adrianoos966 19.11.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 (edytowane) WitamProszę mi powiedzieć jakie stosować dodatkowe elementy w instalacji miedzianej CO.Nie ma zaworów miedzianych, ze stalą ocynkowaną i czarną nie wolno łączyć. Mam stosować mosiężne? rurki które chce stosować z zaworami są niewielkiej średnicy.Rozmiary "18" i "15" Jeszcze zapytam czy stosujecie zawory kulowe czy grzybkowe? Które uważacie za trwalsze na przestrzeni 10-20lat?Na razie po względem długowieczności i własnego doświadczenia jestem skierowany na grzybkowe.I jak móc obsługiwać takie zawory jeśli chcę dać 25-20mm izolacji? W tym przypadku lepsze byłyby grzybkowe. Jak widać będę robił CO z miedzi, a jakie rury do dystrybucji wody?Tutaj stawiam na najzdrowszy materiał: Miedź jest pod tym względem lepsza od stali?(Naukowcy przypuszczają że np. aluminium wpływa bardzo źle na zdrowie)Prosiłbym o pisanie bez euforii i lobbowania.Ewentualnie zagrożenia i minusy rur miedzianych i stalowych (w skrócie)Plastiki jakoś mi nie pasują, pewnie będzie jak z azbestem.Zresztą powyżej 60st.c jest z nimi krucho, dosłownie. A takiej wody używam.Pozdrawiam. Edytowane 19 Listopada 2015 przez adrianoos966 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts