krzysieek 22.11.2015 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Jakie są to koszty ? Chciałeś kupować dodatkowo pompę ciepła do cwu czyli łącznie z kotłem ile byś przewidywał na taką inwestycję ? w najgorszym przypadku 15 tys ta pompę mi instalator doradzał podsumowaliscie go dosyć. Dosadnie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosik 22.11.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Tylko ze kotłownie i kominy już mam. Zatem poczytaj sobie: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171750-Pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda&p=6996762&viewfull=1#post6996762 i http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171750-Pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda&p=6999842&viewfull=1#post6999842 A ty jeszcze chciałeś płacić dodatkową kasę za pompę ciepła do cwu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 22.11.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Jak uzasadnisz zgłoszenie wg poniższego ? : Hmmm, może tym że to dział kotły na paliwo stałe? Arturek wiesz, że jesteś na "warunkowym" od redakcji a połowa twoich postów jest w tym dziale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosik 22.11.2015 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Hmmm, może tym że to dział kotły na paliwo stałe? Arturek wiesz, że jesteś na "warunkowym" od redakcji a połowa twoich postów jest w tym dziale? W takim razie skoro sam założyciel prosił o pomoc w doradzaniu czegoś innego niż tylko kotła to poproś Moderatora o przeniesienie watku do działu "Ogrzewanie" Jakbyście to rozwiazali na tym etapie zamiast kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 22.11.2015 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 W takim razie skoro sam założyciel prosił o pomoc w doradzaniu czegoś innego niż tylko kotła to poproś Moderatora o przeniesienie watku do działu "Ogrzewanie" Ja nie zrobiłem takiego burdelu z działami na forum, to i nie będę tego sprzątał. Kolejna sprawa to istnieje też coś takiego jak PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosik 22.11.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Ja nie zrobiłem takiego burdelu z działami na forum, to i nie będę tego sprzątał. Kolejna sprawa to istnieje też coś takiego jak PW. Dla mnie PW nie istnieje bo od tego jest forum,nie jestem cichociemnym sprzedawca niczego żeby pisać komuś potajemnie na PW. Od tego jest ogólnodostepne forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.11.2015 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Tylko ze kotłownie i kominy już mam. A czyja to wina? Tak to właśnie bywa, jak się pomocy na forum szuka na etapie wyboru kotła Komin można spisać na straty, ale z kotłowni możesz jeszcze zrobić np. prlanio-suszarnię lub coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.11.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Dla mnie PW nie istnieje bo od tego jest forum,nie jestem cichociemnym sprzedawca niczego żeby pisać komuś potajemnie na PW. Czyżby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 22.11.2015 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Dla mnie PW nie istnieje bo od tego jest forum,nie jestem cichociemnym sprzedawca niczego żeby pisać komuś potajemnie na PW. Od tego jest ogólnodostepne forum. Ha ha, ładny oszukaniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysieek 22.11.2015 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 A czyja to wina? Tak to właśnie bywa, jak się pomocy na forum szuka na etapie wyboru kotła Komin można spisać na straty, ale z kotłowni możesz jeszcze zrobić np. prlanio-suszarnię lub coś innego. fakt tu dałem ciała, nie przemyślałem do przodu tak daleko ale jak juz pisałem komin i tak zrobiłem pod kominek i wentylacje ( żona uparła się na kominek) na budowie mam około 300 stempli kilka kubików desek pozwolenie na wycięcie kilku brzózek oraz w planach wyciecie kilku gigantycznych olch i pod tym kątem też patrzyłem ( głownie chciałem tym palić w okresie letnim). Kotłownia jest w piwnicy jeszcze nie zagracona mnóstwo miejsca. Jak wygram w totka i będe budował inny domek to juz bedę wiedział co i jak na chwilę obecną jest jak jest i teraz musze jak najlepiej to wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.11.2015 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 fakt tu dałem ciała, nie przemyślałem do przodu tak daleko ale jak juz pisałem komin i tak zrobiłem pod kominek i wentylacje ( żona uparła się na kominek) na budowie mam około 300 stempli kilka kubików desek pozwolenie na wycięcie kilku brzózek oraz w planach wyciecie kilku gigantycznych olch i pod tym kątem też patrzyłem ( głownie chciałem tym palić w okresie letnim). Kotłownia jest w piwnicy jeszcze nie zagracona mnóstwo miejsca. Jak wygram w totka i będe budował inny domek to juz bedę wiedział co i jak na chwilę obecną jest jak jest i teraz musze jak najlepiej to wykorzystać. To pomyśl nad kotłem zgazowującym drewno, choć to też strasznie upierdliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 22.11.2015 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 fakt tu dałem ciała, nie przemyślałem do przodu tak daleko ale jak juz pisałem komin i tak zrobiłem pod kominek i wentylacje ( żona uparła się na kominek) na budowie mam około 300 stempli kilka kubików desek pozwolenie na wycięcie kilku brzózek oraz w planach wyciecie kilku gigantycznych olch i pod tym kątem też patrzyłem ( głownie chciałem tym palić w okresie letnim). Kotłownia jest w piwnicy jeszcze nie zagracona mnóstwo miejsca. Jak wygram w totka i będe budował inny domek to juz bedę wiedział co i jak na chwilę obecną jest jak jest i teraz musze jak najlepiej to wykorzystać. Od razu mówię, że drewno palić to co najwyżej w zwykłym smieciuchu lub zgazowującym. Ewentualnie zostaje kominek i dystrybucja powietrza.Chyba, że mieszkasz w małopolsce bo oni niedługo nie będą mogli nawet w kominkach palić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.11.2015 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 I jak chcesz palić drewnem to KONIECZNIE pomyśl o dużym (drogim) buforze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysieek 22.11.2015 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 tym drzewem to ja myślałem dodatkowo tak od czasu do czasu w sezonie letnim podgrzać wode na przestrzeni następnych kilku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysieek 22.11.2015 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 I jak chcesz palić drewnem to KONIECZNIE pomyśl o dużym (drogim) buforze. A do podajnika taki bufor jaki ma sens? gdzieś tam wyczytałem że zamiast kupować można taniej zmontować u jakiegoś magika.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.11.2015 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 A do podajnika taki bufor jaki ma sens? gdzieś tam wyczytałem że zamiast kupować można taniej zmontować u jakiegoś magika.. Do podajnika nie ma sensu. Na twoim miejscu robiłbym wszystko żeby nie pchać się w paliwa stałe (no może w ostateczności pellet). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysieek 22.11.2015 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Do podajnika nie ma sensu. Na twoim miejscu robiłbym wszystko żeby nie pchać się w paliwa stałe (no może w ostateczności pellet). pellet też rozważam ideałem dla mnie byłoby kupić piec na groszek i dodatkowy palnik na pellet i w zależności od ceny,dojścia i oczywiście mojej praktyki w paleniu zdecydować sięw końcu na ten albo drugi produkt konkretnie. Tylko czy taki piec bedzie przy pellecie dobrze działał?czy trzeba konkretnie sie zdecydowac i kupic tylko na pellet. jak mówią piec do wszystkiego to piec od niczego. U mnie na wsi kilka osób sie zbiera i z kieleckiego sciągają pellelt z tartaku podobno dobry za 700 złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.11.2015 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 pellet też rozważam ideałem dla mnie byłoby kupić piec na groszek i dodatkowy palnik na pellet i w zależności od ceny,dojścia i oczywiście mojej praktyki w paleniu zdecydować sięw końcu na ten albo drugi produkt konkretnie. Tylko czy taki piec bedzie przy pellecie dobrze działał?czy trzeba konkretnie sie zdecydowac i kupic tylko na pellet. jak mówią piec do wszystkiego to piec od niczego. U mnie na wsi kilka osób sie zbiera i z kieleckiego sciągają pellelt z tartaku podobno dobry za 700 złotych. Kup porządnego pelleciaka i zapomnij o węglu. Pellet powinien jeszcze tanieć, ponieważ wytwórnie powstają jak grzyby po deszczu. Pellet ma tą przewagę, że sam się rozpala, czyścić musisz dużo rzadziej i nie ma przy tym syfu, w pomieszczeniu pachnie, i najważniejsze ma dużą modulację mocy, co przy twoim małym zapotrzebowaniu jest bardzo ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysieek 22.11.2015 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 jakiś konkretny kociał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.11.2015 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 jakiś konkretny kociał? O to już mnie nie pytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts