Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam zamiar wyrównać ściany w mieszkaniu gładzią, dosłownie rok temu były malowane farmą emulsyjną, więc farba nigdzie nie odchodzi, bardzo dobrze się trzyma. Mam dosyć juz tych nierówności i stwierdziłem ze pora tym się zająć. Pozostaje pytanie czy niezbędne jest usunięcie farby, która trzyma się naprawdę solidnie, oprócz tego jest to bardzo cienka warstwa farby. Proszę o pomoc, poradę. Z góry dzięki wielkie.

Bez sensu zdejmować farbę, narobisz się bez sensu a i tak to nic nie da. Zagruntuj i możesz śmiało gładzić np acryl-putzem st 10. Dobrze jest robić produktami systemowymi (czyli jednego producenta), więc grunt poleciłbym też acryl-putz. Na koniec farba lateksowa od Śnieżki i będzie ok. Edytowane przez Elvis26

Farbę ściąga się, jeżeli jest słabej jakości, odspaja się albo np. na pomalowanej ścianie mają być układane płytki lub nadkładany tynk czy zaprawa wyrównująca w przypadku dużych krzywizn. Pod cienką warstwę gipsu podłoże pomalowane farbą, w dodatku dobrze trzymająca się jest wystarczająco nośne. Widzę, że masz nieduże pojęcie na ten temat, więc dodam: nie wiem jak nierówne masz ściany, ale gładzi możesz nałożyć dwie warstwy + ewentualnie finisz na koniec czyli acryl-putz st 20 gotowy z pudełka, także nie trzeba rozrabiać. Szlifuj papierem ściernym nie mniejszym niż 150, bo strasznie rysuje i pamiętaj żeby robić to przy dobrym oświetleniu.