Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Błędny montaż okien i opóźnienia - jak ugryźć reklamację?

Recommended Posts

Witam się na forum :) Wiedziałam, że kiedyś nastąpi ten moment, żeby się zarejestrować i odezwać, szkoda tylko, że zaczynam od razu od swoich problemów na budowie...

Sprawa wygląda tak - dom szkieletowy w budowie, już prawie SSZ. Dlaczego prawie? Bo jedno okno wciąż jest nie zamontowane, ponoć fabryka przegapiła, a pozostałe są zamontowane nieprawidłowo i muszę szybko ruszyć z reklamacją.

Ogólnie nie wiem od czego zacząć, bo punkt sprzedaży największego producenta okien ma już wiele minusów, może po kolei:

- data montażu była ustalona przez nich i podana w umowie (może uda się wcześniej, ale później na pewno nie), dwa dni przed terminem telefon ze sklepu "nie mamy Państwa okien ("i co nam Pan zrobisz" w domyśle cytując klasyka...), nie przyjechały z fabryki i będą za tydzień". To nic, że firma od elewacji była już umówiona, ehh. Powiedzieliśmy, że liczymy na rabat z tytułu opóźnienia, niby ok.

- tydzień później przyjechały okna w ilości 2/3 "bo drugi samochód dojedzie później, albo jutro ewentualnie" (aha, już wiedziałam, że na pewno jutro)

- kolejnego dnia dojechały brakujące okna oprócz jednego, nadal na nie czekamy - w piątek będzie tydzień, a ogólnie już dwa tygodnie od terminu montażu podanego w umowie.

Pierwsze pytanie - w umowie nie ma nic o karach za opóźnienia czy niedotrzymanie terminu, więc jak podejść do tematu? Są jakieś przepisy na to? Ile liczyć za każdy dzień zwłoki, ewentualnie na jakiej podstawie prawnej?

DRUGI TEMAT, wg mnie gorszy od opóźnienia toMONTAŻ. Coś mnie tknęło, co prawda już po fakcie, ale obczytałam się i już wiem z grubsza co jest nie tak, rozmawiałam też z technologiem z fabryki i zapoznałam się z instrukcją montażu ze strony producenta.

Moje obserwacje:

- okna podparte tylko na klinach (w dwóch oknach kliny plastikowe, reszta drewniane), kliny powkładane krzywo, bokiem itp, czyli gotowe do wyjęcia, w paru oknach już wyjęte - okno stoi tylko na piance poliuretanowej (SIC!), a powinny stać na klockach podporowych

- żeby było mało to np. okno fix o szerokości 2,4m ma kliny tylko w narożnikach, na środku nie jest w żaden sposób podparte (a te kliny co są i tak wyjmą), podobnie z innymi oknami o dużych szerokościach

- okna zamocowane do ościeżnicy na wkręty do drewna (tu ok, to dom drewniany i ościeżnica drewniana), ale są przykręcone tylko pionowe ramy (boki), góry i doły nie są wcale przykręcone

- co z pianką? Czy powinna być zabezpieczona przed wilgocią (silikonem, folią itp.)? Oczywiście podczas pianowania ościeżnica nie została zwilżona wodą (stałam obok i patrzyłam, ale wtedy wiedzy nie miałam). Pianka miejscami prześwituje, czyli jest nierównomiernie naniesiona.

Na ten moment to tyle z moich obserwacji, możliwe że specjalista doszukał by się innych nieprawidłowości. Jeszcze nie sprawdziłam pionów i poziomów... Oczywiście montaż nie jest gratis, to dodatkowe ok. 1600zł do oferty na okna.

Poradźcie co powinnam zawrzeć w reklamacji montażu? Wymienić te wszystkie moje zastrzeżenia i żądać montażu zgodnego z instrukcją producenta? Może powinnam podeprzeć się instrukcją nr 421/2006 „Montaż okien i drzwi balkonowych” Instytutu Techniki Budowlanej. Wysłać to listem poleconym?

Dopomóżcie coś, muszę działać szybko, dzisiaj zaczynają nam montować styropian na elewację...

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Co do podpierania się instrukcją ITB no niby można ale po co ? ważniejsze są zalecenia producenta zawarte w jego instrukcji i to do tego dokumentu się odnieś w przypadku składania reklamacji. Po opisie wnoszę, że montaż jest do poprawy/ponownego wykonania tym razem zgodnie z instrukcją producent.

Pozdrawiam

Pierwsze pytanie - w umowie nie ma nic o karach za opóźnienia czy niedotrzymanie terminu, więc jak podejść do tematu? Są jakieś przepisy na to? Ile liczyć za każdy dzień zwłoki, ewentualnie na jakiej podstawie prawnej?

.

tak kodeks cywilny - możesz domagać się odszkodowania le musisz udowodnić wysokość szkody , winę wykonawcy i związek przyczynowo skutkowy

DRUGI TEMAT, wg mnie gorszy od opóźnienia toMONTAŻ. Coś mnie tknęło, co prawda już po fakcie, ale obczytałam się i już wiem z grubsza co jest nie tak, rozmawiałam też z technologiem z fabryki i zapoznałam się z instrukcją montażu ze strony producenta.

Moje obserwacje:

-

poszukać tel do rzeczoznawcy z zakresu budownictwa najlepiej specjalność stolarka okienna i poprosić o wykonanie pisemnej ekspertyzy . Jeżeli ekspertyza wykaże błędy wezwać wykonawcę do ich usunięcia

Witam

poszukać tel do rzeczoznawcy z zakresu budownictwa najlepiej specjalność stolarka okienna i poprosić o wykonanie pisemnej ekspertyzy . Jeżeli ekspertyza wykaże błędy wezwać wykonawcę do ich usunięcia

a na co rzeczoznawca skoro montaż wykonany jest niezgodnie z instrukcją producenta stolarki ???

Pozdrawiam

No faktycznie "trochę" narozrabiali fachowcy. Ja myślę, że szybki kontakt z producentem może pomóc. Jeżeli masz już elewatorów na "rusztowaniach" to tryb oficjalny rzeczoznawcy itd będzie trwało i trwało. Dwa może inna ekipa ,firma niech zrobi to dobrze i wystawi fakturę którą później wyegzekwujesz w ciągu X czasu. Tak niestety to wygląda . Ale da to Ci ten plus, że nie musisz czekać.

Witam

Co do podpierania się instrukcją ITB no niby można ale po co ? ważniejsze są zalecenia producenta zawarte w jego instrukcji i to do tego dokumentu się odnieś w przypadku składania reklamacji. Po opisie wnoszę, że montaż jest do poprawy/ponownego wykonania tym razem zgodnie z instrukcją producent.

Pozdrawiam

Ok, może za głęboko drążę temat, faktycznie instrukcja producenta powinna być obowiązująca i wystarczająca :)

Jeszcze zastanawiam się czy zaizolowanie pianki przed wilgocią to standard czy to już tzw. ciepły montaż?

tak kodeks cywilny - możesz domagać się odszkodowania le musisz udowodnić wysokość szkody , winę wykonawcy i związek przyczynowo skutkowy

Czyli jeśli nie udowodnię poniesionych szkód (po prostu stracony czas i wstrzymanie kolejnych ekip), to nic mi się nie należy z tytułu opóźnienia?

Rzeczoznawca to już chyba ostateczność, do użycia w przypadku jeśli zaczną się wykręcać od poprawienia tego co zrobili źle.

Witam

Jeszcze zastanawiam się czy zaizolowanie pianki przed wilgocią to standard czy to już tzw. ciepły montaż?

Na całe szczęście standard - ja nie znam instrukcji szanujących się producentów w których brak informacji o tej konieczności.

A zapisy w nowelizowanej - od lat :) instrukcji ITB są jeszcze bardziej jednoznaczne - cytuję z pkt 3.5.5. Materiały uszczelniające - "Montaż bez zrealizowania uszczelnienia wszystkich trzech warstw nie jest prawidłowy, gdyż nie zapewnia szczelności"

Pozdrawiam

No faktycznie "trochę" narozrabiali fachowcy. Ja myślę, że szybki kontakt z producentem może pomóc. Jeżeli masz już elewatorów na "rusztowaniach" to tryb oficjalny rzeczoznawcy itd będzie trwało i trwało. Dwa może inna ekipa ,firma niech zrobi to dobrze i wystawi fakturę którą później wyegzekwujesz w ciągu X czasu. Tak niestety to wygląda . Ale da to Ci ten plus, że nie musisz czekać.

Masz na myśli kontakt z producentem czy sprzedawcą?

Podoba mi się rozwiązanie z wzięciem innej ekipy to montażu, bo tym "fachowcom" już nie ufam. Tylko jak zrobić formalnie, żeby to miało jakieś podstawy prawne?

Witam

Na całe szczęście standard - ja nie znam instrukcji szanujących się producentów w których brak informacji o tej konieczności.

A zapisy w nowelizowanej - od lat :) instrukcji ITB są jeszcze bardziej jednoznaczne - cytuję z pkt 3.5.5. Materiały uszczelniające - "Montaż bez zrealizowania uszczelnienia wszystkich trzech warstw nie jest prawidłowy, gdyż nie zapewnia szczelności"

Pozdrawiam

Uff całe szczęście :) W instrukcji producenta też jest zapis o zabezpieczeniu przed wilgocią :yes:

Jest jeszcze kwestia na jaki montaż się umawiałaś z wykonawcą. Za dodatkowe uszczelnienia trzeba zazwyczaj dodatkowo płacić. Bo zabezpieczyć piankę przed wilgocią można samemu lub zlecić w pakiecie z montażem okien.

No dobre pytanie. Zamówiłam okna z montażem, nikt nas nie informował co wchodzi w jego zakres i jakie są opcje dodatkowe. Nie jest to nigdzie podane, ani w ofercie będącej załącznikiem do umowy ani w samej umowie.

Wydaje mi się, że mimo wszystko obowiązuje instrukcja montażu producenta okien, w której jest wzmianka o zabezpieczeniu przed wilgocią foliami lub silikonem, chyba muszą się do niej zastosować?

Uff całe szczęście :) W instrukcji producenta też jest zapis o zabezpieczeniu przed wilgocią :yes:

No tak, to że jest nie oznacza że musi to koniecznie być*zrobione przez sprzedawcę.. bo może klient uznaje, że zrobi to lepiej, taniej itd.

Milva - wchodzimy tu w temat tzw montażu "ciepłego", czyli szczelnego. Zastosowanie dodatkowych lub innych warstw izolacji jest zalecane, ale realnie - kosztuje. Jeśli sprzedawca Ci tego nie proponował - możesz mieć do niego żal lub wykorzystać kruczki prawne by go do tego zmusić by wykonał w imię poprawności.

ugodowo - należałoby zwrócić się z pytaniem o zakresu montażu i ew. wycenę tego etapu.

A reklamację.. hmm.. ja chyba bym zaczął od telefonu do producenta / jego działu serwisu i opisaniu sprawy, czyli za słabe mocowanie + nieszczelność (jak tak wieje, to najzwyczajniej poszukaj ręką przedmuchów w miejscach, które "prześwitują", a same te miejsca najlepiej zaznacz ołówkiem by można je było łatwiej zlokalizować nie tylko przy intensywnym świetle.

W zależności od efektów rozmowy dobrałbym następne kroki - ale to jest tok postępowania dla osoby szukającej zgody a nie waśni.

Witam

Jest jeszcze kwestia na jaki montaż się umawiałaś z wykonawcą. Za dodatkowe uszczelnienia trzeba zazwyczaj dodatkowo płacić. Bo zabezpieczyć piankę przed wilgocią można samemu lub zlecić w pakiecie z montażem okien.

Jak znam nasze realia to KONKRETNEGO zapisu w umowie brak a zatem obowiązuje to co zapisano w instrukcji producenta i jeżeli takowy zapis jest to jedyna kwestia JAK wykonawca to zabezpieczenie wykona a nie CZY je wykona.

Stosowanie foli nie jest jedynym rozwiązaniem, równie dobrze może to zrobić stosując masy uszczelniające np. silikon itp. ważne aby wykonał to zgodnie z sztuką.

Pozdrawiam

Witam

No tak, to że jest nie oznacza że musi to koniecznie być*zrobione przez sprzedawcę.. bo może klient uznaje, że zrobi to lepiej, taniej itd.

Milva - wchodzimy tu w temat tzw montażu "ciepłego", czyli szczelnego. Zastosowanie dodatkowych lub innych warstw izolacji jest zalecane, ale realnie - kosztuje. Jeśli sprzedawca Ci tego nie proponował - możesz mieć do niego żal lub wykorzystać kruczki prawne by go do tego zmusić by wykonał w imię poprawności.

ugodowo - należałoby zwrócić się z pytaniem o zakresu montażu i ew. wycenę tego etapu.

A reklamację.. hmm.. ja chyba bym zaczął od telefonu do producenta / jego działu serwisu i opisaniu sprawy, czyli za słabe mocowanie + nieszczelność (jak tak wieje, to najzwyczajniej poszukaj ręką przedmuchów w miejscach, które "prześwitują", a same te miejsca najlepiej zaznacz ołówkiem by można je było łatwiej zlokalizować nie tylko przy intensywnym świetle.

W zależności od efektów rozmowy dobrałbym następne kroki - ale to jest tok postępowania dla osoby szukającej zgody a nie waśni.

No ja się nie zgadzam - jeżeli masz zapis w instrukcji, że ma być to ma być i nie ma tutaj "dowolności" to, że zdecydowana większość sprzedawców podchodzi do tematu tych zapisów w luźny sposób to jest ICH problem i na 100% przy ewentualnym zgłoszeniu reklamacyjnym producent będzie miał wszelkie podstawy aby reklamacji nie brać na siebie tylko zobowiązać właśnie wykonawcę do poprawienia wykonanej usługi.

Pozdrawiam

na 100% przy ewentualnym zgłoszeniu reklamacyjnym producent będzie miał wszelkie podstawy aby reklamacji nie brać na siebie

Nie za bardzo uogólniasz? Zgłoszę reklamację na zabrudzenie wewnątrz szyby a producent odpisze "reklamacja niezasadna z powodu nieprawidłowego montażu"?

Witam

No ja się nie zgadzam - jeżeli masz zapis w instrukcji, że ma być to ma być i nie ma tutaj "dowolności" to, że zdecydowana większość sprzedawców podchodzi do tematu tych zapisów w luźny sposób to jest ICH problem ...

Powiedzmy że ok, ale na pewno zgodzisz się że to kosztuje więcej (nie tylko same materiały i praca przy ich stosowaniu ale i odpowiednie przygotowanie otworów) powinno być uwzględnione w kosztorysie. Zastosowanie jako "sztuka dla sztuki" mija się wg mnie z celem - pieniądze wyrzucone w błoto.

Witam

Nie za bardzo uogólniasz? Zgłoszę reklamację na zabrudzenie wewnątrz szyby a producent odpisze "reklamacja niezasadna z powodu nieprawidłowego montażu"?

Nie za bardzo rozumiem co ma zabrudzenie wewnątrz szyby do montażu ??

Powiedzmy że ok, ale na pewno zgodzisz się że to kosztuje więcej (nie tylko same materiały i praca przy ich stosowaniu ale i odpowiednie przygotowanie otworów) powinno być uwzględnione w kosztorysie. Zastosowanie jako "sztuka dla sztuki" mija się wg mnie z celem - pieniądze wyrzucone w błoto.

Oczywiście, że tak PRAWIDŁOWY montaż musi kosztować to nie podlega kwestii.

Pytanie czy Inwestor, który otrzyma informację np. montaż wg zaleceń producenta 40zł/mb ale ... "możemy zrobić taniej za 18zł" i pojawia się takowy zapis w umowie, że Inwestor sobie zażyczył montażu na samą pianę - więc teraz by było OK.

A jak zacznie po 4 latach "wiać" pomiędzy ramą a oknem to reklamacji ni ma :/

Pozdrawiam

Witam

Oczywiście, że tak PRAWIDŁOWY montaż musi kosztować to nie podlega kwestii.

Pytanie czy Inwestor, który otrzyma informację np. montaż wg zaleceń producenta 40zł/mb ale ... "możemy zrobić taniej za 18zł" i pojawia się takowy zapis w umowie, że Inwestor sobie zażyczył montażu na samą pianę - więc teraz by było OK.

A jak zacznie po 4 latach "wiać" pomiędzy ramą a oknem to reklamacji ni ma :/

Pozdrawiam

W pełni się zgadzam. Gdybyśmy mieli przedstawione różne opcje montażu i wybrali najtańszy montaż na piankę, to OK, nie miałabym przecież pretensji. Ale opcji nie podali nam żadnych, więc wymagam montażu zgodnego z instrukcją producenta. Tym bardziej, że za montaż płacimy ponad 100zł/szt okna (to chyba wystarczy na wkręty, klocki, piankę i silikon bądź folię?).

Poza tym nie o samą piankę się rozchodzi, ale też brak klocków podporowych i niezamocowanie okien na całym obwodzie, a to są podstawowe błędy przy montażu okien.

Witam

W pełni się zgadzam. Gdybyśmy mieli przedstawione różne opcje montażu i wybrali najtańszy montaż na piankę, to OK, nie miałabym przecież pretensji. Ale opcji nie podali nam żadnych, więc wymagam montażu zgodnego z instrukcją producenta. Tym bardziej, że za montaż płacimy ponad 100zł/szt okna (to chyba wystarczy na wkręty, klocki, piankę i silikon bądź folię?).

Poza tym nie o samą piankę się rozchodzi, ale też brak klocków podporowych i niezamocowanie okien na całym obwodzie, a to są podstawowe błędy przy montażu okien.

Krótko i na temat !

Więcej takich Inwestorów i za 5-8 lat wszyscy się nauczymy poprawnie wykonywać swoją pracę - w szerokim tego słowa pojęciu - od INFORMACJI aż po wykonanie.

Pozdrawiam