Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w wyborze kotła

krzysieek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hmmm, może tym że to dział kotły na paliwo stałe?

Arturek wiesz, że jesteś na "warunkowym" od redakcji a połowa twoich postów jest w tym dziale?

W takim razie skoro sam założyciel prosił o pomoc w doradzaniu czegoś innego niż tylko kotła to poproś Moderatora o przeniesienie watku do działu "Ogrzewanie"

Jakbyście to rozwiazali na tym etapie zamiast kotła

W takim razie skoro sam założyciel prosił o pomoc w doradzaniu czegoś innego niż tylko kotła to poproś Moderatora o przeniesienie watku do działu "Ogrzewanie"

Ja nie zrobiłem takiego burdelu z działami na forum, to i nie będę tego sprzątał. Kolejna sprawa to istnieje też coś takiego jak PW.

Ja nie zrobiłem takiego burdelu z działami na forum, to i nie będę tego sprzątał. Kolejna sprawa to istnieje też coś takiego jak PW.

Dla mnie PW nie istnieje bo od tego jest forum,nie jestem cichociemnym sprzedawca niczego żeby pisać komuś potajemnie na PW.

Od tego jest ogólnodostepne forum.

A czyja to wina? Tak to właśnie bywa, jak się pomocy na forum szuka na etapie wyboru kotła :bash:

Komin można spisać na straty, ale z kotłowni możesz jeszcze zrobić np. prlanio-suszarnię lub coś innego.

fakt tu dałem ciała, nie przemyślałem do przodu tak daleko ale jak juz pisałem komin i tak zrobiłem pod kominek i wentylacje ( żona uparła się na kominek) na budowie mam około 300 stempli kilka kubików desek pozwolenie na wycięcie kilku brzózek oraz w planach wyciecie kilku gigantycznych olch i pod tym kątem też patrzyłem ( głownie chciałem tym palić w okresie letnim). Kotłownia jest w piwnicy jeszcze nie zagracona mnóstwo miejsca.

Jak wygram w totka i będe budował inny domek to juz bedę wiedział co i jak na chwilę obecną jest jak jest i teraz musze jak najlepiej to wykorzystać.

fakt tu dałem ciała, nie przemyślałem do przodu tak daleko ale jak juz pisałem komin i tak zrobiłem pod kominek i wentylacje ( żona uparła się na kominek) na budowie mam około 300 stempli kilka kubików desek pozwolenie na wycięcie kilku brzózek oraz w planach wyciecie kilku gigantycznych olch i pod tym kątem też patrzyłem ( głownie chciałem tym palić w okresie letnim). Kotłownia jest w piwnicy jeszcze nie zagracona mnóstwo miejsca.

Jak wygram w totka i będe budował inny domek to juz bedę wiedział co i jak na chwilę obecną jest jak jest i teraz musze jak najlepiej to wykorzystać.

To pomyśl nad kotłem zgazowującym drewno, choć to też strasznie upierdliwe.

Od razu mówię, że drewno palić to co najwyżej w zwykłym smieciuchu lub zgazowującym. Ewentualnie zostaje kominek i dystrybucja powietrza.Chyba, że mieszkasz w małopolsce bo oni niedługo nie będą mogli nawet w kominkach palić.

Do podajnika nie ma sensu.

Na twoim miejscu robiłbym wszystko żeby nie pchać się w paliwa stałe (no może w ostateczności pellet).

pellet też rozważam ideałem dla mnie byłoby kupić piec na groszek i dodatkowy palnik na pellet i w zależności od ceny,dojścia i oczywiście mojej praktyki w paleniu zdecydować sięw końcu na ten albo drugi produkt konkretnie. Tylko czy taki piec bedzie przy pellecie dobrze działał?czy trzeba konkretnie sie zdecydowac i kupic tylko na pellet. jak mówią piec do wszystkiego to piec od niczego. U mnie na wsi kilka osób sie zbiera i z kieleckiego sciągają pellelt z tartaku podobno dobry za 700 złotych.

pellet też rozważam ideałem dla mnie byłoby kupić piec na groszek i dodatkowy palnik na pellet i w zależności od ceny,dojścia i oczywiście mojej praktyki w paleniu zdecydować sięw końcu na ten albo drugi produkt konkretnie. Tylko czy taki piec bedzie przy pellecie dobrze działał?czy trzeba konkretnie sie zdecydowac i kupic tylko na pellet. jak mówią piec do wszystkiego to piec od niczego. U mnie na wsi kilka osób sie zbiera i z kieleckiego sciągają pellelt z tartaku podobno dobry za 700 złotych.

Kup porządnego pelleciaka i zapomnij o węglu. Pellet powinien jeszcze tanieć, ponieważ wytwórnie powstają jak grzyby po deszczu. Pellet ma tą przewagę, że sam się rozpala, czyścić musisz dużo rzadziej i nie ma przy tym syfu, w pomieszczeniu pachnie, i najważniejsze ma dużą modulację mocy, co przy twoim małym zapotrzebowaniu jest bardzo ważne.