Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop - tani i dobry

Recommended Posts

Witam.

Tak jak w temacie szukam informacji na temat stropu. Znalazłem dużo artykułów na forach, ale są to informacje z około 2006 r.

Rzut parteru:

rzut.jpg

Zasięgałem informacji w firmie MITEK stropodachy. Tam wycenili mi na 22 tysiące.

Proszę o wasze opinie. Jaki strop zrobić tak aby był w miarę tani ale i dobry.

Pozdrawiam.

jest wiele możliwości na realizację stropu, od żelbetowego, po gęsto żebrowy, ... czy też MITEKA włącznie :)

ale to powinieneś uzgadniać z projektantem konstrukcji, który głową odpowiada za jego statykę.

Przy takich decyzjach ważniejsze jest bezpieczeństwo konstrukcji poprzedzone właściwymi obliczeniami statycznymi.

Wszystko zależy od inwestora. Osobiście jakoś nie mam zaufania do terivy, U siebie będę robił żelbetowy.

Jeżeli masz zamiar wykorzystać w późniejszym czasie poddasze to napewno wiązara nie możesz zastosować. Najpopularniejsze na chwile obecną są teriva, żelbetowy. Ocieplisz strop na czas nieużytkowania poddasza wełną którą położysz na strop od góry. A jak będziesz chciał wykończyć poddasze to wełnę ze stropu możesz dać między krokwie. Takie rozwiązanie raczej najlepsze.

kosztorysantem nie jestem :) ale trafiłem na taki wątek na FM :

... / Ściany, stropy, kominy, garaże / kalkulacja kosztów

- strop monolityczny a teriva ( z 2011 ) :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?173130-kalkulacja-koszt%C3%B3w-strop-monolityczny-a-teriva

ale pewnie i wszystko zależy od rozpiętości, geometrii rzutu, przebić, ... zbrojenia, grubości ! ( dla żelbetowego stropu )

• 5 weeks później...
A jak się przedstawiają koszty między teriva, a monolityczny?

Jakie są przybliżone ceny?

Powiem Ci że liczyłem koszty żelbet a teriva i wychodzi podobnie.

Tzn jeśli bierzemy ekipę to ceny podobne. Za robociznę przy terivie mniej zapłacimy jednak materiał wychodzi drożej. W monolicie mam pełne deskowanie, zbrojenie itd. więc i cena robocizny wyższa. Ale sumując wychodzi podobnie.