Liwko 22.11.2015 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Przemyślałem sprawę. Pompa odpadła niestety głównie względy ekonomicznie po prostu chyba mnie na nią nie stać. Upewnię się jak zrobie OZC. Na chwilę obecną wracam w stronę kotłów i tutaj o ile zaczynałem od sasa czy defro w chwili obecnej bardziej skłaniam się w stronę ogniwo Eko plusa 16 bądź Skam-p plus 12. Jakieś konkretne wskazanie? Czy idę w dobrym kierunku jeśli chodzi o kocioł zwłaszcza w świetle porad mojego byłego instalatora? Skoro piszesz, że możesz mieć kiedyś podciągnięty gaz, to nie możesz kupić taniego kociołka i wydzierżawić butlę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysieek 22.11.2015 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Skoro piszesz, że możesz mieć kiedyś podciągnięty gaz, to nie możesz kupić taniego kociołka i wydzierżawić butlę? posłałem maila do pgnig i narazie czekam na odpowiedz ....a co do tego "kiedyś" to szwagier czeka juz 8 lat i nic nie słychac zeby sie ruszało... staneło na początku wsi i stoi ( sami górnicy) no i ceny gazu z butli to nie to samo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 22.11.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 To nie tak , już i tak zmieniłem podejście po przeczytaniu tego forum i jestem juz blisko kupna kotła 10 Kw a narzekać i tak będe bo jestem chłopak z bloków. Dopiero po kilku sezonach się przyzwyczaje. Odnośnie Jaką sprawność ma ten skamp przy przy pracy na 20-30% mocy nominalnej i co to oznacza czyli przy pracy przez większość sezonu grzewczego ? sugerowałem się słowami z ciiepłowłasciwe ze w kotłach z podajnikiem sprawność jest zblizona do nominalnej nawet przy 30 % U mnie obecnie pracuje skam-p 12kw z ardeo i te procenty sprawności tyle dla mnie znaczą,że spala mi 8,5-9kg na dobę miału za 460zł tona (razem z cwu, bo pompiarze podają zużycie prądu bez cwu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.11.2015 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 (razem z cwu, bo pompiarze podają zużycie prądu bez cwu). A kto ci tak powiedział? Ja osobiście nawet nie mam możliwości tego rozgraniczyć, mogę tylko jedynie szacować widząc pobór z lata. Natomiast nie spalam gówna typu miał, szanuję siebie, moją rodzinę i moich sąsiadów. Nigdy bym sobie i im tego nie zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 22.11.2015 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 A kto ci tak powiedział? Ja osobiście nawet nie mam możliwości tego rozgraniczyć, mogę tylko jedynie szacować widząc pobór z lata. Natomiast nie spalam gówna typu miał, szanuję siebie, moją rodzinę i moich sąsiadów. Nigdy bym sobie i im tego nie zrobił. Nie pamietasz naszej dyskusji o rachunkach za prąd? Krótka pamięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysieek 22.11.2015 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 U mnie obecnie pracuje skam-p 12kw z ardeo i te procenty sprawności tyle dla mnie znaczą,że spala mi 8,5-9kg na dobę miału za 460zł tona (razem z cwu, bo pompiarze podają zużycie prądu bez cwu). Na stronie podają że średnie dobowe spalanie to 12-20 przy 12 kw maksymalne to może prawie 2 kg/h a przy 30% około 0,6 kg/h więc chyba nieźle:) a powiedz mi Twój domek ma zapotrzebowanie coś jak mój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 22.11.2015 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Na stronie podają że średnie dobowe spalanie to 12-20 przy 12 kw maksymalne to może prawie 2 kg/h a przy 30% około 0,6 kg/h więc chyba nieźle:) a powiedz mi Twój domek ma zapotrzebowanie coś jak mój? Zapotrzebowanie około 6kW wg ciepło właściwe. Dziś jest zimniej więc spalanie około 0,3-0,4 kg\h. Liwko ty dyżurujesz bo ktosik-arturek ma wolny weekend? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.11.2015 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Nie pamietasz naszej dyskusji o rachunkach za prąd? Krótka pamięć. No nie pamiętam, przypomnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysieek 22.11.2015 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Zapotrzebowanie około 6kW wg ciepło właściwe. Dziś jest zimniej więc spalanie około 0,3-0,4 kg\h. co Cię przekonało do skam-p? i między czym wybierałęś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 22.11.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 No nie pamiętam, przypomnij. Leci raport za spam. Temat jest pomoc w doborze kotła. Krzysiek na pewno nie pchaj się w zasypowca. Jeśli ekogroszek to maks 10-12kw podobnie pellet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 22.11.2015 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 co Cię przekonało do skam-p? i między czym wybierałęś? Przepraszam za post pod postem. Uroki mobilnego forum. Wybierałem między Rbr 12kw, ogniwo 10kw i skam-p 12kw ardeo. Czemu skam? Ponieważ sterownik SPP, palenie miałem, kontakt z Jareckim, sterowanie przez net no i cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysieek 22.11.2015 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 mówimy o plusie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosik 22.11.2015 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 (edytowane) a tak na poważnie to nie widziałem czy są kotły z podajnikiem o takich mocach.. Sas solid nad którym mysłalem zaczyna się do 14 defro też najmniejszy 10, skamp 12 ogniwo od 10, szczerze im więcej czytam tym bardziej nie umiem się zdecydować No własnie,nie ma kotłów na rynku o mocy grzewczej jakiej potrzebujesz czyli jaki z tego wniosek wyciągniesz jak kazdy kocioł będzie mocno przewymiarowany ? Czytałeś o przewymiarowaniu kotłów ? Co się dzieje ? A z jaką sprawnością będą pracowały te kotły jaki wymieniasz przy pracy z 10-20% mocy nominalnej przez większą część sezonu grzewczego i co to oznacza dla Ciebie i dla budżetu ? Zrób OZC a potem wybieraj,dobra rada. Edytowane 22 Listopada 2015 przez Ktosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 22.11.2015 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 mówimy o plusie tak Arde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysieek 22.11.2015 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Buahaha krzysieek nie pakuj się w węgiel do swojego nowego domu, będziesz tego mocno żałował. Mamy XXI wiek, a ty chcesz parowozem się wlec? Dla twojej wiedzy. Mam dom 133m2, średnio ocieplony i za CO i CWU płacę około 1100-1500zł (w zależności od zimy i cen prądu) i palcem nie tykam. Za jakiś czas założę sobie panele PV i rachunki zjadą mi do zera a ty i ten wyżej co tobie tak źle życzy, zostaniecie z tym głupim węglem w swoich domach. Nie pchaj się w węgiel, dobrze ci radzę. Jak wcześniej wspomniałęm pompa mi odpada za duze koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosik 22.11.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Jak wcześniej wspomniałęm pompa mi odpada za duze koszty Jakie są to koszty ? Chciałeś kupować dodatkowo pompę ciepła do cwu czyli łącznie z kotłem ile byś przewidywał na taką inwestycję ? zastanawiam się jeszcze nad kupnem pompy ciepła na okresy przejściowe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.11.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Jak wcześniej wspomniałęm pompa mi odpada za duze koszty Licz. 5m2 kotłowni+komin+kocioł+pompa do CWU (chciałeś)=? Pompa dla twojego domu to okolice 20tyś. Jaka wychodzi ci różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 22.11.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 mówimy o plusie tak Skam plus ma ardeo, skam-p ma chyba ewmara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysieek 22.11.2015 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Licz. 5m2 kotłowni+komin+kocioł+pompa do CWU (chciałeś)=? Pompa dla twojego domu to okolice 20tyś. Jaka wychodzi ci różnica? Tylko ze kotłownie i kominy już mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosik 22.11.2015 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Leci raport za spam. Temat jest pomoc w doborze kotła. Jak uzasadnisz zgłoszenie wg poniższego ? : Jakbyście to rozwiazali na tym etapie zamiast kotła.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts