Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaproponowana wycena wykończenia mieszkania. Jest OK?

Berylo

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

To mój pierwszy post na tym forum ale zakładam, że nie ostatni gdyż wkraczam w fazę wykańczania mieszkania:)

Chciałbym się zwrócić do was z dwoma pytaniami:

1) Mamy budowlańca, który już w rodzinie wykonywał wiele prac i jest dosyć solidny. Spytaliśmy go o koszt wykończenia 51m2 mieszkania w Krakowie (choć sam pochodzi z Przemyśla). Sporządziliśmy nawet ogólną listę prac, którą wrzucam tutaj w postaci PDF: https://www.dropbox.com/s/fn7byelsvrw59yj/Informacje%20og%C3%B3lne.pdf?dl=0

Robociznę wstępnie wycenił na 10000 zł czyli około 200zł za metr. Czy myślicie, że to jest dobra cena za taki zakres prac? Niestety nie mam doświadczenia w tym względzie i ciężko mi ocenić.

2) Oprócz kuchni, całość chcemy zaprojektować sami i zastanawiamy się z jakim budżetem warto startować. Rozmawiałem z architektami wnętrz, którzy koszt wykończenia takiego mieszkania szacowali na minimum 100tys. Z drugiej strony czytałem w internecie, że ludzie wykańczają mieszkanie za 30tys. Zdaję sobie sprawę, że wszystko zależy od standardu ale czy przyjmując budżet kompromisowy czyli powiedzmy 60-70tys jesteśmy w stanie wykończyć mieszkanie ze stanu deweloperskiego na przyzwoitym poziomie? Jak to jest waszym zdaniem.

Pozdrawiam serdecznie