Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

porotherm Dryfix

śliwcok

Recommended Posts

Buduję z Porotherm Profi. Pustaki te same jak na dryfix - szlifowane z obu stron.

Dryfix to pianka, profi zaprawa cienkospoinowa. W obu przypadkach pianka lub zaprawa wliczona w cenę pustaka.

Plusy obu systemów to szybsza i czystsza budowa oraz mniejsze spoiny poziome (profi) lub ich brak (dryfix). Przy dryfixie nie potrzeba wody i betoniarki, przy profi trochę wody potrzeba, ale dużo mniej niż przy tradycyjnej zaprawie. Wybrałem profi bo bałem się budować na piankę z niedoświadczoną ekipą, która murowała już kiedyś na cienką spoinę, ale na piankę nigdy.

Pierwsza warstwa w obu systemach MUSI być wyprowadzona idealnie. Skład budowlany powiedział, że na budowę do ekipy przyjedzie przedstawiciel Wienerbergera, aby przeszkolić ekipę przy dryfixie. Przy profi może przyjechać, ale nie musi. Odpuściłem. Przy cienkiej spoinie można jeszcze coś poprawić i patrząc jak muruje ekipa - to była dobra decyzja, bo widać, że miejscami coś im nie poszło ;) i coś wyrównywali. Przy pianie byłby zonk. No, ale ja buduję teraz, śpieszę się więc to wliczone jest w budowę.

Ceny ze składu budowlanego:

WIENERBERGER Porotherm 25 P+W Profi 4,87 zł brutto

WIENERBERGER Porotherm 18,8 P+W Profi 7,92 zł brutto

WIENERBERGER Porotherm 11,5 P+W Profi 4,37 zł brutto

Wyceny dryfixa powinny być podobne. Radzę poszukać dobrej hurtowni. U mnie najtańsza oferta różniła się od innych hurtowni o 4 tyś zł.

Raczej każdy myśli o tradycyjnej zaprawie a nie o piankach czy cienkich spoinach. Ja wybrałem profi i jestem zadowolony. Zobaczymy za X lat czy tak będzie dalej ;)

Edytowane przez Antymateria

Ja uważam, że nie warto. Chyba, że budujesz sam. Budowlańcy zazwyczaj tak się spieszą na inne budowy, że nie będą sie przejmowali, czy im coś ucieklo, czy nie. Dryfix wymaga dużej precyzji i poziomu, który tzw. "góralom" może nie być znany. Sam system jest ok, ale moim zdaniem ryzyko niedokładnego wykonania przez rodzimych budowlańców zbyt duże. A tradycyjna zaprawa wybaczy im (prawie) wszytsko. Argumenty o bałaganie przy zaprawie / porządku przy Dryfixie czy też o szybkości budowy nie są zbyt trafione - bałagan łatwo posprzątać (i tak będzie) a z budową domu NIE NALEŻY SIĘ ZBYT SPIESZYĆ. Ja mam właśnie w Dryfixie. I mam szczeliny - ok. 0,5 - 1 mm ale są. I ten dylemat - będzie się rysować, czy nie... Zburzyć już nie mogę z oczywistych względow...

Ja uważam, że nie warto. Chyba, że budujesz sam. Budowlańcy zazwyczaj tak się spieszą na inne budowy, że nie będą sie przejmowali, czy im coś ucieklo, czy nie. Dryfix wymaga dużej precyzji i poziomu, który tzw. "góralom" może nie być znany. Sam system jest ok, ale moim zdaniem ryzyko niedokładnego wykonania przez rodzimych budowlańców zbyt duże. A tradycyjna zaprawa wybaczy im (prawie) wszytsko. Argumenty o bałaganie przy zaprawie / porządku przy Dryfixie czy też o szybkości budowy nie są zbyt trafione - bałagan łatwo posprzątać (i tak będzie) a z budową domu NIE NALEŻY SIĘ ZBYT SPIESZYĆ. Ja mam właśnie w Dryfixie. I mam szczeliny - ok. 0,5 - 1 mm ale są. I ten dylemat - będzie się rysować, czy nie... Zburzyć już nie mogę z oczywistych względow...

Zgadzam się, że Dryfix jest idealny przy samodzielnym murowaniu, ale ludzie w Polsce tak nie myślą i często biorą do samodzielnego murowania mokrą zaprawę. Tam wbrew pozorom jest jeszcze więcej do spaprania - choćby gęstość i skład zaprawy, nie mówiąc już o jej grubości po nałożeniu. Mój dom z dryfix stoi ok. 2,5 roku i nic nie pęka i się nie rysuje...