karoka65 23.11.2015 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 a czy w dobrych kotłach na pellet są awaryjne ruszty? orientuje się ktoś jak to wygląda? Tak są takie ale tutaj podzielę zdanie Arturo, tzn, Ktosika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysieek 23.11.2015 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Do czego taki rusz ? Jeśli chodzi Ci o drewienko i przyjemność z widoku ognia to będziesz miał kominek do tego czyli przyjemne z pożytecznym. tak się cały czas zastanawiam pod kątem rusztu awaryjnego nad tymi moimi kubikami drzewa i cwu w lecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysieek 23.11.2015 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Jesteście w stanie polecić mi jakiś dobry kocioł na pelet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.11.2015 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 tak się cały czas zastanawiam pod kątem rusztu awaryjnego nad tymi moimi kubikami drzewa i cwu w lecie Kolego, minęło 8-me lato jak grzeję CWU kotłem groszkowym. Jeśli nie jest dla Ciebie ponad siły wsypać 5 worków po 25kg do zasobnika co 1,5 do 2 miesięcy to również przeżyjesz i nie zarośniesz brudem bez tej pompy czy solarów do CWU. Podobnie wyjdzie Ci przy pellecie tyle że trochę mniej brudu i popiołu. Z doświadczenia powiem Ci że ludzie robią się z czasem wygodni i z czystego lenistwa nie będzie Ci się chciało rozpalać na ruszcie tylko po to żeby nagrzać wody, upaprać siebie i kocioł tym drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysieek 23.11.2015 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Kolego, minęło 8-me lato jak grzeję CWU kotłem groszkowym. Jeśli nie jest dla Ciebie ponad siły wsypać 5 worków po 25kg do zasobnika co 1,5 do 2 miesięcy to również przeżyjesz i nie zarośniesz brudem bez tej pompy czy solarów do CWU. Podobnie wyjdzie Ci przy pellecie tyle że trochę mniej brudu i popiołu. Z doświadczenia powiem Ci że ludzie robią się z czasem wygodni i z czystego lenistwa nie będzie Ci się chciało rozpalać na ruszcie tylko po to żeby nagrzać wody, upaprać siebie i kocioł tym drewnem. hehe pewnie masz racje albo podgrzeje prądem i też będzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.B.C. 23.11.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 No dobra, mówicie że pompa do cwu jest bez sensu, a jeżeli ja mam już stary piec węglowy - taki z lat 90 i tym podgrzewam też wodę w lecie to jest to powiem szczerze - dość niekomfortowe...... To co polecacie? zwykły boiler elektryczny, czy taka własie pompa co cwu? Pytałam już na innych wątkach i zdania są różne. Może wy pomożecie? Czy jakieś zalety takiej pompy ciepła jednak są? Bo mój mąż jest na nią nastawiony.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosik 23.11.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 No dobra, mówicie że pompa do cwu jest bez sensu, a jeżeli ja mam już stary piec węglowy - taki z lat 90 i tym podgrzewam też wodę w lecie to jest to powiem szczerze - dość niekomfortowe...... To co polecacie? zwykły boiler elektryczny, czy taka własie pompa co cwu? Pytałam już na innych wątkach i zdania są różne. Może wy pomożecie? Czy jakieś zalety takiej pompy ciepła jednak są? Bo mój mąż jest na nią nastawiony.... Kto bogatemu zabroni Pompa ciepła do cwu nie ma najmniejszego sensu ekonomicznego. Bojler owszem ale nie bojlerek 80l tylko min.140l z możliwością ustawienia czasowego i wykorzystania tańszej taryfy. Teraz wypadało by wziąść kalkulator do ręki co zawsze proponuję. A więc po kolei.Zużycie cwu można przyjąć jako 1000kWh/osobę/rok,zakładamy 3 osoby i grzanie cwu przez pół roku czyli na cwu zużyjemy przez te pół roku 1500kWh. Koszt 1kWh w taryfie G12 to 0,30zł czyli za te 1500kWh zapłacimy 450zl gdzie bojler kosztuje ok.1000zl. Pompę ciepła liczymy ze pracuje z COP3 czyli przez te pół roku na cwu użyjemy 500kWh czyli 150zl czyli o 300zl mniej niż przy bojlerze ale wydamy o ok.5000-6000zl więcej. Gdzie logika takiego myślenia i sens ? A wystarczy kalkulator.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysieek 23.11.2015 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 widze temat zaczyna żyć włąsnym życiem:) przejrzałem kotły na pellety masakra eg pellet czy red compact piękne kotły tylko ta cena! Pytanie jak ma się do nich np Sas bio solid może mi jakiś fachowiec wytłumaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysieek 27.11.2015 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 minęło kilka dni a ja dalej nie wiem ... pozostały mi dwa kotły sas bio solid i eg pellet jednego dnia jestem prawie zdecydowany na kupno jednego z nich, a drugiego się zastanawiam możę jednak ten drugi...Może mi ktoś doradzić co mam kupić?// albo po prostu wytłumaczyć czy warto dopłacić do grenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas78 06.01.2016 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Witam przyłączę się do tematu również poszukuję dobrego i nie drogiego pieca chyba eko groszek mam ograniczone możliwości finansowe za piec max 7tyś zł zastanawiam się nad defro ale bardzo mało tu pisze się o defro ,więc czy to dobry wybór,może macie jakieś inne propozycje. U mnie tez już jest piwnica i komin zrobiony 12kw wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 06.01.2016 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Lukas podaj więcej danych metraż? grubość muru i z czego ?ocieplenie? mieszkanie? dom sąsiedzi boki góra dół?, a najlepiej na tej stronie zrobić kalkulację i dać linka do wyniku. http://cieplowlasciwie.pl/start Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesiu681 10.01.2016 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Kto bogatemu zabroni Pompa ciepła do cwu nie ma najmniejszego sensu ekonomicznego. Bojler owszem ale nie bojlerek 80l tylko min.140l z możliwością ustawienia czasowego i wykorzystania tańszej taryfy. Teraz wypadało by wziąść kalkulator do ręki co zawsze proponuję. A więc po kolei.Zużycie cwu można przyjąć jako 1000kWh/osobę/rok,zakładamy 3 osoby i grzanie cwu przez pół roku czyli na cwu zużyjemy przez te pół roku 1500kWh. Koszt 1kWh w taryfie G12 to 0,30zł czyli za te 1500kWh zapłacimy 450zl gdzie bojler kosztuje ok.1000zl. Pompę ciepła liczymy ze pracuje z COP3 czyli przez te pół roku na cwu użyjemy 500kWh czyli 150zl czyli o 300zl mniej niż przy bojlerze ale wydamy o ok.5000-6000zl więcej. Gdzie logika takiego myślenia i sens ? A wystarczy kalkulator.... Artur myślisz, że bojler byłby bardziej oszczędnym rozwiązaniem niż taka pompka za 5K? Wiadomo koszt inwestycji wyższy ale późniejsza eksploatacja...?Nie chciałbym również zmieniać taryfy tylko dla grzania ciepłej wody, myślę że nie opłacało by się. Kocioł już mam 2 lata i bojler 140L też wisi więc też pomyślałem sobie, że w lato może dobrze by było nie zasmradzać okolicy i zainstalować taką pompkę dla samego CWU. Jak myślisz (myślicie) jest sens? Edytowane 10 Stycznia 2016 przez lesiu681 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts