Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w wyborze kotła

krzysieek

Recommended Posts

Przemyślałem sprawę. Pompa odpadła niestety głównie względy ekonomicznie po prostu chyba mnie na nią nie stać. Upewnię się jak zrobie OZC. Na chwilę obecną wracam w stronę kotłów i tutaj o ile zaczynałem od sasa czy defro w chwili obecnej bardziej skłaniam się w stronę ogniwo Eko plusa 16 bądź Skam-p plus 12. Jakieś konkretne wskazanie? Czy idę w dobrym kierunku jeśli chodzi o kocioł zwłaszcza w świetle porad mojego byłego instalatora?

Skoro piszesz, że możesz mieć kiedyś podciągnięty gaz, to nie możesz kupić taniego kociołka i wydzierżawić butlę?

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Skoro piszesz, że możesz mieć kiedyś podciągnięty gaz, to nie możesz kupić taniego kociołka i wydzierżawić butlę?

posłałem maila do pgnig i narazie czekam na odpowiedz ....a co do tego "kiedyś" to szwagier czeka juz 8 lat i nic nie słychac zeby sie ruszało... staneło na początku wsi i stoi ( sami górnicy) no i ceny gazu z butli to nie to samo....

To nie tak , już i tak zmieniłem podejście po przeczytaniu tego forum i jestem juz blisko kupna kotła 10 Kw a narzekać i tak będe bo jestem chłopak z bloków. Dopiero po kilku sezonach się przyzwyczaje.

Odnośnie

Jaką sprawność ma ten skamp przy przy pracy na 20-30% mocy nominalnej i co to oznacza czyli przy pracy przez większość sezonu grzewczego ?

sugerowałem się słowami z ciiepłowłasciwe ze w kotłach z podajnikiem sprawność jest zblizona do nominalnej nawet przy 30 %

U mnie obecnie pracuje skam-p 12kw z ardeo i te procenty sprawności tyle dla mnie znaczą,że spala mi 8,5-9kg na dobę miału za 460zł tona (razem z cwu, bo pompiarze podają zużycie prądu bez cwu).

(razem z cwu, bo pompiarze podają zużycie prądu bez cwu).

A kto ci tak powiedział? Ja osobiście nawet nie mam możliwości tego rozgraniczyć, mogę tylko jedynie szacować widząc pobór z lata. Natomiast nie spalam gówna typu miał, szanuję siebie, moją rodzinę i moich sąsiadów. Nigdy bym sobie i im tego nie zrobił.

A kto ci tak powiedział? Ja osobiście nawet nie mam możliwości tego rozgraniczyć, mogę tylko jedynie szacować widząc pobór z lata. Natomiast nie spalam gówna typu miał, szanuję siebie, moją rodzinę i moich sąsiadów. Nigdy bym sobie i im tego nie zrobił.

Nie pamietasz naszej dyskusji o rachunkach za prąd? Krótka pamięć.

U mnie obecnie pracuje skam-p 12kw z ardeo i te procenty sprawności tyle dla mnie znaczą,że spala mi 8,5-9kg na dobę miału za 460zł tona (razem z cwu, bo pompiarze podają zużycie prądu bez cwu).

Na stronie podają że średnie dobowe spalanie to 12-20 przy 12 kw maksymalne to może prawie 2 kg/h a przy 30% około 0,6 kg/h więc chyba nieźle:) a powiedz mi Twój domek ma zapotrzebowanie coś jak mój?

Na stronie podają że średnie dobowe spalanie to 12-20 przy 12 kw maksymalne to może prawie 2 kg/h a przy 30% około 0,6 kg/h więc chyba nieźle:) a powiedz mi Twój domek ma zapotrzebowanie coś jak mój?

Zapotrzebowanie około 6kW wg ciepło właściwe. Dziś jest zimniej więc spalanie około 0,3-0,4 kg\h.

Liwko ty dyżurujesz bo ktosik-arturek ma wolny weekend?

a tak na poważnie to nie widziałem czy są kotły z podajnikiem o takich mocach.. Sas solid nad którym mysłalem zaczyna się do 14 defro też najmniejszy 10, skamp 12 ogniwo od 10, szczerze im więcej czytam tym bardziej nie umiem się zdecydować

No własnie,nie ma kotłów na rynku o mocy grzewczej jakiej potrzebujesz czyli jaki z tego wniosek wyciągniesz jak kazdy kocioł będzie mocno przewymiarowany ?

Czytałeś o przewymiarowaniu kotłów ? Co się dzieje ?

A z jaką sprawnością będą pracowały te kotły jaki wymieniasz przy pracy z 10-20% mocy nominalnej przez większą część sezonu grzewczego i co to oznacza dla Ciebie i dla budżetu ?

Zrób OZC a potem wybieraj,dobra rada.

Edytowane przez Ktosik

Buahaha :D

krzysieek nie pakuj się w węgiel do swojego nowego domu, będziesz tego mocno żałował. Mamy XXI wiek, a ty chcesz parowozem się wlec?

Dla twojej wiedzy. Mam dom 133m2, średnio ocieplony i za CO i CWU płacę około 1100-1500zł (w zależności od zimy i cen prądu) i palcem nie tykam. Za jakiś czas założę sobie panele PV i rachunki zjadą mi do zera a ty i ten wyżej co tobie tak źle życzy, zostaniecie z tym głupim węglem w swoich domach. Nie pchaj się w węgiel, dobrze ci radzę.

Jak wcześniej wspomniałęm pompa mi odpada za duze koszty