Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieproszeni goście na dachu

norwinski

Recommended Posts

Szanowni forumoowicze, jeżeli wątek w złym miejscu, proszę o przeniesienie. Mam problem z ptactwem na moim dachu. Zagnieździło mi się teego sporo pod połaciami, które niestety nie najlepeij zabezpieczyłem. Sporo też obsiaduje mój dach i sami rozumiecie jak wygląda blacha po ich odchodach, nie wspomnę już o kostce przed domem. Możecie poradzić jakieś dobre, ale humanitarne rozwiązanie? Straszak dźwiękowy działał kilka dni, ale chyba się przyzwyczaiły, sztuczne ptaki w ogóle nie pomagają, mam kolce plastikowe na skrajach dachu, ale nie specjallnie to wygląda i wciąż problemy z ptakami pod podbitką dachową.

Szanowni forumoowicze, jeżeli wątek w złym miejscu, proszę o przeniesienie. Mam problem z ptactwem na moim dachu. Zagnieździło mi się teego sporo pod połaciami, które niestety nie najlepeij zabezpieczyłem. Sporo też obsiaduje mój dach i sami rozumiecie jak wygląda blacha po ich odchodach, nie wspomnę już o kostce przed domem. Możecie poradzić jakieś dobre, ale humanitarne rozwiązanie? Straszak dźwiękowy działał kilka dni, ale chyba się przyzwyczaiły, sztuczne ptaki w ogóle nie pomagają, mam kolce plastikowe na skrajach dachu, ale nie specjallnie to wygląda i wciąż problemy z ptakami pod podbitką dachową.

Jakie to ptaki pod podbitką, jaskółki ?

Odchody ptasie wchodzą w reakcję z powłoką lakierniczą blachodachówki. Skracają jej żywotność.

Zagnieździło mi się teego sporo pod połaciami, które niestety nie najlepeij zabezpieczyłem.
Trzeba lepiej zabezpieczyć.

Zbudowałeś miejsca lęgowe, a teraz się dziwisz że ptaki z nich korzystają. Dla mnie błędem jest samo robienie podbitki. Ja mam szlifowane i lakierowane końce belek. Zamiast podbitki - nadbitka. A i tak w paru miejscach ptaki znalazły niedotynkowane miejsca i zrobiły sobie gniazda w styropianie.

Jest to dość typowy problem. Powodem może być brak grzebienia przy okapie. Jak krycie wstępne masz wykonane papę to dach jest chroniony natomiast jak masz folią to jej degradacja wielce prawdopodobna. konieczne a humanitarne działanie to usuniecie gniazd przed okresem lęgowym czyli teraz lub wczesną wiosną i uszczelnienie (zablokowanie) otworów. Ptaki nie mając możliwości ulokowania gniazd przestaną przesiadywać na dachu. Pozdrawiam.