Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

obszar oddziaływania przydomowej oczyszczalni ścieków

Recommended Posts

Witam Forumowiczów,

Wniosłem zgłoszenie o budowie domu jednorodzinnego wraz z drenażową / rozsączalnikową oczyszczalnią ścieków - "nowym" trybem, zgłoszeniem, nie pozwoleniem na budowę. Na działce planuję zlokalizowanie jest oczyszczalni ścieków z rozsączalnikiem, w odległości większej niż 30m od istniejących na działkach sąsiednich studni jedynie lecz ok. 25m o sąsiednich działek zabudowanych i ok. 2,5-30m od sąsiednich działek niezabudowanych. Mój architekt określił obszar odziaływania inwestycji na jedynie moją działkę.

Złożyłem zgłoszenie i dostałem sprzeciw Wydziału Architektury (powiat wrocławski) następującej treści:

"... Planowana budowa budynku mieszkalnego jednorodzinnego z pewnością wprowadzi potencjalne ograniczenia w zabudowie działek sąsiednich. Przedmiotowe ograniczenia będą wynikać z przepisu określonego w par 31 ust 1 pkt 4 rozp. Min. Infrastruktury z dnia 12.04.2002 w sprawstwie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. z 2002 nr.75 poz 690 z pozn. zm). Zaprojektowana przydomowa oczyszczalnia ścieków =, usytuowana w odległości 2,5m od granicy z sąsiednią działką wprowadza ograniczenia dla lokalizacji studni dostarczającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, która w tej sytuacji musi być oddalona o 30m od najbliższego przewodu rozsączającego, w związku z czym obszar oddziaływania kanalizacji indywidualnej wykracza poza granice działki, na której został zaprojektowany(...) ".

I tu pytanie, co mam zrobić, bo nie odnalazłem jeszcze w internecie podobnego problemu:

1) Czy rację ma architekt, twierdząc, że obszar oddziaływania mieści się w granicach działki czy też urząd argumentujący, że obszar oddziaływania obejmuje działki sąsiednie (na których nie ma na dziś dzień studni, więc oddziaływanie byłoby jedynie potencjalne)?

2) Jeśli jednak obszar oddziaływania obejmuje jednak działki sąsiednie, to czy mam osobno w trybie zgłoszenia wnosić o budowę domu i osobno w trybie pozwolenia na budowę - o budowę oczyszczalni?

Pozdrawiam,

Maciek

tryb ZGŁOSZENIOWY dotyczy tylko wg Art. 29.1a

" wolno stojących budynków mieszkalnych jednorodzinnych, których obszar oddziaływania mieści się w całości na działce lub działkach, na których zostały zaprojektowane "

- jeżeli "oczyszczalnia ścieków" ma być 2,5m od granicy działki, to jasną sprawą jest, że sąsiad nie zrealizuje np. studni w odległości 5m od granicy działki ( choćby chciał ), ponieważ musiałby odsunąć się z jej lokalizacją o 27,5m, tym samym taka lokalizacja "oczyszczalni" wprowadza obszar oddziaływania obiektu na działkę sąsiednią.

- tak jak pisze jajmar - niestety projektant nie ma racji

- Dom na Zgłoszenie i "oczyszczalnia" na PnB - to trochę bez sensu, ponieważ to nie zmieni Prawa Budowlanego, a może okazać się, że na Dom dostaniesz "milczącą zgodę", a na oczyszczalnię Decyzji np. nie otrzymasz i co wówczas ? - zostaniesz bez Kanalizacji Sanitarnej ?

1. Projekt zagospodarowania działki tak czy siak do poprawki - bo oczyszczalnia nie spełnia przepisów.

2. Prawo dopuszcza rozpoczęcie budowy bez zapewnionych mediów - decyzja zależy do inwestora.

3. Mając na uwadze pkt. 1 i 2 można zgłosić zamiar budowy domu bez oczyszczalni.

4. Zgłosić osobno zamiar budowania oczyszczalni, ale poprawionej tak aby wszystko było zgodne z przepisami rozważyć studnie chłonne lub z oczkiem wodnym.

5. Jak oczyszczalni nie da się poprawnie ulokować na tej działce - zgłosić zamiar budowy szamba.

^. Architekta wysłać na kurs doskonalący, bo baboli.:yes:

... reasumując :

skoro minimalna odległość studni od granicy działki może wynosić ( zgodnie z § 31. 1. p.1 ) 5m, a

minimalna odległość od studni " do najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji indywidualnej " ( zgodnie z § 31. 1. p.4 ) to 30m,

tym samym, aby realizować przydomową oczyszczalnie ścieków szerokość działki powinna wynosić co najmniej 50m + szer. oczyszczalni + oczywiście inne odległości w zagospodarowaniu, które określają o.o.o.

• 7 months później...

Witam,

Ostatecznie w moim przypadków skończyło się koniecznością złożenia raz jeszcze całości dokumentów w trybie PnB:

1. na PZT architekt musiał wyrysować kółko o promieniu 30 m od drenażu rozsączającego

2. Starostwo powiadamiało wszystkich sąsiadów w zakresie tego kółka o złożerniu PnB jako strony postępowania

3. Dodatkowo (jak sądze to już wymysł własny Urzędniczki) kazano mi uzyskać i złożyć w PnB oświadczenia wszystkich sąsiadów, że nie posiadają na swoich działkach studni przeznaczonej do poboru wody pitnej. Wprawdzie ZUDP udostępnia mapy z infrastrukturą (Powiat wrocławski) w internecie, za darmo, ale urzędniczka uzasadniała to tym, że sąsiedzi mogą mieć studnię, która jest niezewidencjonowana (czyli nielegalna).

Następnie, po kolejnych kilku miesiącach starań i kilku kolejnych niemerytorycznych uwagach Starostwa udało się w końcu uzyskać PnB.:)

Witam,

Ostatecznie w moim przypadków skończyło się koniecznością złożenia raz jeszcze całości dokumentów w trybie PnB:

1. na PZT architekt musiał wyrysować kółko o promieniu 30 m od drenażu rozsączającego

2. Starostwo powiadamiało wszystkich sąsiadów w zakresie tego kółka o złożerniu PnB jako strony postępowania

3. Dodatkowo (jak sądze to już wymysł własny Urzędniczki) kazano mi uzyskać i złożyć w PnB oświadczenia wszystkich sąsiadów, że nie posiadają na swoich działkach studni przeznaczonej do poboru wody pitnej. Wprawdzie ZUDP udostępnia mapy z infrastrukturą (Powiat wrocławski) w internecie, za darmo, ale urzędniczka uzasadniała to tym, że sąsiedzi mogą mieć studnię, która jest niezewidencjonowana (czyli nielegalna).

Następnie, po kolejnych kilku miesiącach starań i kilku kolejnych niemerytorycznych uwagach Starostwa udało się w końcu uzyskać PnB.:)

O kurcze masakra :(

Ja mam działkę 45x65m , Też będę chciał oczyszczalnie z drenażem. Będę miał własną studnię. Plus u mnie taki że działki sąsiadujące ze mną nie mają WZ i są rolne i "nie budowlane" ...

Tez chce wystapić w trybie "zgłoszenia" , bo czas nagli a chciałbym w tym roku jeszcze rozpocząć budowę ...

Zobaczymy co powie architekt i co zasugeruje ...

• 7 years później...
Witam,

A chciałbym dopytać, bo mam podobną sytuację, czy dodatkowo jakieś pozwolenie wodnoprawne albo zgłoszenie wodnoprawne było robione?