siema64 19.11.2015 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Mam kocioł 35 kw górnego spalania który pochłania w mrozy 3 tony węgla/ miesiąc .Wymienię go na podajnikowy 25 kw /do ogrzania 380m domu z lat 80/Instalator poleca klimosza żeliwnego z retortą. Jednak zastanawia mnie fakt że mam w nim palić ekogroszkiem po 1000 zł więc nie jestem pewna czy to dobry wybór.Nie będę się starała o dofinansowanie więc nie musi to być kocioł 5 klasy. Ma spalc gorsze ekogroszki, sterownik ma być łatwy w obsłudze bo nie mam doświadczenie i na początek pewnie będę paliła w automacie.Jest tak duży wybór że kobiecie trudno się połapać a im więcej czytam tym mniej wiem i tylko tracę pewność. Instalatorzy polecają to co mają w ofercie i tylko swoje kotły chwalą .Myślałam o ognowo eko plus-dobra cena ale czy to dobry i nie problemowy kocioł?Może dopłacić 2000 zł i wziąć M?A może inny ale jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 19.11.2015 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Sugeruję zadać to pytanie w którymś z wątków o ogrzewaniu:Kotły na paliwa stałeOgrzewanie... tam zagląda sporo osób zorientowanych w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siema64 19.11.2015 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 To mogę poprosić o przeniesienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siema64 21.11.2015 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2015 Zawęziłam wybór do;1,sas solid2 ogniwo eko plus MSolid ze względu na czujnik żaru bo zupełnie nie znam się na sterownikach ani kopczykach i potrzebuję dobrego automatu.Nie nalegam tez na 5 klasę. Szukam dobrego kotła który będzie bardziej ekonomiczny od poprzednika Poradzcie co wybrać bo czas nagli a sama nie potrafię dokonać wyboru. Muszę jeszcze potem przekonać rodzinę bo instalator namieszał im w głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siema64 22.11.2015 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Ponawiam prośbę o pomoc w wyborze kotła j.w.Czy możecie zerknąć na solida-czy jego palnik będzie spalał gorsze gatunki groszku czy tylko te drogie mało spiekające? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.11.2015 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Skoro zawęziłaś już krąg poszukiwań do tych dwóch, wybrałbym M-kę. Za to co do tych paliw to właśnie te tańsze, czytaj mniej kaloryczne są łatwiejsze w spalaniu i się nie spiekają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siema64 22.11.2015 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Ale te tańsze da radę spalic bez problemów takim palnikiem jaki jest w sasie solid?W DTR kotła jest zapis o granulacji-do 25 mm o nieskiej spiekalności.Zupełnie nie znam się na rodzajach palników.Mam tylko zakodowane w głowie że palniki tzw II generacji lepiej spalają gorsze groszki np. czarną perłę a te starszego typu wymagają groszków z lepszymi parametrami a co pewnie za tym idzie i ceną.Jaki więc jest palnik w sasie solid?Przedstawiciele z mego regionu nie odbierają telefonów i nie mam kogo zapytać.Boję się też że powiedzą to co chcę usłyszeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 22.11.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Ale te tańsze da radę spalic bez problemów takim palnikiem jaki jest w sasie solid?W DTR kotła jest zapis o granulacji-do 25 mm o nieskiej spiekalności. Zupełnie nie znam się na rodzajach palników.Mam tylko zakodowane w głowie że palniki tzw II generacji lepiej spalają gorsze groszki np. czarną perłę a te starszego typu wymagają groszków z lepszymi parametrami a co pewnie za tym idzie i ceną. Jaki więc jest palnik w sasie solid?Przedstawiciele z mego regionu nie odbierają telefonów i nie mam kogo zapytać.Boję się też że powiedzą to co chcę usłyszeć. Czytaj że zrozumieniem co napisał Ci Karoka. Sam palę czarną perłą i jest łatwa w spalaniu. Minus to dużo popiołu. Palnik mam II generacji ekoenergię i paliłem w tamtym roku węglem z górnej pólki cenowej i dużej mocy (wesoła) i był koszmar bo węgiel się spiekał i nierównomiernie wypalał na palniku. Wniosek jest taki że węgiel tani jest słabszy mniej się spieka ale więcej go spalisz. Wegiel drogi jest przeważnie mocniejszy i trudniej go spalić, spalisz go mniej. Pytanie co bardziej się opłaca. Ją drugi raz bym nie kupił kotła z tym palnikiem co mam obecnie, teraz wybrał bym mały obrotowy Ardeo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.11.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 KaliMi trochę bardziej rozwinął temat Z tym że ja wolę mieć tego żeliwnioka bo nigdy nie wiadomo na co się trafi, węgiel mam na myśli a zawsze na tych Bruceropodobnych lepiej takiego tyfusa zutylizujesz jak na przykład na fajce. Z tego co widzę w necie to na tych fotkach które są w Solid palnik wygląda na fajkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts