krzysieek 22.11.2015 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 podobno najwyższa pólka wełna rzecz jasna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosik 22.11.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 (edytowane) na scianie 15 0,33 miała być , na dachu zakłądam obecnie rockwoola toprock super 15 miedzy krokwie i 10 na to superrock obydwie 0,35 bodajze mają Ja bym zwiększył do 20cm na ścianie o jeszcze niższej lambdzie,nie będzie to aż tak dużo większy koszt tak sadzę a na w dachu dodałbym jeszcze z min.10cm więcej. Ale tak jak mówię,to ja bym tak zrobił chociaż jak masz jeszcze możliwość to ograniczenie strat energii to podstawa i niskie rachunki za ogrzewanie obojetnie czym byś grzał. Tylko będzie problem wtedy z doborem źródła ciepła,bo obciążenie spadnie Ci do 4kW i wtedy....no cóż,nie ma kotłów na rynku o takiej mocy nominalnej Ale tutaj niech wypowiedzą się "fachmany" pd wegla zwanego eko co w takim domku zrobić teraz Już widze co,porada będzie,nie izolować bo spadnie obciążenie cieplne Edytowane 22 Listopada 2015 przez Ktosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.11.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Dlatego jak już to pelleciak. Sam się rozpala i ma duży zakres modulacji mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosik 22.11.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Dlatego jak już to pelleciak. Sam się rozpala i ma duży zakres modulacji mocy. Dokładnie,typowy pelleciak a nie mieszaniec bo jak coś jest to wszystkiego to wiadomo,że do niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosik 22.11.2015 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 (edytowane) a o co chodzi z izolacją? i jak sie nazywa stolarz? A ty skąd jesteś jeśli można wiedziec? A ja skąd jestem ? No cóż...20km od Rybnika Poniżej masz kuchnię od grosmana,u mnie,dokładnie 4,6tys.zł http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=6012414&viewfull=1#post6012414 Edytowane 22 Listopada 2015 przez Ktosik nie zamierzone "kłamstwo' w sprawie ceny ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.B.C. 23.11.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 w najgorszym przypadku 15 tys ta pompę mi instalator doradzał podsumowaliscie go dosyć. Dosadnie;) Tak sobie myślę, że w sumie to jak ktoś ma kocioł i nie chce mu się palić w nim w lecie czy ciepłą jesienią to taka pompa ciepła do cwu może być ciekawym rozwiązaniem. No... Tylko kosztuje .... Mówisz 15 tysięcy za pompę ciepła do cwu... a jaka moc pompy? Powierzchnia domu? Ma ktoś zwas może takie pompy ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.11.2015 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Mówisz 15 tysięcy za pompę ciepła do cwu... a jaka moc pompy? Powierzchnia domu? A co ma powierzchnia domu do pompy CWU? 15 tysięcy za taką pompę, to dla normalnego domu nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysieek 23.11.2015 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 (edytowane) A co ma powierzchnia domu do pompy CWU? 15 tysięcy za taką pompę, to dla normalnego domu nieporozumienie. Za pompę niecałe 7tys całość miała być 15 on mi polecał pompę zamiast bojlera do cwu pisałem o tym wcześniej. Edytowane 23 Listopada 2015 przez krzysieek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.11.2015 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Za pompę niecałe 7tys całość miała być 15 on mi polecał pompę zamiast bojlera do cwu pisałem o tym wcześniej. Czyli dokładasz 5-7 tysięcy i masz pompę na całość. Nie warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 23.11.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Dlatego jak już to pelleciak. Sam się rozpala i ma duży zakres modulacji mocy. Przepraszam, ale jestem odmiennego zdania: porządny pelletowiec, to kocioł pracujący okresowo na jednej mocy i współpracujący z zasobnikiem. Nie spotkałem jeszcze porządnego pelletowca, który pracowałby dobrze w dużym obszarze zmiennych obciążeń. Tylko jedna moc. Nagrzać baniak i spać. Choćby dobę. Do następnego grzania. Dopiero wówczas ma to sens i jest sprawne, ekologiczne oraz finansowo przyjazne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa.834 23.11.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 15 tysięcy za taką pompę, to dla normalnego domu nieporozumienie. 15 tysięcy to spory wydatek, ale z tego co się orientuję to raczej nie trzeba płacić aż tyle. pompa ciepła do cwu to koszt rzędu 8 do 10 tys. (w zależności od tego w jakiej konfiguracji - czy z czymś łączysz etc, np kociol, to potrzebujesz specjalnej węzownicy itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosik 23.11.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 15 tysięcy to spory wydatek, ale z tego co się orientuję to raczej nie trzeba płacić aż tyle. pompa ciepła do cwu to koszt rzędu 8 do 10 tys. (w zależności od tego w jakiej konfiguracji - czy z czymś łączysz etc, np kociol, to potrzebujesz specjalnej węzownicy itd) A no własnie,7-8 klocków za kociołoł,7 klocków za pompę do cwu to gdzie jest sens tego wszystkiego jak za parę klocków 5-7 więcej mamy jedno urządzenie grzewcze do c.o i cwu bez upierdliwego węgla zwanego eko ? Tutaj jest już komin,nie potrzebnie ale jest to i trzeba dopłacić ale czy nie warto jak tym bardziej eksploatacja wychodzi taniej niż wegiel zwany eko ? To już odpowiedź do samych inwestorów na ile ta tańsza eksploatacja jest wazna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa.834 23.11.2015 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 A no własnie,7-8 klocków za kociołoł,7 klocków za pompę do cwu to gdzie jest sens tego wszystkiego jak za parę klocków 5-7 więcej mamy jedno urządzenie grzewcze do c.o i cwu bez upierdliwego węgla zwanego eko ? Tutaj jest już komin,nie potrzebnie ale jest to i trzeba dopłacić ale czy nie warto jak tym bardziej eksploatacja wychodzi taniej niż wegiel zwany eko ? To już odpowiedź do samych inwestorów na ile ta tańsza eksploatacja jest wazna. jedno urządzenie - pompa ciepła zwykła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysieek 23.11.2015 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 A no własnie,7-8 klocków za kociołoł,7 klocków za pompę do cwu to gdzie jest sens tego wszystkiego jak za parę klocków 5-7 więcej mamy jedno urządzenie grzewcze do c.o i cwu bez upierdliwego węgla zwanego eko ? Tutaj jest już komin,nie potrzebnie ale jest to i trzeba dopłacić ale czy nie warto jak tym bardziej eksploatacja wychodzi taniej niż wegiel zwany eko ? To już odpowiedź do samych inwestorów na ile ta tańsza eksploatacja jest wazna. Jeśli miałbym ja kupować to tak...ale po lekturze forum doszedłem do wniosku że pompa tylko do cwu nie ma sensu..a bojler to kwestia 1 tys więc różnica w stosunku do >20 tys jest już taka jak pisałem wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa.834 23.11.2015 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Jeśli miałbym ja kupować to tak...ale po lekturze forum doszedłem do wniosku że pompa tylko do cwu nie ma sensu..a bojler to kwestia 1 tys więc różnica w stosunku do >20 tys jest już taka jak pisałem wcześniej ja powiem jeszcze tak -z jednej strony inwestowanie pozniej wychodzi na dobre, z drugiej łatwo napisac o dorzucaniu 5 czy 7 tysięcy, bo wyjdzie opłacalnie. najlepiej wyposrodkować, choc to tez niełatwe. co do węgla zwanego eko, to też nie popieram. ewentualnie inwestycję mozna zrobic dwuetapowo. kupic kocioł na pellet, zobaczyc jak sie sprawdza, a ewentualnie kiedyś w zyciu (jak sie zbierze troche kasy) dokupic pompę ciepła do cwu i miec dwa źródła. pompę podłączysz pozniej spokojnie do kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosik 23.11.2015 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 (edytowane) jedno urządzenie - pompa ciepła zwykła? Tak,jedno urządzenie,nie wiem czy pompa ciepła jest zwykła czy niezwykła ale chodziło mi o pompę powietrze-woda do c.o+cwu Jeśli miałbym ja kupować to tak...ale po lekturze forum doszedłem do wniosku że pompa tylko do cwu nie ma sensu..a bojler to kwestia 1 tys więc różnica w stosunku do >20 tys jest już taka jak pisałem wcześniej Twoja decyzja,życzę większej różnicy między inwestycjami ale życie pokazuje inaczej ewentualnie inwestycję mozna zrobic dwuetapowo. kupic kocioł na pellet, zobaczyc jak sie sprawdza, a ewentualnie kiedyś w zyciu (jak sie zbierze troche kasy) dokupic pompę ciepła do cwu i miec dwa źródła. pompę podłączysz pozniej spokojnie do kotła Bez sensu,to by oznaczało ogromną inwestycję podobną do tej,że wywala się w błoto 10tys.zł za kocioł,żeby potem za kilka lat wyrzucić go na złom i dalej inwestować 20tys.zł w pompę lub w kolejny kocioł. Pompa ciepła do cwu w żadnym przypadku nie jest zasadną inwestycją. Jeśli ma być już paliwo stałe to tylko i wyłącznie na pellet i to dedykowany,bez mieszańców i do tego bojler ale nie malutki typu 80l a duży min.140l żeby potem wykorzystać w pełni tanią taryfe. Edytowane 23 Listopada 2015 przez Ktosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.11.2015 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 ...a ewentualnie kiedyś w zyciu (jak sie zbierze troche kasy) dokupic pompę ciepła do cwu i miec dwa źródła. pompę podłączysz pozniej spokojnie do kotła Nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysieek 23.11.2015 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 (edytowane) Tak,jedno urządzenie,nie wiem czy pompa ciepła jest zwykła czy niezwykła ale chodziło mi o pompę powietrze-woda do c.o+cwu Twoja decyzja,życzę większej różnicy między inwestycjami ale życie pokazuje inaczej Bez sensu,to by oznaczało ogromną inwestycję podobną do tej,że wywala się w błoto 10tys.zł za kocioł,żeby potem za kilka lat wyrzucić go na złom i dalej inwestować 20tys.zł w pompę lub w kolejny kocioł. Pompa ciepła do cwu w żadnym przypadku nie jest zasadną inwestycją. I tu się zgadzamy pompa do cwu. To dla mnie żadna inwestycja i nie widzę dla niej żadnych plusów obecnie w stosunku do bojlera.. Za kilka lat zweryfikuje palenie groszkiem bądź pelletem i wtedy pomyślę bądź może o pompię na całość .. Edytowane 23 Listopada 2015 przez krzysieek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysieek 23.11.2015 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 a czy w dobrych kotłach na pellet są awaryjne ruszty? orientuje się ktoś jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosik 23.11.2015 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 a czy w dobrych kotłach na pellet są awaryjne ruszty? orientuje się ktoś jak to wygląda? Do czego taki rusz ? Jeśli chodzi Ci o drewienko i przyjemność z widoku ognia to będziesz miał kominek do tego czyli przyjemne z pożytecznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts