Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wełna + styrodur na poddasze ???

pawelek321

Recommended Posts

Witam,

Planuję ocieplić poddasze użytkowe w małym domku z prostym dachem dwu spadowym. Nieco ponad 100m użytkowych, kocioł na drewno ze swojego lasu, ściany beton komórkowy + 15cm lepszego styropianu.

Rozważałem już różne wersję od wdmuchania celulozy, wełnie i kończąc na piance.

Na skosie jest membrana, na płaskim sufit z desek. Krokwie mam 15,5cm.

50zł za 1m2 kosztuje u mnie 18cm pianki otwarto komorowej. Nieco mniejszy koszt byłby wdmuchania 25cm celulozy.

Przy pianie i celulozie musiałbym zamocować na wieszakach płytę osb i na wierzch płytę gk.

Dzisiaj przyszedł mi do głowy pomysł, że mogę między krokwie ułożyć wełnę w płytach 15cm z lambdą 0,037 i pod spód przymocować bezpośrednio pod krokwie styrodur 5cm z lambdą 0,027

Na styrodur poszłaby oczywiście folia i od razu płyta gk (bez osb i wieszaków).

Płytę gk przykręciłbym długimi wkrętami poprzez styrodur aż do krokwi i krótszymi do styroduru.

Czy takie ocieplenie miałoby sens? Czy bylaby to gorsza izolacja niż 18cm piany?

Jeśli chodzi o koszty to wełna+ styrodur byłoby tańsze ok 1400zł. Prace wykonałbym we własnym zakresie.

pzdr