rzeczywistych doświadczeń a nie żenujących , nacechowanych jakimś jadem i żółcią wypowiedzi niektórych uczestników tego forum.

Co do części tych dyskusji , mogę je określić słowem "zapieczone" co w sumie trochę pasuje jezeli chodzi o tematykę:)

Niebieski, ja CI pisze nie jako producent, konstruktor czy nawet sprzedawca kotłów, pisze Ci jako użytkownik kotła z podajnikiem i to nie jednego kotła i nie od jednego sezonu a zaczynam dziewiąty chyba. Jeśli TY chcesz dalej wierzyć w to co piszą czy mówią Ci wymienieni powyżej to już Twoja sprawa.

Napiszę Ci jeszcze raz, odpuść sobie te ruszta i pomysł palenia na nich, więcej i dłużej przekonywać nie mam Cię zamiaru :)

Mimo że z Bolusiem bardzo się "lubimy" :) to weź sobie też do serca co on napisał, pomijając tylko złośliwości ( buziaczki ) w moją stronę :)

Jak to jest z ta smołą w kotle mozna by przyjac teorie ze ma ona własciwosci ochronne antykorozyjne dla blachy np płoty smołowane jeszcze przez naszych dziadkow stoja do dzis :yes::D

Dobrze to ująłeś: ma właściwości ochronne. I to potężne. Przed przekazywaniem ciepła ze spalin do wody. Jak się smoła na dziadziowym płotku w słonku rozgrzała a wiaterek trochę pyłu na to narzucił, to jeszcze lepszy kożuszek się zrobił. A w spalinach i słoneczko ciągle grzeje i pyłu na całe stado baran(ów)nich kożuchów.

Czyli prawie jak na płocie. Tylko to PRAWIE różnice czyni. Ogromną.:yes: